Hlavní obsah

Cermat pořídil nové tiskárny a platí jejich servis. Ale netiskne na nich

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Cermat se chtěl zbavit tiskáren Konica Minolta, na kterých se tiskly maturity a přijímací zkoušky doposud, přestože jsou stále funkční. Pořídil proto nové, značky Fujifilm. Jenže zůstaly nevyužité a netiskne se na nich.

Článek

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání, známější pod starší zkratkou Cermat, si na začátku ledna pronajalo na tři roky dopředu čtyři tiskárny Fujifilm. Měly nahradit stávající stroje Konica Minolta. Jenže nejen maturity, ale i přijímačky se nakonec tiskly na původních tiskárnách.

Jak zjistily Seznam Zprávy, nově pronajaté Fujifilmy, za které Cermat zaplatí během tří let dohromady 2,4 milionu korun společnosti Spin Servis, zůstaly nevyužité. Informoval o tom také server Hlídací Pes.

„Neměli jsme jistotu, že bude včasně doladěna integrace tiskového systému s tiskárnami Fujifilm,“ vysvětluje mluvčí Cermatu Jana Patáková, proč se netisklo.

Od Spin Servisu si také Cermat objednal roční servis nových tiskáren, jak vychází z registru smluv. Smlouvu na dalších 2,4 milionu korun ale uzavřel až 17. března, tedy v době, kdy už se tiskly jednotné přijímací zkoušky na tiskárnách Konica Minolta, a bylo tedy jasné, že Fujifilmy se používat nebudou. Seznam Zprávy se proto organizace podřízené Ministerstvu školství ptaly, proč tuto smlouvu Cermat uzavíral.

„Smlouva na servis je uzavřena na 12 měsíců, od podpisu smlouvy na nich probíhají testovací tisky při úpravách tiskového SW a bude na nich probíhat tisk zářijových maturit i lednový/únorový tisk maturit a část přijímaček pro rok 2024,“ uvedl k tomu tentokrát přímo ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Bez odpovědi ale nechal otázku na paušální částku, kterou Cermat platí za servis i v době, kdy tiskárny netisknou. V registru smluv je tato konkrétní suma začerněná.

A proč jen „část přijímaček“? Výkon nových tiskáren Fujifilm totiž nestačí na to, aby se v zhruba měsíčním časovém okně podařilo vytisknout jejich kompletní zadání.

Podle Krejčího jde ale o to, že smlouva na servis skončí během tisku přijímaček příští rok, nikoliv že by na to nestačil výkon nových tiskáren.

„Protože smlouva je na 12 měsíců a bude končit v polovině tisku přijímaček, tudíž logicky není možné na tuto smlouvy vytisknout přijímačky celé,“ doplňuje Krejčí.

Už bývalému ministrovi školství Petru Gazdíkovi (STAN) se totiž nelíbilo, že Cermat platí za tiskárny, ačkoliv netisknou. A i to byl jeden z důvodů, proč odvolal Krejčího předchůdkyni – ředitelku Michaelu Kleňhovou. Následná kontrola Ministerstva školství ukázala pouze několik formálních nedostatků ve smlouvách se společností Konica Minolta. Podle kontrolorů se ale dostal Cermat do pozice závislosti na uvedeném dodavateli (tzv. vender lock-in). Závažnější výsledky přinesla dřívější kontrola Ministerstva financí, která poukázala na opakované platby zaměstnancům Cermatu za stejnou práci. I dnes ale Cermat de facto platí za tiskárny, které netisknou, pouze se změnila jejich značka.

Původně organizace zajišťující výrobu testů na maturitní a přijímací zkoušky chtěla najít firmu, která by za 35,1 milionu korun bez DPH tisk převzala. Jenže zakázku musela zrušit, protože jedna z firem si stěžovala na nezákonné podmínky zadávací dokumentace. A Cermat jí musel dát za pravdu.

Dohady kolem úspor

Kromě už zmíněných částek a smluv Cermat v souvislosti s tiskem testů zaplatil také 240 tisíc korun firmě Quadient za úpravu softwaru kvůli výměně tiskáren za stroje Fujifilm. K tomu Cermat hradí také náhradní díly, spotřební materiál a práci technika na starých tiskárnách Konica Minolta od společnosti Anyphone, což vychází podle registru smluv na 1,7 milionu korun, 490 tisíc korun zaplatil Cermat za úpravy balicí linky a na 945 tisíc korun vyšla dodávka tiskového papíru.

Přesto Cermat počítá s tím, že za tisk jednotných přijímacích zkoušek ušetří podle očekávání. „Úspora bude srovnatelná,“ tvrdí mluvčí Cermatu Patáková.

Co se týče tisku maturit, který je už hotový, vyšel podle ředitele Krejčího Cermat „spolehlivě pod jeden milion korun“, jak uvedl pro ČTK. Podle něj tak došlo k výrazné úspoře oproti původní smlouvě s Konica Minolta.

„Ředitel Krejčí srovnává nesrovnatelné. Pokud tvrdí, že maturity letos vytiskl za částku kolem 920 tisíc korun s daní, tak je vytiskl více než dvakrát dráž oproti spolupráci s Konica Minolta, která loni skončila. Za spotřební materiál a činnost související s tiskem maturit v období jaro 2022 jsme totiž vyúčtovali pouze necelých 450 tisíc korun s daní,“ řekl ČTK generální ředitel Konica Minolta Business Solutions Pavel Čurda.

Podle Krejčího jsou ale tato čísla zavádějící a Konica si za servis účtovala asi dva miliony korun měsíčně.

Přijímací zkoušky právě probíhají. V pondělí a úterý budou skládat testy uchazeči o šestileté a osmileté studium, poslední školy dostaly podle Cermatu zkušební dokumentaci ve středu 12. dubna. Společné maturitní testy čekají na žáky od 2. do 5. května, ty už má tedy Cermat vytištěné.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření ředitele Cermatu k servisu tiskáren.

Reklama

Doporučované