Hlavní obsah

Respirační nemoci sílí. Česko přitom stále bojuje s výpadky léků

Foto: Profimedia.cz

Některé přípravky z lékáren opět mizí. Důvodů výpadků je vícero, vše ale může komplikovat sezona respiračních nemocí.

Reklama

V různých částech republiky jsou na vzestupu akutní respirační nemoci včetně chřipky. Situace se zároveň zhoršuje v době, kdy se lékárny u některých přípravků na horečku znovu potýkají s výpadky.

Článek

V lékárnách chybí zejména léky na horečku pro nejmenší děti. Stejně tak podle dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nejsou v distribuci některé varianty přípravků na bolest v krku pro dospělé. U nich je ale zatím dostupné množství alternativ.

„Výpadek se týká především dětských léků na snížení horečky s obsahem paracetamolu a ibuprofenu, a to zejména ve formě sirupů a čípků. K dostání jsou tablety pro děti od 3 let. Situace trvá přibližně od léta a je stále nepřehledná,“ popsala pro Seznam Zprávy mluvčí lékáren Pilulka Daria Zverevská.

Výpadky potvrzuje i Česká lékárnická komora. Zároveň však upozorňuje, že by lidé neměli léky zbytečně skupovat a zásobovat se, pokud je akutně nepotřebují.

„Ano, léky chybí. Ale ideální cestou je se s lékárníkem poradit. Vždy se snažíme pomoci a najít náhradní řešení. Třeba ibuprofen lze při mnoha indikacích nahradit paracetamolem, byť ten nemá protizánětlivé účinky. Zároveň jakmile například nemocné dítě váží více než 20 kilogramů, může se ibuprofen podávat v tabletách, které k dispozici jsou,“ popsala pro Seznam Zprávy mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Začátek epidemie

Aktuální přerušení dodávek je spíše další epizodou v sérii výpadků během několika posledních měsíců. Už v říjnu lékaře zaskočilo například přerušení dodávek základního antibiotika penicilinu. Pokud jde o dětské léky na horečku, také ty během podzimu hlásily opakované výpadky. Stejně jako antibiotické oční kapky.

Respirační nemoci jsou však nyní na vzestupu a poptávka po lécích tlumících jejich projevy bude v příštích týdnech pravděpodobně sílit.

Třeba podle Státního zdravotního ústavu nyní přibývá kromě covidu-19 také případů chřipky a respiračně syncytiálních virů (RSV). Jde o kapénkové infekce, které se projevují jako nachlazení. Obvykle je člověk překoná během dvou až osmi dní.

Konkrétně chřipka se nyní v Česku rozmáhá hlavně mezi dětmi ve věku od šesti do 14 let. Třeba v sousedním Německu už se ale populací šíří střední intenzitou.

„Ve 48. týdnu 2022 se nemocnost akutními respiračními infekcemi v ČR zvýšila o téměř 15 procent. Nárůsty nemocností jsou evidovány ve všech krajích a ve všech věkových skupinách, což odpovídá zvyšujícím se počtům pozitivních záchytů chřipkových virů a dalších respiračních agens (původců, pozn. red.) v populaci,“ uvedl SZÚ.

O epidemii respiračních nemocí už se mluví například v Jihomoravském kraji. Tam bylo k tomuto týdnu 27 800 pacientů. Tedy 2322 nemocných na 100 000 obyvatel, přičemž hranice epidemie je mezi 1700 a 2000 nemocných na 100 000 lidí.

Příčiny výpadků léků

Důvodů k výpadkům se schází vícero. Seznam Zprávy je více přibližují ve svém článku. Zatímco některé souvisí s válkou na Ukrajině, pandemií či nedostatkem hliníku pro výrobu platíček, jiné mají hlubší kořeny.

„V praxi už se u některých léků výrobci s výrobní cenou dostávají nad úroveň státem zastropované ceny a nebude pak možné léky dále uvádět na trh. Jde paradoxně hlavně o léky, které pravidelně užívají statisíce pacientů v Česku. Jsou mezi nimi i život zachraňující léčiva často v ceně třeba několika desítek korun jako léky na hypertenzi, antibiotika, léky na bolest, cholesterol a další,“ popsal Filip Vrubel, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF).

Samostatným důvodem jsou podle něj ale i omezené výrobní kapacity na straně jedné a stále se zvyšující poptávka ve světě na straně druhé. Výroba je totiž silně globalizovaná.

„Nemocnost se nyní zvyšuje nejrychleji u předškolních a školních dětí. Podílí se na ní poměrně široké spektrum virů, včetně viru chřipky, s vysokými horečkami a celkovou schváceností. Dle Národní referenční laboratoře pro chřipku v Praze se dominantně jedná o virus chřipky A/H3,“ popsala Renata Ciupek z protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

Sezonní nárůst respiračních infekcí je podle ní v letošní sezoně vyšší a rychlejší než v době před pandemií koronaviru. „Přirozená cirkulace respiračních virů byla v důsledku předchozích proticovidových opatření utlumena, a to včetně chřipky, která zde v uplynulých dvou sezonách prakticky nebyla,“ dodala.

Znovu respirátor?

Podobný vývoj zaznamenává i Jihočeský kraj, kde u akutních respiračních nákaz hygienici hlásí na 100 000 obyvatel 1107 pacientů. V kategorii do pěti let připadá na 100 000 dětí 4141 případů, tedy o 17,2 procenta více než před týdnem.

„Hodně to stoupá. A ještě k tomu nevíme, jak se vyvíjí koronavirus, protože lidé se na něj už prakticky netestují. Ale počítáme, že případy respiračních onemocnění se budou do Vánoc ještě zvyšovat,“ míní o situaci Kvetoslava Kotrbová, šéfka jihočeských hygieniků.

Jak moc bude nyní nástup respiračních chorob sílit, záleží podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky i na ohleduplnosti pacientů. Ti by podle něj neměli zapomínat na zásady, které si veřejnost osvojila právě během covidu.

„Úplně se izolovat od okolí, nechodit do práce ani na společenské akce, omezit kontakty na nezbytné minimum. A v situacích, kdy tak z nějakého důvodu nemohou učinit, by měli nosit respirátor. Bohužel denně vidíme spoustu nemocných lidí, kteří přicházejí do čekárny bez ničeho,“ vyjmenovává lékař.

Reklama

Doporučované