Hlavní obsah

Dárek pro Putina, Češi vybrali miliony na tank pro Ukrajinu

Foto: www.zbraneproukrajinu.cz

Tank T-72 Avenger v hodnotě 25 milionů korun poputuje v blízké době k ukrajinské armádě.

Reklama

V rámci kampaně Dárek pro Putina se Češi složili na tank pro ukrajinskou armádu. Celkem se podařilo vybrat 33 milionů, část z nich poputuje na nákup munice. Organizátoři akce teď mimo jiné řeší zrušený profil na Facebooku.

Článek

„Česko je první zemí, kde se lidé složili na tank, aby ho poslali proti Putinovi,“ oznámili na Twitteru strůjci kampaně Dárek pro Putina, v jejímž rámci od jara vybírají peníze na výzbroj ukrajinské armády. Dosud se na účtu sešlo přes 200 milionů.

Modernizovaný tank T-72 Avenger pojmenovali Tomáš a na východ by měl zamířit v nejbližších dnech.

Ačkoliv původní cíl byl nastaven na 33 milionů, osm milionů nakonec poputuje na nákup munice.

„U výpočtu ceny jsme udělali chybu. Nedošlo nám, že se zbraně vyváží bez DPH, proto jsme jako cílovou částku nastavili 33 milionů,“ vysvětlil marketingový specialista projektu Martin Ondráček.

Vypsaná 40milionová sbírka na munici tak od pondělí nabobtnala na více než 16,6 milionu korun.

Putinovy sedmdesátiny

Na nákup tanku zareagovala i ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Vyjádřila dík všem, kteří ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi k blížícím se 70. narozeninám kupují dárky v podobě podpory Ukrajiny.

„Pomáhat Ukrajině s tolika spojenci v zádech, to je radost,“ napsala.

Zmíněné narozeniny, které připadají na pátek 7. října, chtějí organizátoři sbírky využít k dalšímu projektu.

„Vyzvali jsme lidi, aby mu posílali dárky v podobě peněz na pár nábojů do raketometů, pár minometných granátů a dalších potřebných zbraní pro Ukrajinu. Chceme tuhle kampaň prosadit i mezinárodně. Doufáme, že se to dostane i mimo Česko,“ přiblížil Ondráček.

Zpráva o ukončení české sbírky na nákup tanku neunikla ani zahraničním médiím. Informoval o ní třeba South China Morning Post nebo média v Rusku.

Organizátoři momentálně řeší i to, že jim Facebook zrušil oficiální stránku kampaně. Důvodem měla být kresba ukrajinského vojáka, který ukazuje prostředníček na křižník Moskva.

Ondráček Seznam Zprávám řekl, že zrušení profilu začal s Facebookem okamžitě řešit. Místo vysvětlení nebo obnovy stránky mu však sociální síť zablokovala i jeho osobní profil. „Bylo to zřejmě proto, že jsem tam včera dal příspěvek, že se nám podařily vybrat peníze na ten tank,“ řekl Ondráček.

Po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu se v Česku rozjelo několik sbírek. Jedna přímo na kontu ukrajinské ambasády v Praze. Tam lidé za necelých osm měsíců poslali částku přesahující 1,3 miliardy korun.

Reklama

Doporučované