Hlavní obsah

Porazil prasečák i předsudky. Zemřel Karel Holomek

Foto: Profimedia.cz

Karel Holomek.

Reklama

Po vleklé nemoci zemřel ve věku 86 let romský aktivista, politik, ale také podnikatel a nositel medaile Za zásluhy III. stupně Karel Holomek. Zprávu o jeho smrti přinesl server Romea.cz, kterému ji potvrdila Holomkova dcera.

Článek

Karel Holomek byl zakladatelem Muzea romské kultury a podle serveru Romea.cz jednou z nejvýznamnějších osobností tuzemské romské scény. V politice se angažoval v 90. letech, mezi roky 1990 až 1992 byl poslancem České národní rady za Občanské fórum a po jeho rozdělení za Občanské hnutí.

Romský aktivista stál v roce 1991 také u zrodu neziskové organizace Společenství Romů na Moravě, která poskytuje sociálně-právní poradenství a terénní programy v romských lokalitách. Působil také jako člen vládní rady pro lidská práva. V roce 2002 obdržel medaili Za zásluhy III. stupně. Holomek byl také znám pro svůj dlouholetý boj s prasečákem v Letech, který stál na místě romského pracovního a později internačního tábora, odkud byli Romové transportování do vyhlazovacích táborů.

V roce 2016 řekl serveru iDnes: „Podle mého názoru by se ten prasečák neměl zrušit, nýbrž přemístit. Celý ten objekt by se měl přesunout a vybudovat na jiném místě, aby lidé, kteří tam jsou zaměstnaní, nepřišli o práci, což by bylo hlavním terčem kritiky. Ano, bude to stát hodně peněz. Já ale dlouhodobě tvrdím, že to není finanční otázka. Když uvážím jaké obrovské peníze se ztrácejí při jiných naprosto nevýznamných věcech, tak financovat toto pro vládu není problém. Problém je v politické vůli, která tu není.“

Karel Holomek se narodil 6. března 1937 v Brně. Jeho rodina čelila během druhé světové války pronásledování a řada jejích členů zahynula v koncentračních táborech. Jeho otec Tomáš Holomek byl podle serveru Romea zřejmě prvním vysokoškolsky vzdělaným Romem v Československu. Rodinný příběh líčí kniha Dávné vzpomínky – Marnost nad marnost, ale jak krásná, kterou Karel Holomek napsal pod pseudonymem.

Holomek vystudoval vysokou školu, konkrétně obor strojní inženýrství na Vojenské akademii v Brně. Aktivně ale vystupoval proti okupaci Československa a z fakulty byl později, kdy zde už pracoval jako asistent, vyloučen. V roce 1981 byl také zatčen a krátkou dobu strávil ve vězení. Až do revoluce pak pracoval pro samizdatové nakladatelství. V devadesátých letech založil stavební firmu, která dávala práci Romům.

Reklama

Související témata:
Karel Holomek

Doporučované