Hlavní obsah

Bleší trhy v Praze mají namále. Město tam chce raději školu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bleší trhy v Praze mají zatím povolení do konce června.

Reklama

Tento víkend a možná už jen dva následující zůstanou otevřené bleší trhy v pražské ulici U Elektry. Městská část aktuálně s provozovatelem jedná o budoucnosti akce, která o víkendech láká tisíce návštěvníků.

Článek

Budoucnost dobrodružných nákupů prakticky čehokoliv od ledniček přes pneumatiky, starožitnosti, oblečení nebo zlevněné jídlo v rámci masových bleších trhů v pražské ulici U Elektry je nejistá.

Akce má povolení k provozu do konce června, provozovatelé a městská část Praha 9 aktuálně jednají o podmínkách prodloužení minimálně do konce letošního roku a případně i na delší období.

„Zároveň však platí, a upozorňujeme na to provozovatele bleších trhů dlouhodobě, že s rozvojem Poděbradské a Kolbenovy ulice bleší trhy v této lokalitě nechceme,“ uvádí pro Seznam Zprávy Tomáš Portlík (ODS), starosta městské části Praha 9.

Zmíněné ulice procházejí touto dobou výraznou proměnou. Místo hal a skladišť tam developeři stavějí jeden bytový dům vedle druhého. A pro pozemek, který se o víkendu plní milovníky bleších trhů, by si Praha představovala lepší využití.

Jednatel společnosti Flohmarkt, která bleší trhy provozuje, mluví o tom, že Praha 9 ho s povolenkou drží v šachu a nutí ho prodat část pozemků. „A tvrdí, že je to na školu. Já jsem řekl, že jestli to bude na školu, tak jim vyjdu vstříc,“ tvrdí Lukáš Svoboda a zmiňuje, že na jednání začátkem června se domluvili, že se začne zpracovávat smlouva na odkup pozemků.

+15

„Nechají si zaměřit část, kterou by chtěli koupit a udělají si znalecký posudek a od toho by se měla odvíjet cena,“ dodává jednatel.

Součástí nabídky má také být, že se v územním plánu změní určení pozemků, na kterých bleší trhy probíhají, na stavební. Zatímco starosta tvrdí, že o to jednatel a vlastník pozemků usiluje, protože se mu tak zhodnotí, samotný Lukáš Svoboda to odmítá. „Já o to úplně tak nestojím. Já stavět nechci, netoužím po tom,“ říká organizátor trhů.

Cena za prodej pod širákem

Celý spor se točí ohledně povolení, které má podobu zápisu do takzvaného tržního řádu. V Praze je možné prodávat zboží nebo nabízet a poskytovat služby mimo provozovnu pouze na místě, které je zařazeno do toho dokumentu. Ten sestavuje pražský magistrát, ovšem jedná ve shodě s městskými částmi, které se účastní připomínkového řízení.

Foto: Praha.eu

Aktuálně mají pražské bleší trhy v tržním řádu povolení do konce června.

Podle starosty ale není pravda, že by prodloužení povolení pro bleší trhy bylo přímo svázané s podmínkou prodeje pozemků. Městská část podle něj dlouhodobě usiluje o rezervu pro stavbu další školy.

A starosta tvrdí, že od počátku varovala podnikatele, že povolení nebude „na věky věků“. „Pan jednatel nezmiňuje, že jsme ho do tržního řádu před lety zahrnuli, trhy na tomto místě v tržním řádu nebyly,“ uvádí Portlík. Největší pražské bleší trhy se do této části přesunuly před pár lety z Kolbenovy ulice.

Sám starosta deváté městské části nicméně vyzdvihuje obchodní talent pořadatele trhů, kterému se podařilo během let vytvořit vyhledávanou akci, na které o víkendech proudí tisíce návštěvníků.

„Udělat z toho obchodní projekt a udělat to systémově zajímavé, je to umění a on je v tom dobrý. I proto jsme k němu tolerantní,“ připouští Tomáš Portlík.

Na potenciální konec trhů se přímo na místě ptal koncem května stánkařů reportér. „Bylo by to blbé pro spoustu lidí,“ reagovala trhovkyně Michaela, která na akci prodává zlevněné potraviny.

Reklama

Doporučované