Hlavní obsah

Omezte objímání a polibky, vyzývá ministerstvo. Epidemie je dále na vzestupu

Foto: Profimedia.cz

Kromě covidu letos v populaci výrazně kolují i chřipka nebo RS viry.

Reklama

Českem se šíří epidemie respiračních nákaz. Nemocnice hlásí nárůst hospitalizací u nejmenších pacientů a některé už mají plně obsazená lůžka. Hygienici doporučují omezit podávání rukou či objímání.

Článek

Česko je opět uprostřed epidemie, tentokrát jde o vlnu akutních respiračních infekcí včetně chřipky. V pondělí to prohlásilo Ministerstvo zdravotnictví spolu se Státním zdravotním ústavem.

„Počty nemocných za poslední týden dosáhly hodnoty 2343 případů na 100 000 obyvatel, což představuje vzestup o 33,6 % v porovnání s minulým týdnem. Nárůst nemocnosti je evidován ve všech krajích a ve všech věkových skupinách. Aktuální situaci lze na základě vývoje a dalšího nárůstu nemocnosti označit za probíhající epidemii chřipky,“ sdělilo ministerstvo.

Zatímco poslední dva roky dominoval statistikám covid-19, letos se dostávají do popředí další dříve běžné nákazy. Na vzestupu jsou mimo jiné RS viry, které způsobují infekce dýchacích cest.

Jak upozorňují hygienici, respirační syncytiální virus (RSV) má inkubační dobu obvykle okolo čtyř až šesti dní. Onemocnění se projevuje rýmou, ztrátou chuti k jídlu a později kašlem. Je nebezpečné pro děti do dvou let věku a zejména pro nedonošená miminka. U těchto dětí může způsobit závažné dechové obtíže.

„Pacienti infikovaní RS virem jsou obvykle infekční po dobu tří až osmi dní, s výjimkou lidí s oslabenou imunitou, kteří mohou virus vylučovat i čtyři týdny. U školních dětí se infekce projevuje jako lehké onemocnění horních dýchacích cest a onemocnění se tak snadno dále šíří. Virus se šíří kapénkami vznikajícími při kašlání a kýchání,“ shrnují odborníci.

Hlášení akutních respiračních infekcí (ARI)

Relativní nemocnost na 100 000 obyvatel podle věku

Akutní respirační infekce0–5 let6–14 let15–24 let25–64 let65 +Celkem
Česká republika72844294327710449572343
Změna (%)31,0137,9432,7332,4938,933,58
Komplikace (%)2,921,730,710,741,421,59

Zdroj: SZÚ, 50. týden 2022

Omezte objímání

Podle ředitele ministerského odboru ochrany veřejného zdraví Matyáše Fošuma lze předpokládat, že i v dalším týdnu se počty nemocných s respiračními onemocněními včetně chřipky budou zvyšovat.

„Lidé by se měli pokud možno vyhýbat větším uskupením a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako je například kýchání do kapesníku. Omezit by měli také podávání rukou, objímání se při pozdravu nebo dotýkání se obličeje a očí neumytýma rukama. V případě nemoci nebo jejích příznaků doporučujeme raději zůstat doma a omezit kontakt s rizikovými skupinami, jako jsou senioři nebo osoby s chronickým onemocněním na nezbytné minimum,“ řekl Matyáš Fošum.

Nákaz nyní přibývá napříč všemi regiony. Například v Karlovarském kraji hygienici za minulý týden zaznamenali 2643 případů na 100 000 obyvatel. Hranici epidemie tam ale překročila nemocnost už o týden dřív, kdy bylo 2060 případů na 100 000 obyvatel.

Nejvíc pacientů je ve skupině malých dětí do pěti let, u nich hygienici pozorují nemocnost 8944 případů na 100 000 obyvatel a proti minulému týdnu stoupla o 22,5 procenta.

Nejvyšší nárůst byl ale v minulém týdnu u věkové skupiny 15 až 24 let. Proti minulému týdnu se u ní výskyt respiračních onemocnění zvýšil o 55,8 procenta na 3464 případů na 100 000 obyvatel. Relativně méně zasaženi jsou zatím senioři. Například v kraji Vysočina ale nyní už pozorují nárůst nemocí i u starších lidí.

„Co se týká procentního nárůstu, je nejrychlejší dynamika ve skupině seniorů, to znamená lidí starších 65 let. Minulý týden jsme avizovali, že se to začne zhoršovat, opravdu k tomu dochází. Chtěli bychom apelovat na opatrnost, aby lidé raději nechodili do větších kolektivů, pokud pojedou městskou dopravou, ať si klidně nasadí respirátor, dneska to není žádná ostuda,“ řekla Jana Böhmová, mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Doporučení středočeské hygieny

  • Vyhýbat se kontaktu s nemocnými lidmi.
  • V případě onemocnění zůstat doma, v nutných případech opuštění domova použít respirátor. Nezdržovat se na místech s velkou koncentrací lidí, ve vnitřních prostorách případně použít respirátor.
  • Často a opakovaně si mýt ruce – mytím rukou mýdlem pod teplou tekoucí vodou se snižuje pravděpodobnost onemocnění. Pokud není voda a mýdlo k dispozici, doporučujeme použít dezinfekční gely na ruce na alkoholové bázi
  • Zakrývat si při kašli a kýchání nos a ústa kapesníkem. Po použití kapesník ideálně vyhodit do koše. Nedotýkat se rukama obličeje, nemnout si oči – snižuje se tím riziko přenosu viru z kontaminovaných předmětů, na které saháme. Nepůjčovat si mobilní telefony, sklenice, příbory, u dětí hračky apod.
  • Při zdravení vynechat podávání rukou, objímání a líbání.
  • Zvyšovat svoji individuální odolnost správnou životosprávou

Nyní mají na Vysočině hlášeno 2503 nemocných na 100 000 obyvatel. Ještě před týdnem jich bylo 1970. Také v tomto regionu platí, že nejvíc nemocnou věkovou skupinou jsou malé děti do pěti let. V přepočtu na 100 000 obyvatel se jich nejvíc léčí na Pelhřimovsku, které je ale zároveň okresem s nejnižší počtem obyvatel na Vysočině. Laboratorně potvrzené jsou RS viry i chřipka typu A.

Válek: léky budou, opatření nehrozí

Sílící epidemie respiračních nákaz se letos zároveň setkala s dalším dlouhodobým výpadkem léčiv. Již řadu týdnů je v českých lékárnách obtížně k dostání lék na horečku pro nejmenší děti Nurofen ve formě čípků či sirupů. Právě sirupy by v mimořádné dodávce měly nakonec přijít během tohoto týdne.

„Zatím přišly nějaké nurofenové čípky v menším množství. Ty jsou pro děti od 12 a půl kilo. Sirupy zatím nepřišly, ale dodávky chodí v průběhu dne. Čípky jsme ale schopni připravit. Připravujeme i sirupy s paracetamolem. Ale připravíme třeba 30 balení a hned je za chvíli vše pryč,“ popsala v pondělí Rádiu Expres lékárnice Fakultní nemocnice Bulovka Jana Vlčková.

Podobně jako minulý týden Česká lékárnická komora odbornice vyzývá, aby si léčiva lidé nekupovali do zásoby a neskupovali je, pokud jejich děti nemají akutní potíže.

Podle Ministerstva zdravotnictví by objednané dětské sirupy měly celkem přijít v počtu přes 300 tisíc kusů a měly by trh nasytit.

Jak v pondělí pro Seznam Zprávy popsal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09, další vlna nákaz zejména chřipky může přijít po svátcích.

„Jsme na prahu už šest týdnů. Vlna z Austrálie se sem zatím překvapivě nežene. Epidemie se částečně dostala mezi děti. Byl tu peak nákaz a už se oplošťuje. Je otázka, jestli po vánočních svátcích nepřijde druhý vrchol. Doporučuju všem: pořád je ještě čas se proti chřipce naočkovat,“ řekl ministr.

Za lokálními epidemiemi je podle něj nyní balík vícero respiračních nákaz. Mimo jiné jsou v něm i zmíněné RS viry. „Ale je tu nulové riziko, že bychom přistoupili k plošným opatřením typu zavření divadel nebo horských středisek,“ dodal ministr.

Reklama

Doporučované