Hlavní obsah

Rajchlovy urážky studenta zkoumá advokátní komora

Foto: Seznam Zprávy

Předseda politické strany PRO Jindřich Rajchl je členem České advokátní komory.

Politik a advokát Jindřich Rajchl čelí za urážky šestnáctiletého studenta, s nímž se střetl na jedné ze svých veřejných akcí, stížnosti u advokátní komory. Ta řeší i dalších pět stížností na Rajchla.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kontrolní rada České advokátní komory aktuálně posuzuje šest stížností na svého člena - advokáta a lídra politické strany PRO Jindřicha Rajchla. Na dotaz Seznam Zpráv to potvrdila mluvčí Iva Chaloupková.

Kontrolní rada advokátní komory zkoumá všechny stížnosti, které na adresu advokátů nebo advokátních koncipientů obdrží. Případnou kárnou žalobu potom posuzuje tříčlenná kárná komise.

„Kontrolní rada neukládá sankce. Posuzuje, zda se advokát dopustil závažného nebo opětovného porušení povinností stanovených zákonem nebo stavovským předpisem. Jinak řečeno posuzuje, zda je stížnost důvodná, nebo nedůvodná,“ vysvětluje mluvčí Chaloupková.

V kárném řízení může posléze komora svého člena potrestat například napomenutím, dočasným zákazem činnosti, nebo vyškrtnutím ze seznamu advokátů.

„Jelikož v tuto chvíli není ani zřejmé, zda bude v dané věci podána kárná žaloba, je přinejmenším předčasné odhadovat, jaké kárné opatření JUDr. Rajchlovi případně hrozí. Takový odhad však není relevantní ani v průběhu kárného řízení,“ dodává mluvčí.

Jak vypadal střet studentů s Rajchlem 

Jednu ze stížností k profesní komoře podal proti Rajchlovi student, se kterým se lídr PRO dostal do slovní potyčky během únorové demonstrace na Malostranském náměstí.

19. února přijeli zemědělci v traktorech před budovu Ministerstva zemědělství. Odpoledne se protest přesunul do centra města před Poslaneckou sněmovnu.

Velká část zemědělců odjíždí a následně mluví o tom, že jim protest ukradly protivládní síly.

Na Malostranské náměstí v tu chvíli přichází cestou ze školy skupinka gymnazistů. Chlapci se dávají s demonstranty do řeči, narazí přitom na lídra hnutí PRO Jindřicha Rajchla a několik desítek minut s ním vzrušené debatují. Vyčítají mu proruské postoje a populismus.

Rajchl studentovi: Jseš blbej

„Po dobu celé diskuze na nás jeho příznivci pokřikovali, uráželi nás a komentovali, jak by nás nejraději fyzicky napadli. Jindřich Rajchl na tuto eskalaci situace nijak nereagoval, nesnažil se ji uklidnit, ale naopak se snažil o to, abychom v očích ostatních vypadali jako neschopní a hloupí. Několikrát zdůraznil, že nám je pouze 16 let a nic jsme nedokázali,“ stěžuje si později jeden z nich České advokátní komoře.

Tato scéna je zachycená na videích, která pořizovali jak studenti, tak Rajchlovi příznivci.

Následující videa ukazují jednoho ze studentů, nejedná se ovšem o autora stížnosti pro advokátní komoru.

„Kdybych já tohle udělal v šestnácti tátovi, tak mně ji vypálí takovou, že tady chytnu druhou o zeď. A dobře by udělal. A protože ty tyhle základy nemáš, tak jseš tak hloupej, jak jseš,“ říká Rajchl na videu a ukazuje přitom prstem na jednoho ze studentů.

Policie zabránila fyzickému útoku

Ten se o několik okamžiků později vyjádří vulgárně na Rajchlovu adresu. Jeden z přívrženců vůdce hnutí PRO v tu chvíli chytá mladého muže za límec bundy a napřahuje se, jako by mu chtěl dát facku. Na scénu ale rychle vstupují dva policisté z antikonfliktního týmu, situaci uklidňují a odvádějí studenta pryč z davu.

Autor stížnosti advokátní komoře napsal, že podle jeho názoru Rajchl svým chováním dlouhodobě poškozuje vážnost komory.

„Dle Pravidel profesní etiky a pravidel soutěže advokátů České republiky (…) je advokát povinen se chovat čestným a poctivým způsobem a slušným chováním přispívat k důstojnosti a váženosti advokátního stavu. (… ) Domnívám se, že činnost Jindřicha Rajchla váženost advokátního stavu silně podrývá. A to ať se jedná o tuto nedávnou situaci, nebo o jeho celé profesní působení,“ píše ve stížnosti na Rajchla student gymnázia.

Rajchl: Politicky motivovaný proces

Rajchl označil stížnost studenta za „politicky motivovaný proces a snahu mě umlčet“.

„Je to absolutní nesmysl. Zaprvé jsem v rámci celé té debaty neřekl absolutně nic nevhodného a zadruhé ve světle aktuálního rozhodnutí soudu, jímž bylo zrušeno kárné rozhodnutí vůči kolegyni Kláře Samkové, která v minulosti v rámci jednoho z protestů proklela tureckého velvyslance, je zcela evidentní, že advokáti nemohou být pro tyto výroky kárně trestáni,“ uvedl Rajchl ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Doporučované