Hlavní obsah

Centrem Brna létaly židle a popelníky, policie po potyčce zadržela tři lidi

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Do bitky se zapojily na dvě desítky lidí. Objevily se zprávy, že spor vznikl mezi Romy a Ukrajinci. Nejmenovaný policejní zdroj ovšem redakci sdělil, že informace nebyly správné - zapojili se i lidé mimo zmíněné skupiny.

Článek

Policisté a strážníci zasahovali v pondělí večer u potyčky, do které se na Dominikánském náměstí v Brně zapojilo na dvacet lidí.

Hlášení o incidentu přišlo na linku 158 krátce před půl osmou večer.

„Došlo k rozepři, vzájemnému slovnímu napadení, potom tam pravděpodobně létaly židle, popelníky a zařízení předzahrádky, na kterém je předběžně vyčíslená škoda asi 40 tisíc korun,“ popsal Seznam Zprávám mluvčí Policie ČR Pavel Šváb.

„Údajně se projevovali velmi emotivně a někteří z přítomných prý dokonce házeli židlemi,“ doplnil ho mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Vyjádření Ukrajinské iniciativy jižní Moravy k sobotnímu incidentu v Brně

Ukrajinská menšina žijící na jižní Moravě v úterý odsoudila sobotní násilný čin na Brněnské přehradě, po němž zemřel 23letý romský mladík. „Je to dramatické a nepřijatelné,“ napsala v oficiálním vyjádření Ukrajinská iniciativa jižní Moravy.

„Dovolte nám jménem ukrajinské menšiny v JMK vyjádřit upřímnou soustrast všem pozůstalým zemřelého a celé romské komunitě. My, kteří dennodenně přicházíme o své blízké, přátele a spoluobčany, dobře víme, co znamená přijít o blízkého člověka. Jsme nesmírně a upřímně zarmouceni z vaší ztráty.“

Zástupci ukrajinské menšiny se zároveň distancují od jakýchkoli projevů nenávisti. „Věříme v rovnost a lidskost bez ohledu na národnost. Brněnské menšiny vždy žily v souladu a rádi bychom tuto vzájemnou solidaritu udrželi i nadále. Považujeme za důležité nevnímat tuto smutnou událost jako etnický nebo národnostní zločin.“

Ve vyjádření zároveň děkují za pohostinnost obyvatel Brna. „Děkujeme za vaši spolupráci v této obtížné době. Společně bychom měli pracovat na posílení naší společnosti a vytváření prostředí, ve kterém vládne tolerance, respekt a rovnost pro všechny obyvatele, bez ohledu na jejich původ.“

Policisté zadrželi tři lidi. Jednoho následně propustili, protože byl mladistvý. „Pracujeme na prověření celé záležitosti, v tuto chvíli je to kvalifikováno jako výtržnictví a poškození cizí věci. Budeme vyslýchat zadržené, prověřovat kamerové záznamy,“ přiblížil Šváb.

Napětí po tragédii u přehrady

Server Brněnská drbna napsal, že pondělní spor vznikl mezi Romy a Ukrajinci. Nejmenovaný policejní zdroj ovšem Seznam Zprávám sdělil, že informace nebyly správné - zapojili se i lidé mimo zmíněné skupiny.

Vztahy mezi Romy a Ukrajinci jsou v Brně napjaté po sobotní vraždě romského mladíka. Toho a dalšího muže před přehlídkou ohňostrojů pobodal cizinec. Ač to policisté oficiálně nepotvrdili, podle několika zdrojů útočil muž ukrajinské národnosti. Soud podezřelého v úterý poslal do vazby.

Jiné potyčky - kromě té na Dominikánském náměstí - strážníci ani policisté neevidují. Hlídky prý proto zatím neplánují posilovat.

„Historické centrum v Brně je velmi hustě pokryté kamerami, hlídky se tam pohybují nepřetržitě. Tomu odpovídá i rychlost dojezdu, když dojde k nějakému incidentu. Bývá mnohdy do dvou tří minut,“ vysvětlil Ghanem.

„Co se týče konkrétně Bystrce, je to jedna z nejklidnějších městských částí v Brně. Navíc všichni aktéři přicestovali odjinud. Dohled je na místě intenzivní, a to i na vodní hladině,“ dodal.

Kvůli tragédii svolala romská komunita na sobotu demonstraci před Janáčkovým divadlem. Akci chtějí ale zneužít nacionalisté. Podporu protestů avizoval například Zdeněk Pernica z extremistického hnutí Slušní lidé nebo Petra Rédová Fajmonová, která za uskupení PRO Jindřicha Rajchla kandidovala loni v Brně do Senátu.

Aktualizace: Přidali jsme box s vyjádřením Ukrajinské iniciativy jižní Moravy k sobotnímu incidentu v Brně.

Reklama

Související témata:

Doporučované