Hlavní obsah

Evropská komise potvrdila rozhodnutí vlády o zákazu HHC. Bude platit od března

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Rozruch kolem HHC nastal, když se několik dětí předávkovalo cukrovinkami s jeho obsahem. Ilustrační fotografie.

Reklama

Zákaz některých psychoaktivních látek včetně HHC se přiblížil. Postup české vlády posvětila Evropská komise, zákaz by měl platit od začátku března.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Evropská komise České republice schválila zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek. Nařízení o jejich zákazu již podepsal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a poslal jej premiérovi k podpisu. V tiskové zprávě o tom informovalo Ministerstvo zdravotnictví. Zákaz by měl platit od začátku března.

Ministerstvo zároveň upozorňuje, že Česká republika se přidává na seznam států Evropské unie, které během posledního roku přistoupily ke stejnému řešení.

„Zařazení na seznam zakázaných látek znamená, že s předmětnými látkami mohou zacházet pouze právnické osoby či podnikající fyzické osoby, kterým Ministerstvo zdravotnictví vystavilo povolení k zacházení nebo mají zákonnou výjimku pro toto zacházení,“ uvádí se v tiskové zprávě. Toto povolení lze dle zákona udělit pouze k omezeným výzkumným, vědeckým a velmi omezeným terapeutickým účelům.

Zákaz skončí 1. ledna 2025, kdy by už měla platit připravovaná novela zákona o návykových látkách, která látky označuje jako psychoaktivní a reguluje jejich prodej.

Co je to HHC

HHC neboli hexahydrokanabinol je derivát tetrahydrokanabinolu (THC), což je hlavní účinná látka v marihuaně. Jde o přirozeně se vyskytující látku, ale může být vyrobena také synteticky. Obě látky mají podobné účinky. Po požití může dojít ke změně zrakového a sluchového vnímání. Látky navozují pocity euforie a mají povzbuzující efekt. Některým lidem ale mohou způsobit závažné zdravotní komplikace, jako je ztráta paměti, bezvědomí či zadušení.

Extrakty konopí. Co je THC, CBD a HHC?

Konopí v sobě má desítky kanabinoidů.

  • Tetrahydrokanabinol (THC) je hlavní psychoaktivní látkou v konopí a je v něm nejvíce zastoupeným kanabinoidem. V Česku je pěstování látek obsahujících více než jedno procento THC zakázané.
  • Kanabidiol (CBD) je po THC nejvíce zastoupenou látkou v konopí. Na rozdíl od THC není psychoaktivní. Jeho prodej je legální, syntetizuje se z něj i HHC.
  • Hexahydrokanabinol (HHC) je v malé koncentraci v konopí, může se ale syntetizovat i z kanabidiolu (CBD) jako tzv. polosyntetická droga.

Reklama

Doporučované