Hlavní obsah

Dopravní podnik vypsal výběrové řízení na vedení firmy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Dopravní podnik Praha.

Reklama

Dopravní podnik Praha vypsal výběrová řízení na všechny pozice ředitelů, což se týká i představenstva včetně generálního ředitele Petra Witowského. Podle mluvčího města Víta Hofmana tak učinil na pokyn vedení Prahy.

Článek

Policisté kvůli podezření z korupce v DPP v červnu obvinili několik lidí včetně tehdejšího primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN), který byl zároveň členem dozorčí rady DPP, a dnes již bývalého člena představenstva Mateje Augustína.

Ředitelů jednotlivých úseků je v DPP více než členů představenstva, každý z členů je nicméně zároveň i ředitelem. Augustín měl kromě členství v představenstvu na starosti finance podniku. Konkurz na jeho funkci podnik podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) vypsal před zhruba dvěma týdny.

„Vypsáním výběrového řízení na další členy vedení DPP dáváme jasný signál, že podnik začíná znovu, lépe a s čistým štítem,“ uvedl dnes náměstek. Dodal, že výběr nového vedení podniku už bude na nové politické reprezentaci, která vzejde z nadcházejících voleb.

DPP výběrová řízení vypsal na základě červnového usnesení rady hlavního města, která funguje jako valná hromada podniku. Scheinherr nicméně uvedl, že důvodem nynějšího vypsání jsou blížící se volby, protože „na obsazování pozic již netlačí koaliční partneři, konkrétně Petr Hlubuček a Jiří Pospíšil (TOP 09)“.

Dodal, že v podniku se zavedla nebo zavádí protikorupční opatření, například anonymní telefonická linka nebo přísná pravidla pro zadávání veřejných zakázek.

Kauza Dozimetr

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu v červnu kvůli hospodaření v DPP obvinili více než desítku lidí, kromě Hlubučka a Augustína také mimo jiné podnikatele Michala Redla, který měl podle vyšetřovatelů vazby na hnutí STAN. Policie tvrdí, že organizovaná skupina obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Deník N ve středu napsal, že DPP dal výpověď třem pracovníkům, kteří jsou stíhaní v takzvané kauze Dozimetr, jak se kauza o možném podezření z korupce v podniku nazývá. Jedná se o šéfa právního odboru Dalibora Kučeru, vedoucího technické správy objektů Martina Vejsadu a šéfa informačních technologií Luďka Šteffela, potvrdil deníku mluvčí firmy Daniel Šabík.

DPP je největší městskou firmou, zaměstnává přes 11 000 lidí. Loni na něj hlavní město dalo asi 15,2 miliardy korun a v letošním roce je v rozpočtu vyčleněno více než 16,76 miliardy korun.

Reklama

Doporučované