Hlavní obsah

Exžalobce podal ústavní stížnost. Napadl vztah soudce, který ho odsoudil

Foto: ČTK/Šimánek Vít, ČTK

Bývalý žalobce Pavel Suchánek se snaží zvrátit svůj případ u Ústavního soudu.

Reklama

Pavel Suchánek do stížnosti napsal, že jedním z členů senátu, který rozhodoval jeho případ, byl i Richard Petrásek. Jeho syn přitom vede Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6, které na Suchánka podalo obžalobu.

Článek

Bývalý státní zástupce Pavel Suchánek se snaží u Ústavního soudu ještě zvrátit svůj případ.

Byl odsouzen k tříleté podmínce za to, že podle soudu přijal úplatek 50 tisíc korun za ovlivnění případu již dříve odsouzeného soudce Ondřeje Havlína.

Kvůli tomu, že je rozsudek pravomocný, tak Suchánek přišel o funkci žalobce. Vinu však od počátku odmítá. S dovoláním u Nejvyššího soudu ale neuspěl.

Před několika dny podal ústavní stížnost, jak potvrdila mluvčího Ústavního soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková. Podle ní však zatím nebyla vyřízena.

Suchánek ve stížnosti mimo jiné argumentuje tím, že jedním z členů senátu, který u pražského městského soudu rozhodoval jeho případ, byl i Richard Petrásek. Jeho syn přitom vede Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6, které na Suchánka podalo obžalobu.

Podle Suchánkova advokáta Michala Krčmy se tak měl Petrásek z projednání případu pro podjatost vyloučit. O příbuzenském vztahu se bývalý žalobce dozvěděl až poté, co byl odsouzen.

„Pokud by si tuto souvislost uvědomil během veřejného zasedání, tak i přes svůj špatný psychický zdravotní stav by zvládl podat námitku podjatosti vůči členu senátu Richardu Petráskovi,“ uvedl Krčma.

Mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig uvedl, že soudce Petrásek by se vyloučil z projednání kauzy v případě, kdyby jeho syn podal obžalobu nebo jiný návrh. K tomu ale nedošlo.

„V předmětné věci pod obžalobou přitom jeho syn podepsán není, pročež pro vyloučení doktora Petráska nebyl důvod,“ doplnil Wenig.

Obvodní soud nejprve Pavla Suchánka v tomto případě osvobodil. Rozhodnutí však následně zrušil odvolací senát. Podruhé obvodní soud odsoudil Suchánka k dvouletému podmíněnému trestu. Poté pražský městský soud o rok zpřísnil. Na rozdíl od Obvodního soudu pro Prahu 10 neměl o vině a úmyslu státního zástupce pochybnosti.

Suchánek odmítl, že si vzal úplatek

V případě, který se Suchánka dotýká, převzal bývalý soudce Havlín úplatek 200 tisíc korun za ovlivnění případu opilého řidiče. Podle obžaloby předal Havlín čtvrtinu peněz Suchánkovi na parkovišti před budovou Obvodního soudu pro Prahu 2.

Pavel Suchánek měl jako státní zástupce případ tohoto muže na starosti. Později však zjistil, kolik alkoholu řidič v krvi měl. Stíhání muže nezastavil a podal obžalobu.

Pavel Suchánek před soudem uvedl, že po něm Havlín zastavení stíhání žádal. Odmítl ale, že by od něj převzal peníze.

Ondřej Havlín byl již za ovlivnění případů opilých řidičů a přijetí úplatků odsouzen k 5,5 roku vězení. Trest si částečně odpykal. V září 2019 byl podmíněně propuštěn na svobodu.

Reklama

Doporučované