Hlavní obsah

Dcera přišla s cenovkou od zubaře v slzách, píší o dostupnosti péče čtenáři

Foto: klyots, Shutterstock.com

Čtenáři diskutují o dostupnosti a cenách péče o zuby.

Reklama

Stále více lidí šetří na péči o zuby. Místo prohlídek nechávají kvůli úspoře ošetření až na chvíli, kdy je akutní problém dožene na pohotovost. Své názory a zkušenosti s dostupností zubařské péče popisují i čtenáři Seznam Zpráv.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o zubní péči, která se pro řadu lidí stává kvůli vysokým cenám nedostupnou.

Petra Boukalová: Jsem sama se dvěma holkami. Zrovna předevčírem jsem byla s tou mladší u zubaře, za dvě malé plomby 2400 Kč, starší to měla před časem za 3500 Kč. A to nám zubař tvrdí, že nám dává slevu. Materiál hrazený pojišťovnou nepoužívá, není prý kvalitní, nedrží a časem žloutne. Já sama jsem už pravidelné návštěvy u zubaře vzdala, nemám na to. Postupně si nechám zuby trhat a jsem smířená s tím, že půjdu do klapacích. Investuji jen do holek, několik tisíc za rok, obě mají i sonické kartáčky a čistí si zuby pravidelně.

Martin Dřímal: Zubaře nemám třetí rok, nemám zájem o doplňkové služby, tak mě prostě nevezmou. Potřeboval bych jen preventivky, nepřirozeně vybělené zuby apod. nechci. Že dělají tam, kde si víc vydělají, bych pochopil, jen mi vadí, že pojišťovně musím platit stejně, jako kdybych toho zubaře měl.

Tomáš Zámečník: Sedmnáctiletá dcera přišla domů se slzami v očích, že jí zubař našel mezizubní kaz a že opravu jí nacenil na 23 000 Kč. A hned jí řekl, že jestli s tím nebude souhlasit, tak ať si rovnou najde jiného zubaře. Podotýkám, že tento zubař má smlouvu se zdravotními pojišťovnami. Hned jsme obvolali kamarády a známé, jestli nemají na někoho tip, a naštěstí se nám podařilo najít novou zubařku. Zuby dceři opravila za cca 5000 Kč.

David Životský: Stát by měl garantovat alespoň základní péči všem občanům. A jestli už ne dospělým, tak alespoň dětem určitě. Sehnat zubaře je v některých částech republiky nemožné, berou jen soukromí zubaři. A jejich ceny si nemůže hodně lidí dovolit. Měli by mít povinnost přes pojišťovnu ošetřovat minimálně děti. Nebo by to pojišťovna měla proplácet, když není schopna lékaře v rozumné dojezdové vzdálenosti zajistit.

Monika Krejčí: Palčivý problém je, že spousta lidí nemá zubaře. Já jezdím za zubařem 200 km. Čtyři hodiny jízdy busem, deset minut konzultace a čtyři hodiny zpátky. Za 14 dní zase znovu. Resekce jednoho kořenového hrotu 7000 Kč. Zub z kompozitu na okrasu 4000 Kč. Ano, budeme národem bez zubů. Protože na takové pálky obyčejný zaměstnanec opravdu mít nebude.

Tomáš Kučera: Mně skončil zubař a odešel do důchodu, ale ordinaci i s pacienty převzala mladá zubařka. Nezůstal jsem tam, obvolal pár ordinací a do pár dní našel svého zubaře, který má lepší otvírací dobu a pro mě je to blíž a má lepší techniku. Tak nevím, i na celkový počet je těch zubařů dost, když se to srovná s celou EU. Ano, je jich dost v soukromém sektoru, na druhou stranu někteří lidé zubaře neuživí, prostě celý život nikam nechodí, a až je něco bolí, nechají si to leda tak vytrhnout. Já chodím pravidelně na kontroly 2× ročně. Vypadla mi plomba, čekal jsem ty rakety, co tu všichni píšou, ale bílá plomba mě stála 1500 Kč, amalgám bych měl zadarmo, ale ten jsem nechtěl. To mi přijde úplně OK. Takže já žádné problémy prostě nevidím.

Jitka Volková: Já mám vynikající paní zubařku, ale má 75 let. Až jednou nebude dělat, tak v okolí 200 km nenajdu nového. Tak netvrďte, že většina lidí nemá zájem najít si zubaře. Neznám takové. Všichni mají zájem. Jenže nemají kam jít. O tom, jak jsou ceny přehnané, nechci vůbec psát.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Reklama

Doporučované