Hlavní obsah

Babiš má tři dny, aby se omluvil svému největšímu kritikovi. Lhůta už běží

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý premiér Andrej Babiš.

Reklama

Bývalý premiér Andrej Babiš má opět soudem nařízeno, aby se omluvil za pomlouvačné výroky. Písemný rozsudek nařizující omluvu senátorovi Lukáši Wagenknechtovi, o němž mimo jiné řekl, že je udavač, mu byl doručen tuto středu.

Článek

Bývalému premiérovi a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi začala běžet lhůta tří dní, během níž se musí omluvit za pomlouvačné výroky na adresu senátora Lukáše Wagenknechta.

Krajská soudkyně Hana Lojkásová totiž dopsala rozsudek, který vynesla v občanskoprávním sporu, v němž se Wagenknecht omluvy domáhal. A zaslala ho oběma stranám.

„Rozsudek byl oběma účastníkům doručen ve středu odpoledne,“ potvrdil Seznam Zprávám mluvčí Okresního soudu Praha-západ Dominik Duchoň. Od chvíle, kdy si Babišův advokát rozsudek vyzvedl z datové schránky, začala lhůta na omluvu běžet.

Do čtvrtečního poledne, jak sdělil Seznam Zprávám Lukáš Wagenknecht, od Babiše žádná satisfakce nepřišla.

Omluva, kterou má Babiš poslat, má podle pravomocného rozsudku začít slovy „Vážený pane inženýre“ a na jejím konci má být „za tato nepravdivá osočení spočívající v označení za ‚udavače‘ a ‚toho, kdo připravil Českou republiku o 800 milionů‘, se Vám tímto omlouvám. S pozdravem Ing. Andrej Babiš“.

Lukáš Wagenknecht byl od února 2014 a do června 2015 Babišovým 1. náměstkem na Ministerstvu financí, ale jejich cesty se poté rozešly a z někdejšího spolupracovníka se stal jeden z největších Babišových kritiků.

Žalobu senátor Wagenknecht podal kvůli třinácti konkrétním výrokům, které Babiš na jeho adresu řekl. U soudu ale uspěl pouze částečně. Předseda ANO se musí omluvit za to, že o Wageknechtovi řekl, že je udavač.

Soudkyně vysvětlila, že těmito výroky Babiš zasáhl do osobnostních práv Wagenknechta.

„V českém právní prostředí, s ohledem na to, jak se tento výraz používal v nedemokratických etapách historie České republiky, vyvolává velice negativní asociace,“ uvedla Lojkásková v rozsudku, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Babiš se u soudu bránil, že výrazem udavač komentoval politický styl Wagenknechta spočívající podle něho v tom, že bývalý náměstek podává velký počet trestních oznámení, stížností a žalob.

Ale s touto obhajobou Babiš neuspěl.

Za další výroky, v nichž expremiér označil senátora za psychopata, se Babiš omluvit nemusí. Wagenknecht neuspěl ani s tím, aby mu byla omluva poslána vytištěná na papíře o velikosti A4. Babiš ani nemusí v omluvě použít spojení, že se „omlouvá hluboce“.

„Z žádného předpisu nevyplývá, zda má být omluva hluboká, široká či jiná, a soudním rozhodnutím nelze nikomu nařídit,“ uvedla Lojkásková.

Wagenknecht je přesto rád, že se žalobou uspěl, byť částečně. „Soud potvrdil, že lživé pomluvy by neměly být součástí politické komunikace a doufám, že to posune alespoň trochu pozitivně politickou kulturu,“ prohlásil Wagenknecht.

Babiš ani jeho advokát Jiří Urbánek zatím na dotazy Seznam Zprávy nereagovali.

Bývalý premiér z nedávné minulosti ví, že v naplnění přikázané satisfakce musí postupovat přesně podle verdiktu.

Když totiž prohrál kvůli nepravdivým výrokům spor s kritičkou Janou Filipovou, poslal jí omluvu s vlastním komentářem, a čelil pak kvůli tomu vyhlášenému exekučnímu řízení. Poté musel celou věc uvést do pořádku.

Reklama

Doporučované