Hlavní obsah

Balík změn daní míří do Sněmovny. Opozice udělá vše, aby jednání bránila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vláda ČR

Balíček připravilo Ministerstvo financí pod vedením ministra Zbyňka Stanjury.

Reklama

Poslanci na svém jednání začnou řešit omezování nebo rušení některých daňových výjimek. Opozice je připravena na toto téma debatovat velmi dlouho. Šéf poslanců ODS Marek Benda je přesvědčen, že přesto parlamentní prázdniny budou.

Článek

Velký vládní balíček, který omezuje, nebo ruší některé daňové výjimky, začnou poslanci projednávat 11. července. Očekává se - jak řekli šéfové opozičních klubů ANO Alena Schillerová a SPD Radim Fiala - že se o něm bude v Poslanecké sněmovně debatovat velmi dlouho.

„Toto se opravdu dotýká všech napříč společností. Nenajdete skupinu, které by se návrh nedotknul,“ řekla v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce Schillerová.

Doplnila, že podle ní možná žádné parlamentní prázdniny nebudou. Hnutí SPD pak podle Fialy využije však zákonných možností, aby projednání balíčku zabránilo.

Šéf poslanců ODS Marek Benda si je však jistý, že i přes obstrukce opozice naopak parlamentní prázdniny budou.

„Ani superschopná opozice nevydrží vzdorovat od 11. července do 25. srpna,“ prohlásil Benda v České televizi.

Podle návrhu konsolidačního balíčku, který mění přes šedesát předpisů, nebude možné například uplatňovat daňovou slevu na školkovné nebo slevu na studenta.

Podle něho by se mělo také zrušit daňové zvýhodnění nepeněžních benefitů a třeba ruší i daňovou uznatelnost vína jako daru na reprezentaci.

Co mění konsolidační balíček?

  • Nebude možné uplatňovat daňovou slevu na školkovné, slevu na studenta nebo členský příspěvek v odborech.
  • Slevu na manželku bude možné uplatit pouze, pokud se stará o dítě do tří let.
  • Mění se také nastavení sazeb DPH. Místo dvou snížených sazeb 10 a 15 procent bude jedna 12procentní. Balíček také přesouvá některé položky do základní sazby 21 procent, například kadeřnické služby, odvoz odpadu, řezané květiny. Speciálním případem budou knihy, na které se DPH nebude uplatňovat.
  • Větší zdanění tabáku a alkoholu, bez spotřební daně zůstává tzv. tiché víno.
  • Sníží se státní podpora stavebního spoření na 1000 korun na účastníka.
  • Zvýšení odvodové zátěže OSVČ z 25 % na 40 % průměrné mzdy. Zároveň se navrhuje, aby osoby samostatně výdělečně činné platily pojistné nejméně z 55 % namísto současných 50 % základu daně.
  • Zastropování úlev z odvodů pro dohody o provedení práce.
  • Zvýšení ceny dálniční známky o 800 korun z 1500 na 2300 korun ročně a její pravidelná valorizace.
  • Zpřísnění podmínek pro přiznání a výplatu podpory v nezaměstnanosti u opakovaných evidencí na Úřadu práce.

Reklama

Doporučované