Hlavní obsah

Chudoba v Česku. Čtvrtina lidí je na pokraji, odhalil unikátní průzkum

Petr Holub
reportér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: lunopark, Shutterstock.com

Například podíl domácností, které musely šetřit na jídle, se loni zvýšil na osm procent (ilustrační snímek).

Reklama

ANALÝZA. Chudoba českou společnost nepřemohla. Po zdražení energií a potravin však byla čtvrtina tuzemských rodin donucena svou cestu k blahobytu přinejmenším odložit. Ukazuje to rozsáhlý výzkum o životních podmínkách domácností.

Článek

Analýzu si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Pádu do chudoby musíme zabránit. V Česku se z ní dostává těžko,“ řekl sociolog a člen vládní rady NERV Daniel Münich.

V minulém roce se tento cíl nepodařilo dodržet a na pokraj chudoby se dostaly statisíce domácností. Tak zní jeden z výsledků výzkumu Českého statistického úřadu o životních podmínkách domácností (SILC), kterého se v první polovině roku 2023 účastnilo přes deset tisíc rodin.

Výsledky ukazují, že dopady mimořádné drahoty lidé pocítili v plné síle teprve v jejím druhém roce.

Nejvíc je to vidět na výpovědích mapujících subjektivní pocit chudoby. Například v letech 2020-2022 nemohlo „jíst obden maso“ pět procent domácností, tedy nejméně za posledních 15 let, kdy ČSÚ průzkum provádí. Loni se ovšem podíl těch, kdo musí šetřit na jídle, zvýšil na osm procent. Podle jiného klíčového parametru neměla v posledních pěti letech dost peněz na topení zhruba tři procenta Čechů, loni to však bylo sedm procent.

Jinými slovy to znamená, že na jídle a teplotě ve svém bytě musí aktivně šetřit zhruba 800 tisíc obyvatel Česka. Plní tak přinejmenším ze svého pohledu dva důležité předpoklady chudoby.

Zhoršení kvality života podle očekávání více pocítili lidé s nižšími příjmy. Z domácností, kde měsíční příjmy na osobu dosahují jen deseti tisíc korun čistého, musela každá pátá rodina omezit konzumaci masa a každá sedmá domácnost topila méně, než by jí bylo milé.

Průzkum SILC zároveň potvrzuje hypotézu, že lidé přísnými úsporami reagovali na zdražení energií a dalších poplatků za bydlení. Jen s obtížemi je dokázala zaplatit skoro polovina z rodin, kde příjmy na osobu dosahují pouze deseti tisíc měsíčně.

Státní pomoc prohloubila propast, ukazují data

Obavy, že zdražení energií a potravin uvrhne značnou část Čechů do chudoby, vedly experty k výzvám, ať stát pomůže těm potřebným. Jenže unikátní data ukazují, že státní intervence potíže nízkopříjmových ještě prohloubily.

Nejde však jen o nejchudší. Náklady na bydlení těžko zvládá 22 procent českých domácností, tedy asi dva a půl milionu obyvatel. Jejich frustrace tak rychle nepřejde, vzhledem k tomu, že se ceny bydlení zvyšovaly i počátkem letošního roku.

Výrok sociologa Münicha o tom, jak snadné je zchudnout a jak těžká je naopak cesta z chudoby, potvrzuje vývoj před krizí a po jejím nárazu.

Finanční situace rodin se dlouho zlepšovala, během jednoho roku se však vrátila několik let zpátky. Konkrétně šetřit na mase či jiných dražších potravinách musel loni stejný podíl Čechů jako naposled v roce 2017. Na topení jsme stejně jako loni naposled šetřili v roce 2013.

Reklama

Doporučované