Hlavní obsah

Dnes na noční obloze vrcholí Kvadrantidy, počasí ale pozorování nepřeje

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dnes je teoreticky ideální čas na sledování „kratšího“, ale silnějšího sourozence letních Perseid – Kvadrantidy. Počasí to však pokazí.

Článek

Vrchol meteorického roje lze podle astronoma Jiřího Borovičky očekávat kolem jedenácté hodiny. „V noci z dneška na zítřek, ale ještě se mění takzvané metrické podmínky. Předpovězené maximum bylo kolem desáté, ale data ukazují malý počet meteorů v tom čase. Měl by se však zvyšovat směrem k ránu, takže bych očekával maximum mezi desátou a půlnocí,“ popisuje pro Seznam Zprávy astronom Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Bude ale samozřejmě záležet na počasí, zda lidé na noční obloze vůbec něco uvidí. Český hydrometeorologický ústav hlásí na noc převážně nevyhovující podmínky na pozorování Kvadrantid. „Zataženo až oblačno, od západu na většině území déšť, nad 1 100 m déšť se sněhem nebo sněžení,“ píše ČHMÚ na svých stránkách.

I server Windy.com ukazuje stoprocentní oblačnost na celém území Česka, do půlnoci by oblačnost mohla lokálně ustoupit.

Pozorování tedy bude možné jen výjimečně a s jistou dávkou štěstí. Zájemci tentokrát nepochodí ani ve hvězdárně. „Pozorování meteorů je lepší volným okem než dalekohledem. Přes něho bychom viděli jenom kus záře a nic jiného. Neplánujeme ani tematický večer z důvodu jiného programu,“ říká Jan Spratek z programového oddělení Planetária Praha.

Frekventovanější než Perseidy

Kvadrantidy jsou meteorický roj, jehož radiant – neboli střed na obloze, odkud zdánlivě vylétávají – se nachází v souhvězdí Pastýře. Jeho hlavní hvězda je Arcturus, která je čtvrtou nejjasnější hvězdou noční oblohy, a i díky tomu ho lze poměrně snadno najít.

Frekvence Kvadrantid (tedy počet meteorů za hodinu) je mezi 60 až 200, jsou tedy frekventovanější než srpnové Perseidy. Ty mají frekvenci kolem stovky. „Kdyby byl radiant v zenitu, tedy meteory by létaly kolmo k zemi, tak bychom dnes mohli dosáhnout i 120 meteorů za hodinu. Očekávám ale tak maximálně poloviční hodnotu,“ říká astronom Borovička.

Na rozdíl od Perseid, které pozorujeme několik dní, Kvadrantidy lze volným okem zahlédnout na obloze jenom šest až osm hodin. Je to dané hustotou a šířkou meteoridů, oddělených částic od původní komety. „Perseidy mají širší pás meteoridů, Zemi tedy trvá déle, než jimi projde. Kvadrantidy mají pás meteoridů úzký, ale zase je hustší, tedy máme víc meteorů na obloze,“ vysvětluje Jiří Borovička.

Nejbližší meteorický roj, který bude možné na obloze pozorovat, by podle stránky astro.cz měl nastat v druhé polovině dubna. Vrchol Lyrid by měl být 22. dubna s frekvencí až 15 meteorů za hodinu.

Reklama

Doporučované