Hlavní obsah

Agresivní strážník v Lipníku skončil. Odmítl test na alkohol

Foto: Instagram/ czech.policie

Video za zákroku strážníků se objevilo na neoficiálním instagramovém účtu czech.policie.

Reklama

Jeden z dvojice strážníků, kteří agresivně zakročili proti opilému muži v Lipníku nad Bečvou, dnes přišel o místo. Město s ním rozvázalo pracovní poměr, vyšlo totiž najevo, že po incidentu odmítl test na alkohol.

Článek

Policie dál incident vyšetřuje pro podezření z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Zatím ale nikdo nebyl obviněn.

Informaci o propuštění strážníka potvrdil Přerovskému deníku místostarosta obce Ondřej Vlček (KDU-ČSL). Uvedl, že se muž po zákroku odmítl podrobit dechové zkoušce na přítomnost alkoholu.

„Případ druhého strážníka, který na místo přivolal záchranku kvůli odvozu opilého muže, jsme zatím v pracovněprávní rovině neuzavřeli,“ doplnil místostarosta pro deník.

Incident se stal v sobotu 11. února v lokalitě nazývané místními „krmítko“, kde se lidé scházejí a popíjejí. Na zveřejněném videozáznamu strážníci do ležícího muže, který se po nich ohnal nohou, kopou a jeden z nich mu několikrát přišlápne krk. Ze záznamu se ozývá také řada vulgarismů.

Incident na stránkách města odsoudilo vedení města i šéf strážníků Pavel Maloch.

„To, co se odehrálo, je špatné. Zásah policisty nebyl podle pravidel, je to politováníhodná situace. Selhání jednotlivce. Na rovinu, samotného mě to štve, když to řeknu slušně,“ řekl Seznam Zprávám minulý týden starosta Miloslav Přikryl (nez. za STAN), pod nějž městská policie spadá.

„Způsob vedení zákroku městských strážníků nebyl správný a profesionální a byl také naprosto nepochopitelně provázen vulgárními výroky,“ uvedli dál zástupci města, kteří čekají na výsledky vyšetřování policie.

„Bezprostředně poté vyhodnotíme důsledky tohoto chování v pracovněprávní rovině,“ doplnili zástupci radnice.

Opilý muž měl podle ČTK přes tři promile alkoholu a byl převezen na záchytnou stanici. Podle šéfa strážníků Petra Malocha při zákroku zraněn nebyl, před odvozem jej prohlédl lékař.

„Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele, za který dle trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody od jednoho roku až na pět let nebo zákaz činnosti,“ řekla Seznam Zprávám Miluše Zajícová z Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Reklama

Doporučované