Hlavní obsah

Českého bojovníka na Ukrajině viní z rabování. Hrozí mu dvacet let vězení

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

„Přiznávám, že jsem si vzal nějaké věci,“ doznal český bojovník už dříve v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

„Nedělali jsme nic, co by nedělal někdo jiný. Zpětně uznávám, že to asi byla blbost,“ řekl muž loni během rozhovoru reportérovi Seznam Zpráv.

Článek

Česká policie obvinila dobrovolníka, který působil na začátku invaze na Ukrajině, z plenění a služby v cizí armádě. Za rabování, ke kterému se Seznam Zprávám přiznal, mu hrozí výjimečný trest.

„Dozorujeme trestní stíhání jedné fyzické osoby pro spáchání přečinu služby v cizích ozbrojených silách a zločinu plenění v prostoru válečných operací,“ sdělil Seznam Zprávám státní zástupce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

„Obviněná osoba je stíhaná vazebně, přičemž o vzetí do vazby rozhodoval Obvodní soud pro Prahu 5,“ dodal. Více informací s ohledem na to, že přípravné řízení je neveřejné, Martin Bílý nesdělil.

Podle informací Seznam Zpráv se jedná o šestadvacetiletého Filipa Simona, který působil koncem března minulého roku jako voják-dobrovolník v ukrajinském dobrovolnickém praporu Karpatská Sič. Seznam Zprávy s ním později, koncem června, pořídily rozhovor, kde účast v ozbrojených složkách Ukrajiny potvrdil a také se přiznal, že kradl v opuštěných domech, které měl se svou jednotkou takzvaně čistit od ruských okupačních vojsk.

„Přiznávám, že jsem si vzal nějaké věci,“ doznal v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Zmínil například brýle značky Gucci. „Našel jsem je v jedné bundě. Cenu nevím, myslel jsem, že stojí tak dva tisíce korun, ale borec, co byl s námi, říkal, že stojí prý až 40 tisíc,“ uvedl v rozhovoru.

Přiznal však i to, že si z jednoho domu odnesl stříbrné investiční slitky. „Byla to kompletní sada stříbra. Asi tak dvanáct kusů. Byly zatavené v plastu a byla k nim krabička s certifikátem ukrajinské banky. Nevím, kolik měly slitky gramů. Byly velké asi jako tato sušenka,“ odhadl Filip Simon a ukázal přitom na sušenku, která se v restauracích zpravidla přidává ke kávě.

Foto: Seznam Zprávy

Filip Simon (vzadu ve slunečních brýlích) v „akci“ se svou jednotkou

Hrozí mu až výjimečný trest

Případ Filipa Simona vyšetřuje nově zřízený policejní útvar Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK). Je obviněn ze dvou trestných činů.

Jak policie a soudy vyhodnotí obvinění z přečinu služby v cizích ozbrojených silách, je důležité i pro další dobrovolníky, kteří působili nebo působí na Ukrajině, mají kontrakt s ukrajinskou armádou, ale nemají povolení od prezidenta republiky.

„Formálně by případ mohl splňovat trestný čin služby v cizí armádě. Na druhou stranu tu máme výroky politiků ohledně pomoci Ukrajině a našeho postavení v rámci tohoto konfliktu. Takže se může stát, že by dotyčný nebo kdokoliv, kdo by byl z tohoto přečinu obviněn, mohl dostal milost od prezidenta,“ domnívá se vedoucí katedry trestního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Tomáš Gřivna.

Jenže pak je tu druhý čin - plenění v prostoru válečných operací.

„Problém vámi zmiňovaného muže je ale v tom, že je zároveň obviněný za zločin plenění v prostoru válečných operací. To je závažný čin z kategorie zvlášť závažných zločinů. Tam hrozí poměrně vysoká sazba, nebo dokonce i výjimečný trest. Spodní hranice je osm let, horní dvacet let,“ vysvětluje Tomáš Gřivna.

Osobně se s tímto trestným činem nesetkal a minimálně od roku 1997 za něj nebyl nikdo pravomocně odsouzený.

Trestné činy proti míru a válečné trestné činy

§ 414

Plenění v prostoru válečných operací

(1) Kdo v prostoru válečných operací, na bojišti, v místech postižených válečnými operacemi, ozbrojeným konfliktem nebo na obsazeném území

a) okrádá padlé nebo si jinak přisvojí cizí věc, nebo

b) svévolně cizí majetek ničí, poškozuje, odnímá, zatajuje nebo zneužívá,

bude potrestán odnětím svobody na osm až dvacet let nebo výjimečným trestem.

(2) Příprava je trestná.

Byla to asi blbost

Filip Simon se Seznam Zprávám přiznal, že cennosti odcizil ve vesnici Stojanka nedaleko předměstí Kyjeva. Že se jednalo o krádež, zpočátku nechtěl připustit. „Já jsem se řídil tím, co mi bylo řečeno. Velící důstojník mi řekl, že válečná kořist je válečná kořist. Nedělali jsme nic, co by nedělal někdo jiný. Zpětně uznávám, že to asi byla blbost,“ řekl reportérovi Seznam Zpráv.

Mluvčí dobrovolnické jednotky Karpatská Sič Vasilina Nakonečná Seznam Zprávám potvrdila, že Filip Simon u sebe měl kradené věci, ale že by k tomu měl povolení, odmítla.

„Vzhledem k tomu, že náš prapor se od roku 2014 podílí na obraně Ukrajiny před ruskou agresí a už 8 let má bezvadnou pověst, jsme nuceni reagovat na zveřejněné informace. My jsme vždy otevření a kategoricky odsuzujeme činy lupičů,“ řekla Vaselina Nakonečná Seznam Zprávám.

„Vyslovuji souhlas“

Podle náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky Radka Hasaly prezident Miloš Zeman obdržel od ministryně obrany Jany Černochové (ODS) 477 žádostí (474 mužů, 3 ženy) o souhlas se vstupem českých občanů do ozbrojených sil Ukrajiny. Na základě doporučení ministerstev obrany, vnitra a zahraničí vydal 133 kladných rozhodnutí kontrasignovaných předsedou vlády Petrem Fialou (ODS). Jedná se o osoby ve věku od 19 do 68 let. Zbývajícím 344 žádostem nevyhověl. Současný prezident Petr Pavel prozatím žádné další žádosti od ministryně obrany neobdržel.

Reklama

Související témata:

Doporučované