Hlavní obsah

Do důchodu v roce 2023? Požádejte už letos, dostanete víc, radí ministerstvo

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Díky mimořádným valorizacím v letošním roce došlo k mimořádnému jevu: je výhodnější zažádat o předčasný důchod než počkat na řádný. Ministerstvo práce dalo k dobru trik, jak si penzi navýšit.

Článek

Železné pravidlo českého důchodového systému, že se nevyplácí žádat o předčasný odchod do důchodu, letos kvůli mimořádným valorizacím neplatí.

„Situace v roce 2022 je naprosto výjimečná. Předčasné důchody v letošním roce budou vyšší než řádné důchody v příštím roce,“ říká Tomáš Machanec, ředitel odboru sociálního pojištění na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Radí proto tento postup: „Pokud se chystáte do důchodu v příštím roce, tak ano, pracujte nadále, ale udělejte ještě jednu věc: Požádejte si o starobní důchod – bez výplaty – ještě letos.“

Jak je to možné? Ministerstvo uvádí příklad:

Pokud má člověk celoživotní průměrnou mzdu (osobní vyměřovací základ) například 40 tisíc korun, pak řádný důchod spočtený v příštím roce představuje 20 537 korun hrubého. Pokud ovšem zažádá o předčasný důchod ještě v letos a bude mu chybět do řádného odchodu do tří měsíců, pak se mu letos důchod vypočítá na 22 422 korun. Rozdíl je tedy téměř dva tisíce korun.

SPECIÁL: Jak zvládnout krizi

Vše na jednom místě: Máme pro vás kalkulačky, přehledné návody, energetickou poradnu, přehled všech dotací a odpovědi na další otázky, které vám pomohou snížit dopady zdražování.

Výhodnost předčasného důchodu pak závisí na tom, kolik člověku do řádného odchodu zbývá měsíců. Přehledně to ukazuje následující tabulka ministerstva:

Foto: MPSV

První sloupec představuje osobní vyměřovací základ (v hrubém), poslední naopak řádný důchod přiznaný v příštím roce. Středová část ukazuje předčasný důchod po valorizacích, pokud o něj člověk požádá letos (v čistém). Například 1Q je sloupec, který ukazuje částku u lidí, kteří jdou do důchodu maximálně o 90 dní dříve.

Pokud si navíc senior, jak zdůrazňuje ředitel Tomáš Machanec, zažádá o předčasný důchod bez výplaty a dál bude do řádného termínu pracovat, reálně bude mít důchod vypočtený ještě vyšší, než uvádí tabulka.

Čím déle totiž člověk pracuje, tím víc se mu zvyšuje i osobní základ, ze kterého se důchod vypočítává – přitom si žádostí pojistil letošní mimořádné valorizace.

„V příštím roce přijdete na správu sociálního zabezpečení, požádáte o uvolnění výplaty a to je celé,“ shrnuje Tomáš Machanec.

Nutná je osobní návštěva

Tento postup je podle ředitele výhodný zejména pro lidi, kteří mají řádný termín v příštím roce. Může jít až o sto tisíc lidí, kteří průměrně každý rok odcházejí do důchodu.

Je ovšem nutné zažádat na Okresní správě sociálního zabezpečení osobně. Ministerstvo však varuje, že mohou vznikat problémy s přetížením úřadů, a je proto lepší zažádat co nejdříve.

„Nemůžeme vyloučit, že zájem bude tak velký, že budeme mít problém lidi obsloužit. Proto jsme v diskuzi, že zkusíme vytvořit zjednodušený první krok,“ říká ředitel s tím, že by se mohl vyvinout elektronický formulář s žádostí.

Podle mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Evy Davidové Česká správa sociální zabezpečení s touto možností počítá.

„Ví o tom, je na to připravená,“ říká Eva Davidová.

Reklama

Související témata:

Doporučované