Hlavní obsah

Česko zřejmě poslalo těžkou vojenskou techniku na Ukrajinu

Foto: Twitter.com / OSINTdefender

Fotografie, kterou twitterový účet dokazuje, že česká strana vyslala na Ukrajinu těžkou bojovou techniku.

Reklama

V minulých dnech Česko pravděpodobně vyslalo po kolejích na Ukrajinu stará sovětská bojová vozidla pěchoty a tanky T-72. Armáda ale fotografie, které se objevily na sociálních sítích, nechce z bezpečnostních důvodů komentovat.

Článek

Fotografie tanků a BVP zveřejnil na Twitteru americký účet OSINT, který se věnuje ověřování informací z otevřených zdrojů.

O tom, že byly zaznamenány dodávky této techniky na Ukrajinu, informoval i poslanec vládní KDU-ČSL Ondřej Benešík, který je také místopředsedou výboru pro evropské záležitosti. „Ministryně obrany Jana Černochová si zaslouží velkou pochvalu, tohle teď těžce bojující ukrajinská armáda opravdu velmi potřebuje,“ napsal.

Sama ministryně ale odmítla cokoli komentovat. „Zvídavost je lidská a chápu ty, kdo chtějí zjistit, co na UA dodáváme. Promiňte, nemohu vám k tomu říct víc,“ tweetovala Černochová.

Stejná odpověď přišla i z jejího tiskového oddělení. „Bohužel se z bezpečnostních důvodů k tomuto tématu nemohu vyjádřit,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva obrany Magdalena Dvořáková.

Dodávka českých bojových vozidel na Ukrajinu tak není úřady potvrzena. O dodávkách sovětských tanků z Česka na Ukrajinu ale informuje například i americký deník The Wall Street Journal.

K tomu, aby armáda nepoužívanou techniku čekající na vyřazení na Ukrajinu poslala, vyzýval v minulých dnech podnikatel Dalibor Dědek z iniciativy We Must Act (Musíme konat).

„Máme informace, že se věci hýbou, že se v této věci koná nějaká aktivita, ale zatím nemáme potvrzeno, že se to stalo,“ reagoval Seznam Zprávám na informace z Twitteru.

Dědek žádal mimo jiné právě i odeslání tanků T-72 a bojových vozidel. „Značná část veřejnosti i politické reprezentace vyzývá vládu, Ministerstvo obrany a Armádu České republiky, aby část nepotřebné těžké výzbroje, která ve skladech čeká na vyřazení, neprodleně poslala jako pomoc bojující a strádající Ukrajině,“ psal ve výzvě vládě.

České Ministerstvo obrany řeší vojenskou pomoc Ukrajině od počátku ruské invaze. Naposledy schválilo minulý čtvrtek dar v hodnotě 17 milionů korun od společnosti Česká zbrojovka, Holík International, DSS a Sellier & Bellot. Konkrétně se jednalo o kulomety, útočné pušky, samopaly nebo více než sto tisíc nábojů do nich.

Celkově už ale Česko přispělo výzbrojí v hodnotě miliardy korun. „Od prvních dnů ruské invaze pomáhá náš resort Ukrajině vojenským materiálem i ze zásob Armády ČR, v tuto chvíli v hodnotě téměř 1 miliardy korun. Zástupci vlády navíc opakovaně sdělili, že v této pomoci bude ČR i nadále pokračovat. Z bezpečnostních důvodů však druh vojenského materiálu již delší dobu nespecifikujeme,“ uvedlo Ministerstvo obrany.

Reklama

Doporučované