Hlavní obsah

Na Sněžce zemřeli dva muži, zřítili se ze severního svahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Instagram/jarda.havelka

Aktuální snímek ze Sněžky. Sníh je zledovatělý a je to tam extrémně nebezpečné. Je to na mačky a cepín, varoval cestovatel Jaroslav Havelka, který tam byl v pondělí.

Reklama

aktualizováno •

Již několik dní platí v Krkonoších výstraha před zledovatělým terénem na hřebenech. Dnes se extrémní podmínky staly osudnými polským turistům na Sněžce.

Článek

Na severní straně Sněžky dnes zemřeli dva muži, kteří se zřítili ze svahu hory. Mluvčí policie v Jelení Hoře (Jelenia Góra) v televizi TVN24 potvrdila informace české horké služby, že pocházeli z Polska. Záchranáři do večera prohledávali svah Sněžky, jestli na něm není další člověk, nikoho ale nenašli a pátrání ukončili, píše vratislavské vydání listu Gazeta Wyborcza s odvoláním na polskou horskou službu.

Horská služba v Peci pod Sněžkou obdržela zprávu o neštěstí okolo 14:00 od polské turistky. „Oznámila pád několika osob ze Sněžky na polskou stranu do kotle (říčky) Lomniczky. Na pomoc poraněným se ihned vydala šestičlenná skupina záchranářů z Pece pod Sněžkou a polské horské služby GOPR,“ popsal záchrannou akci mluvčí Horské služby České republiky Marek Fryš.

Do sedla pod Sněžkou zamířily také dva vrtulníky zdravotnické záchranné služby z české strany a jeden polský. „Po několika minutách pátrání horští záchranáři nalezli dvě těla bez známek života. Jeden z nich sklouzl z vrcholu a zastavil se zhruba 250 metrů pod Jubilejní cestou. Tělo druhého turisty záchranáři objevili až na dně údolí,“ uvedl Fryš. Mluvčí jelenohorské policie později uvedla, že šlo o muže z Polska.

Záchranáři prohledali celý takzvaný žlab smrti, kterým se muži zřítili, nikoho dalšího však nenašli. Náčelník polské horské služby Adam Tkocz deníku Gazeta Wyborcza řekl, že třetí člověk, o kterém původně mluvili svědci, pravděpodobně na svahu nebyl. Lidé zřejmě padající batoh považovali za člověka.

Horská služba upozornila, že už včera se odehrála na svazích Sněžky obdobná akce, která se však obešla bez zranění.

„Jako kdybyste šli po ledovci“

Že je výstup na Sněžku v těchto dnech extrémně nebezpečný, varoval i cestovatel Jaroslav Havelka, který horu v pondělí navštívil.

„Je tam teď čistý led, je to, jako kdybyste šli po ledovci. Reálně na mačky a cepín. Led je úplně ze všech stran až na úpatí hory. Je to tak tvrdé, že se to vůbec nepropadá, prostě jako kámen. Šíleně nebezpečné, dávejte pozor,“ varoval ostatní.

Sám byl svědkem toho, že člověk proti němu při sestupu neustále padal, jak mu to klouzalo. Ve směru od Úpy nejsou ani řetězy, kterých by bylo možné se přidržovat.

Také horská služba v Krkonoších už před několika dny upozornila, že podmínky pro turistiku jsou náročné, protože svahy jsou zledovatělé.

„Horská služba v Peci pod Sněžkou vydává výstrahu na silně zledovatělý terén na Sněžce a v jejím blízkém okolí! Doporučujeme užití maček či nesmeků. Dále pozor na řetězové cestě vedoucí od Slezské boudy - vrchol Sněžky. V horní partii cesty jsou již řetězy pod sněhovou pokrývkou a neplní již tak svoji zádržnou funkci,“ upozornila horská služba na webu.

Nehody s více oběťmi jsou v Krkonoších poměrně výjimečné. Například v červnu 2022 zahynuli v důsledku nepřízně počasí tři lidé, když na jejich auto spadl strom, jeden člověk z vozu skončil v nemocnici. Nehoda se stala na silnici II/252 do Malé Úpy. Pád asi 30 metrů vysokého smrku tam pravděpodobně způsobil poryv větru. V březnu 1998 pak zemřeli dva horolezci, kteří traverzovali v Labském dole přes Astmanovu plošinu. Při sestupu žlabem se utrhl sněhový převis a muži spadli z asi 200metrové výšky a zahynuli.

Reklama

Doporučované