Hlavní obsah

Ženy si v armádě budují kariéru. Míří na vysoké důstojnické hodnosti

Foto: ČTK

V české armádě postupně přibývá žen ve vysokých důstojnických hodnostech.

Reklama

Mezi profesionálními vojáky je v současné době 13,7 procenta žen, což je lehce nad aliančním průměrem. Nejčastěji slouží v personalistice, logistice, zdravotnictví nebo školství.

Článek

V české armádě postupně přibývá žen ve vysokých důstojnických hodnostech. Jejich počty podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové potvrzují trend, že si ženy v armádě budují kariéru.

Nejčastěji slouží v personalistice, logistice, zdravotnictví nebo školství. V armádě jsou ale také pilotky, řidičky obrněných vozidel, střelkyně a slouží i u výsadkového vojska. Ženy do svých řad začala československá armáda přijímat před 80 lety, a to po rozkazu velitele československé jednotky v Sovětském svazu Ludvíka Svobody v únoru 1942.

Dvě generálky, devět plukovnic

V současné době má armáda dvě generálky, vůbec první se stala současná poradkyně náčelníka generálního štábu pro nábor a genderovou problematiku Lenka Šmerdová v roce 2017. O devět let dříve byla také první ženou povýšenou do hodnosti plukovnice. V současné době už v české armádě slouží plukovnic devět. Dvořáková poukázala na vysoký počet dalších důstojnických hodností. Podplukovnic má česká armáda aktuálně 114, majorek 199 a kapitánek 372. Dá se tak očekávat, že i nadále se bude zvyšovat počet žen v nejvyšších hodnostech.

Vojákyním není v armádě zapovězena žádná pozice, musí ale splnit požadovaná kritéria. Především u specifických jednotek, jako jsou speciální nebo výsadkové síly, je limitují především vysoké nároky na fyzickou zdatnost. Podle Dvořákové ale vojačky slouží nebo sloužily i u těchto jednotek. Připomněla například výběrová řízení k výsadkářům. Hned dvěma ženám se v posledních měsících podařilo překonat podmínky pro přijetí do jejich bojové části.

Nejčastěji se ženy v armádě zaměřují na personalistiku, zdravotnictví, školství nebo logistiku. Například druhá brigádní generálka Zuzana Kročová je rektorkou Univerzity obrany. V hodnosti plukovnic má armáda třeba náčelnici výstrojní služby, náčelnici odboru operační psychologie Agentury vojenského zdravotnictví, hlavní hygieničku Ministerstva obrany, hlavní sestru Ministerstva obrany nebo náčelnici odboru doplňování personálu Agentury personalistiky.

Ženy na zahraničních misích

Vojákyně se dostaly i do dalších velitelských funkcí. Například stanový tábor, který armáda postavila pro americké vojáky přesouvající se přes Česko na alianční cvičení na Slovensku, má na starosti Zdeňka Lapáčková. Velitelky byly i na zahraničních misích, například u chemické jednotky v Afghánistánu.

Svou první velitelku má i aktivní záloha, poručice Pavlína Huječková velí četě roty bojového zabezpečení na 22. základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. Armáda tento týden na svém webu www.army.cz uvedla, že Huječková se k záloze připojila před čtyřmi lety. Začínala s nejnižší vojenskou hodností svobodnice. U aktivní zálohy podle Dvořákové slouží asi osm procent žen.

Armáda podle mluvčí registruje vysoký zájem žen o vstup, jejich přijímání ale ovlivňuje nabídka míst. Kvůli omezení náboru z finančních důvodů armáda nejvíce aktuálně doplňovala řidiče nebo technické pozice, o které ženy tolik zájem nemají. „Nicméně i tady jsou výjimky a ženy v armádě zastávají funkce pilotek, techniček letadel, mechaniček, máme i řidičku bojového vozidla pěchoty,“ poznamenala mluvčí.

Na začátku loňského roku mělo Česko přes 3500 vojákyň z asi 26 600 vojáků z povolání.

Reklama

Související témata:

Doporučované