Hlavní obsah

Úleva pro rodiče. Dorazí mimořádná objednávka léků na horečku

Foto: Profimedia.cz

Nemocných dětí v ordinacích přibývá. Pro ty nejmenší ale zatím často chybí léky.

Reklama

aktualizováno •

V lékárnách chybí léky na horečku pro děti a někteří rodiče pro ně raději vyrážejí za hranice. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv by ale mimořádné dodávky měly přijít už brzy.

Článek

Jak Seznam Zprávy popsaly už minulý týden, v lékárnách chybí zejména léky na horečku pro nejmenší děti. Jde například o dětský sirup Nurofen, který podle prvních informací ohlásil obnovení dovozu až na jaře.

Podle šéfky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové se ale podařilo vyjednat mimořádné dodávky.

„Obnovení dodávek má začít od začátku ledna. Nicméně i v souvislosti s vyšší nemocností se SÚKL podařilo v rámci jednání domluvit mimořádnou dodávku, která by měla zhruba ve třech dodávkách přijít v následujících dnech. Dejme tomu už během příštího týdne,“ sdělila ve středu novinářům.

Podle Storové půjde o téměř 350 tisíc balení tohoto léčivého přípravku, což je obvykle dodávka, která pokrývá asi tři měsíce spotřeby. „Předpokládáme, že se podaří nasytit celý trh,“ doplnila ředitelka lékového ústavu.

Jak lék nahradit?

Sezona respiračních nemocí každým dnem sílí a výpadky léků na horečku pro děti nyní ženou řadu rodičů do zoufalé situace. Například zmíněný dětský sirup Nurofen teď někteří hledají i za hranicemi Česka.

„Včera jsem ho sháněl ve všech možných lékárnách v Hodoníně a přes známé i v lékárnách napříč ČR. Jak jsem pozoroval, nebyl jsem zdaleka sám,“ líčí například pan Jiří z Hodonína. Nakonec přípravek koupil u východních sousedů. „Takže na Slovensku ho mají. Kdo potřebujete pro svoje nemocné dítě, zajeďte si kousek na Slovensko,“ dodává.

V lékárnách chybí zejména léky s obsahem ibuprofenu a paracetamolu. Jde o přípravky na horečku pro nejmenší děti.

Stejně tak podle dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nejsou v distribuci některé ochucené varianty přípravků na bolest v krku pro dospělé. U nich je ale zatím dostupné množství alternativ.

„Výpadek se týká především dětských léků na snížení horečky s obsahem paracetamolu a ibuprofenu, a to zejména ve formě sirupů a čípků. K dostání jsou tablety pro děti od tří let. Situace trvá přibližně od léta a je stále nepřehledná,“ popsala mluvčí lékáren Pilulka Daria Zverevská.

Ve středu dopoledne hlásily dlouhodobé výpadky například zmíněný Nurofen pro děti, ale třeba i Panadol Junior nebo Panadol Baby. Podle Ireny Storové jde o běžný řetězový efekt: pokud v nějaké lékové skupině dojde k výpadku, lidé brzy vykoupí i zbylé přípravky s podobným účinkem.

„Nyní se to stává v těchto léčivých přípravcích pro děti. Nedostupnost ale může být i lokální. Je možné, že v některých lékárnách lék dostupný není a jinde ano,“ doplnila. Pokud jde o léky pro dospělé, ústav podle ní nyní větší výpadky nepozoruje.

Než ale dorazí první mimořádné dodávky dětského sirupu na horečku, musí se rodiče spoléhat na obíhání lékáren a poradu s lékárníky. Ti mohou v některých případech léčivo připravit individuálně.

Nehasit horečku hned

Jak pro Seznam Zprávy přiblížila pediatrička Jana Kulhánková ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost, nahradit léky na horečku pro několikaměsíční kojence a malé děti lze jen velmi těžko.

„Na druhou stranu u dětí, které už jsou trochu větší - třeba okolo 10 kilogramů - lze lék nahradit dětskými tabletami nebo čtvrt tabletou pro dospělého. Ale pro miminka je to opravdu velmi svízelné. Některé lékárny jsou schopny vyrobit pro miminka čípky z paralenu, ale ne všechny mají tu možnost. Mohou tak také činit, jen dokud nedojde paracetamol,“ doplnila lékařka.

Zároveň je podle pediatričky i při léčbě horečky třeba postupovat rozumně a nepanikařit. Pokud teplota není příliš vysoká a celkový stav dítěte je dobrý, tak není třeba tyto léky podávat.

„Samozřejmostí je dohlédnout na příjem tekutin, nepřetápět. Je možné udělat vlažný obklad a pomoci těmi fyzikálními metodami. Ale není účelné za každou cenu každou zvýšenou teplotu srážet, byť se s tím u rodičů setkáváme. Vysvětlujeme, že teplota je jen projev obrany těla a naopak zvýšená teplota znemožňuje virům či bakteriím se množit. Je to jeden z mechanismů obranyschopnosti,“ doplnila lékařka.

Do celé situace se podle ní promítá fakt, že nyní nastupuje sezona respiračních onemocnění a sílí také chřipka.

Systémové řešení?

Aktuální přerušení dodávek dětských sirupů je spíše další epizodou v sérii výpadků během několika posledních měsíců. Už v říjnu lékaře zaskočilo například přerušení distribuce základního antibiotika penicilinu.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka z TOP 09 je ale na stole systémové řešení. Novela zákona o léčivech je nyní ve vnitřním připomínkovém řízení.

„Budeme mít lepší přehled o tom, jaké jsou stavy léků v lékárnách a u distributorů. Zároveň bude zákonná povinnost výrobce dodávat hrazená léčiva ještě dva měsíce po nahlášení výpadku. Chceme také do budoucna zlepšit komunikaci hlášení výpadků a nedostupnosti léčiv směrem k lékařům a lékárníkům, tak aby vždy byli schopni předepsat a vydat dostupné léčivo,“ řekl ve středu Vlastimil Válek.

Reklama

Doporučované