Hlavní obsah

Přihlášky do školek lze vyplňovat už od dubna. Co má dítě umět?

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ačkoliv zápisy do mateřských škol probíhají až v květnu, řada z nich nabízí různé formy elektronických předzápisů. Většinou je lze vyplnit už začátkem dubna. Řádný zápis ale nenahradí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Řádný zápis do mateřských škol sice probíhá až v květnu, internetové stránky školek se ale vyplatí sledovat už teď. Řada z nich totiž nabízí možnost elektronického předzápisu, který školkám pomáhá se snížením administrativy. Rodičům pak umožňuje vyplnit a odeslat žádost z pohodlí domova. V některých případech je také možné si rovnou zarezervovat konkrétní čas řádného zápisu.

Mateřské školy k tomu využívají různé aplikace, například Zápisy do MŠ, Elektronický předzápis nebo ZápisyOnline. Je tedy třeba se informovat u jednotlivých školek, zda předzápisy umožňují.

Řádný termín zápisu

I v případě využití předzápisu je ale třeba se osobně dostavit do školky na řádný zápis. A to s vytištěnou přihláškou a dalšími dokumenty. Zápisy probíhají vždy v období od 2. do 16. května. Konkrétní termín si určují samotné školky, nezapomeňte tedy sledovat jejich web.

Co si přinést k zápisu

K zápisu je třeba mít s sebou přihlášku, průkaz totožnosti zákonného zástupce, rodný list dítěte a ve většině případů i potvrzení od lékaře. Pokud přihlašujete dítě s odkladem povinné školní docházky, je třeba přinést rozhodnutí ředitele základní školy o odkladu. V některých případech školka může požadovat i další dokumenty.

Přítomnost dítěte při odevzdávání přihlášek nutná není, ale školy ji preferují. Dítě se tu rovnou seznámí s novým prostředím a učitelkami nebo učiteli.

Přihlášku spolu s kopiemi ostatních dokumentů lze podat i distančně. Počet podaných přihlášek navíc není omezen.

Způsoby podání přihlášky

  • osobně na vybrané škole,
  • do datové schránky školy,
  • e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem,
  • poštou, nejlépe doporučeně a s podacím lístkem.

Kritéria přijetí

Předškolní vzdělávání je povinné pro děti od pěti let věku. Kritéria pro přijetí si stanovují ředitelé jednotlivých školek. Největší roli ale hraje místo trvalého pobytu a věk dítěte (zohledňuje se i konkrétní den narození). Čím je dítě starší, tím je vyšší šance k přijetí. Může být také přihlédnuto ke způsobu docházky či sourozenci, který již vybranou školku navštěvuje.

Do školky mohou být přijaty i děti od dvou let, závisí ale na kapacitě školy a její vybavenosti. Navíc každé přijaté dvouleté dítě snižuje nejvyšší počet dětí ve třídě o dvě děti.

Co by mělo dítě umět

Běžné školky nejčastěji od dětí vyžadují několik dovedností, které jsou pro nástup klíčové. Žádné zkoušení těchto dovedností ale při zápisu neprobíhá a školky k těmto požadavkům přistupují individuálně.

Dovednosti před nástupem do mateřské školy

Znát své jméno a příjmení
Poznat svou značku ve školce
Obléknout se a obout
Vysmrkat se a používat kapesník
Umět se najíst, pít z hrnečku a skleničky
Používat toaletu
Umět si umýt ruce mýdlem, utřít se do ručníku
Ujít kratší vzdálenost a chodit po schodech
Umět si říci, co chce nebo potřebuje
Pozdravit, poděkovat, poprosit

Zdroj: Webové stránky mateřských škol

Reklama

Doporučované