Hlavní obsah

Bouřky s kroupami a nárazovým větrem se proženou jihem Čech

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Foto po bouřce, která se před pár dny prohnala Královéhradeckým krajem.

Reklama

aktualizováno •

Český hydrometeorologický ústav zveřejnil výstrahu před silnými bouřkami. Měly by v neděli večer postupovat přes jih Česka.

Článek

Meteorologové vydali vyrování před silnými bouřkami. Doprovázet by je mohl přívalový déšť, kroupy a nárazový vítr. Podle výstrahy, kterou v neděli zveřejnil Český hydrometeorologický ústav, by měly bouřky postupovat přes jih Česka.

Toto varování, které začne platit od nedělní 18. hodiny, se týká konkrétně většiny Karlovarského kraje, celého Plzeňského a Jihočeského kraje a jihozápadní část Středočeského kraje. Od 21. hodiny se pak výstraha rozšiřuje také o většinu území Vysočiny a jihozápadní část Jihomoravského kraje.

Večer meteorologové upřesnili, že v oblastech České Budějovice, Český Krumlov, Kaplice, Prachatice, Trhové Sviny, Třeboň a Vimperk v Jihočeském kraji a na Sušicku v Plzeňském kraji se mohou do dnešních zhruba 21:30 objevit i velmi silné bouřky, zpřísnili tam proto výstrahu.

Foto: ČHMÚ, Seznam Zprávy

Varování před bouřkami od ČHMÚ.

Právě jihem Moravy se přitom prohnala silná bouřka už v sobotu podvečer. Hasiči uvedli, že v této souvislosti evidovali přes padesát událostí. Vyjížděli zejména k popadaným stromům, čerpali rovněž vodu ze sklepů.

V neděli večer meteorologové varují před tím, že by voda mohla zatopit sklepy, podjezdy či podchody a vítr může lámat také větve stromů. Odhadují, že ojediněle naprší za hodinu až třicet milimetrů strážek, tedy třicet litrů na metr čtvereční. Mohou se tak rozvodnit menší vodní toky.

Reklama

Doporučované