Hlavní obsah

Ledovka pokryla Česko. Na horách je nebezpečná krusta, varuje záchranář

Foto: Seznam Zprávy

Sněžka v oblacích.

Reklama

aktualizováno •

Včerejší pád ze severní strany Sněžky nepřežily dvě osoby polské národnosti. Před výstupem na horu již několik dní horská služba varuje, povrch je totiž pokrytý tvrdým ledem.

Článek

V úterý kolem 14. hodiny obdržela záchranná služba z Pece pod Sněžkou tísňové volání polské turistky, která oznámila pád několika osob na polské straně Sněžky, uvádí Horská služba.

Na místo se vydala skupina záchranářů a tři vrtulníky, kteří po několika minutách nalezli dvě těla bez známek života. Podle informací horské služby se jednalo o polské turisty. „Jeden z nich sklouzl z vrcholu a zastavil se cca 250 m pod Jubilejní cestou. Tělo druhého turisty záchranáři objevili až na dně údolí“, píše se v tiskové zprávě.

Pro oblast Krkonoš platí již několik dní výstraha varující před zledovatělým terénem na hřebenech. Podle horského záchranáře a mluvčího horské služby Marka Fryše je zásadní, aby turisté nepřeceňovali svoje síly a naopak nepodceňovali podmínky, které aktuálně na horách panují.

Jak to aktuálně na Sněžce vypadá? Jaké jsou tam podmínky?

Aktuálně je terén opravdu velmi zledovatělý a velmi, velmi rizikový pro jakýkoliv pohyb. Speciálně, pokud člověk není opatřen vybavením, které mu umožní pohyb na zledovatělém terénu. Pokud jsou to pěší turisté, tak by měli mít s sebou určitě nějaké nesmeky, pokud jsou to skialpinisté, tak na lyže buďto takzvané haršajzny, nebo na skialpové boty implantované mačky neboli stoupací železa, která jim umožní pohyb. Ale velký důraz hlavně na to, aby lidé nepřeceňovali svoje síly a nepodceňovali ten povrch, který momentálně na hřebenech je, protože je opravdu velice zrádný a nebezpečný.

Takže v případě, že je člověk takto vybavený, je bezpečné se na Sněžku vydat?

Vždycky je to v závislosti nejenom na vybavení, ale i na fyzických schopnostech a technických dovednostech toho člověka, protože pohyb po zledovatělém povrchu je i technicky velice náročný a stačí v podstatě malá chyba k tomu, aby se člověk zřítil do údolí.

Kvůli silnému větru již několik dní nefunguje lanovka. Kdyby se povětrnostní podmínky v následujících dnech zlepšily a lanovka by byla opět zprovozněna, je bezpečné vydat se na Sněžku tímto způsobem?

V kabince žádné nebezpečí nehrozí. Pohyb po vrcholu Sněžky bude ale i tak určitě obtížný. Je to tam zledovatělé. Zvlášť pokud by člověk šel někam ke kraji, kde může uklouznout a způsobit si nějakou nepříjemnost. Takže se výstraha týká veškerých hřebenových partií hor, které jsou takto exponované.

Jak dlouho mohou takové podmínky trvat?

Z meteorologického hlediska lze těžko říct, jak se bude situace vyvíjet. Ale zledovatělý terén na hřebenech trvá už několik dní a předpokládáme, že i kdyby trošičku polevilo, tak stejně bude povrch hodně tvrdý. Pokud nastane následné ochlazení, což by mělo v příštím týdnu přijít, opět se nebezpečná ledová vrstva vytvoří. Určitě ale budeme aktuálně informovat všechny návštěvníky hor tak, abychom zachovali jejich bezpečí.

Lze výstup na Sněžku zakázat?

Horská služba může vystavit pouze tzv. nedoporučení hřebenových túr nebo výstrahu před nebezpečím, které na návštěvníky hor čeká. Ale nemáme zákazové právo. To, co bývalo dříve, že byl zákaz hřebenových túr, tak to už se u Horské služby nevyhlašuje. Z našeho postu můžeme pouze popisovat situaci a nedoporučit návštěvníkům návštěvu, pokud nemají dostatečné technické dovednosti a vybavení.

Při dnešní tragické nehodě pod Sněžkou zemřely dvě osoby. Objevila se ale informace, že záchranné složky pátrají ještě po třetí osobě. Povedlo se ji najít?

Podle informací z místa prohledávaly polské záchranné služby celý terén, úbočí Sněžky, spodní část a třetí osoba se zatím nepotvrdila. Pochopitelně ale bude probíhat nějaká konfrontace s lidmi, kteří byli přímými svědky té události. Pokud by udávali, že se jednalo o tři osoby, tak se pátrání neukončí do doby, dokud nebudeme mít jistotu.

Je zřejmé, na jaké trase se osoby pohybovaly?

To prozatím nelze říct. Klidně mohly přijít úplně z druhé strany od Pomezních Boud, nebo pod trasou lanovky. Konkrétní místo, odkud osoby uklouzly, stejně jako příčina pádu budou teprve předmětem vyšetřování.

K podobné události na Sněžce došlo už včera, nikdo ale nebyl zraněn. Co přesně se stalo?

Došlo ke sklouznutí dvou polských turistů také na vrcholu Sněžky, nedošlo ale k žádnému poranění, víceméně se jednalo o relativně krátký pád, který skončil dobře. Turistce byla poskytnuta první pomoc a byla odtransportována.

Došlo již někdy k podobně tragické události, nebo se jedná o ojedinělý případ?

Ojedinělý případ to není. V loňském roce došlo k podobné situaci, kdy na místě sklouzla běžkyně a způsobila si zlomeniny. V podstatě každoročně dochází k pádům s různými následky způsobenými sklouznutím, které vyžadují záchranné akce.

Reklama

Doporučované