Hlavní obsah

„Paní učitelka se pos…“ Svědkyně líčí ponižování klientek ve Slunečnici

Obžalobě v případě Slunečnice čelí dvě pečovatelky. Jedna z nich v domově pro seniory nadále pracuje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ostravský okresní soud dál rozplétá případ otřesné péče v Domově pro seniory Slunečnice. Znovu mluvila důležitá svědkyně. Dvěma obžalovaným hrozí dlouholeté tresty, vinu odmítají. Případ odhalila investigativní série Seznam Zpráv.

Článek

„Když měla službu ta děvčata, zubní náhrady klientům běžně nedávala. Paní dostala jídlo, ale náhradní zuby ne. Klientka zuby potřebovala, aby mohla stravu sníst. Monika se často vymluvila, že jí protézu dát zapomněla,“ popsala v soudní síni klíčová svědkyně Gabriela Lhoťaňová.

Ostravský okresní soud se ve středu znovu zabýval případem špatné péče v Domově pro seniory Slunečnice. Dvě ošetřovatelky Šárka Š. a Monika H. čelí obžalobě, podle které týraly a ponižovaly více než desítku klientek domova. Vinu odmítají.

Podle státní zástupkyně Jiřiny Navrátilové museli staří lidé, kteří v zařízení trávili poslední roky života, slýchat vulgární nadávky i snášet hrubé zacházení. Často šlo o nemohoucí, nemocné klientky. U soudu už zazněly desítky svědectví. Mnohé z klientek se soudu nedožily.

Bývalá ošetřovatelka Lhoťanová na problémy v domově v roce 2019 upozornila. Vypovídala už třetí jednací den v řadě, celkově ji soud vyslýchal přes deset hodin.

Lhoťanová ve středu popsala, jak se dvě obžalované chovaly k jedné z dalších klientek. Vypověděla, že pečovatelky méně pohyblivé ženě záměrně nedávaly zubní protézu, nebo jí umisťovaly připravené jídlo do větší vzdálenosti od postele.

„Mnohdy vyjedla jen to, co bylo měkké. Kůrky od chleba sníst nemohla. Paní mi řekla, že se pořádně ani nenasnídala, protože od pečovatelek nedostala zubní náhradu,“ řekla Lhoťanová.

Popsala, že i k této klientce se chovaly hrubě, vulgárně a nešetrně jí vypínaly televizi. Doplnila, že po nešetrné manipulaci od těchto pečovatelek měla žena obité čelo.

Obžalovaná Monika H. její popis důrazně odmítla. „Mohlo se stát, že jsem někdy zapomněla podat zubní náhradu. Ale nikdy ne schválně. Všechno, co jste řekla, je lež,“ řekla obžalovaná u soudu.

„Stávalo se to tak často, že nejde věřit výmluvě na zapomenutí,“ reagovala svědkyně Lhoťanová.

Jakékoli urážky klientek před soudem popřela také obžalovaná Šárka Š. „Odmítám vulgarity. Nikomu jsem snad v životě neřekla, ať jde do pi…“ ohradila se.

Lhoťanová řekla, že se klientky dvou pečovatelek bály. „Měly je pojmenované. Šárce říkaly gestapačka, Monice ta potetovaná, plešatá,“ vypověděla.

Další z klientek se podle uvedených svědectví ráda napila. Byla obézní a například na toaletě potřebovala asistenci. „Říkala mi, že je v domově nešťastná a alkohol jí pomáhá pobyt snášet,“ uvedla Lhoťanová.

Popsala, že danou klientku ošetřovatelky našly ležící na zemi pod vlivem alkoholu. „Byla jsem u toho, když jí paní Šárka Š. řekla, že je hnusné prase. Klientka byla dřív učitelka. Degradovaly ji a říkaly: Paní učitelka se zase pos…,“ doplnila svědkyně.

Vypověděla také, že Šárka Š. klientce v jídelně odebrala část vydaného jídla se slovy, že je dost tlustá a taková porce jí stačí. Jindy prý pečovatelky daly ženě chleba na stůl bez talíře.

Podle obžalované Šárky Š. klientka pila alkohol neustále. Situaci vnímala jinak než svědkyně. „Paní většinu času seděla u kantýny, kde popíjela víno. Neuvědomovala si, že zapáchá. Neorientovala se v čase. Ostatní klienti si na ni stěžovali. Mohla jsem jí říct, že nebude jíst v jídelně, protože smrdí. Odmítám, že by jí kdokoli z nás dal chleba bez talíře,“ namítla.

Před soudem Lhoťanová přiznala, že si na některé situace po čtyřech letech už přesně nevzpomíná. Soudkyně Gabriela Maria Ožanová proto četla i její výpovědi z přípravného řízení.

Lhoťanová také popsala „péči“ o další z klientek. Nepohyblivá žena prý byla přecitlivělá a plačtivá, potřebu kvůli intoleranci na některou stravu vykonávala do plen. „Opakovaně jí nadávaly, že je zase posr…, že je zase otravuje,“ uvedla svědkyně.

Svědkyně dodala, že později už byla klientka rozrušená jen z přítomnosti dvou pečovatelek. „Jednou si sama sundala znečištěnou plenu a chtěla ji schovat, protože se bála jejich reakce,“ doplnila.

Na podnět ošetřovatelky Lhoťanové odstartovala investigativní reportážní série Seznam Zpráv Ve stínu Slunečnice. Reportéři v ní i díky skryté kameře na podzim roku 2019 odhalili otřesné zacházení s lidmi v domově. Na jejich základě se kriminalisté poměry v zařízení začali zabývat a v roce 2020 ošetřovatelky Šárku Š. a Moniku H. obvinili.

Soudkyně Ožanová jednání odročila na konec dubna. V plánu je výslech dalších svědků.

Šikana seniorů aneb Ve stínu Slunečnice

Příprava a natáčení reportážní série Ve stínu Slunečnice trvaly osm měsíců. Reportéři Jiří Kubík a Nikola Zwrtková a dokumentarista Braňo Pažitka využili pro mapování situace v největším ostravském domově seniorů skrytou kameru a metodu infiltrace. Reportáže byly zveřejněny v listopadu 2019, od té doby případ vyšetřovala policie.

Foto: Seznam Zprávy

Autoři projektu získali v roce 2020 Novinářskou cenu v kategorii nejlepší investigativní reportáž.

1. díl: Stížnost jedné pečovatelky z ostravského domova Slunečnice na chování některých jejích kolegyň ke klientům odstartovala investigativní reportáž, která vznikala v průběhu posledních osmi měsíců.

2. díl: Reportéři se skrytou kamerou zachytili výpovědi klientek největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji. Vedení domova Slunečnice odmítá komunikovat.

3. díl: Vrchní sestra představuje svůj přístup ke klientům: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ Reportáž z prostředí ostravského domova Slunečnice pokračuje konfrontací s jeho vedením.

4. díl: Mnohaměsíční mapování situace v pečovatelském domě v Ostravě pokračuje. Ombudsmanka je případem zděšená. Ředitel ostravského domova Slunečnice Radek Baran uznal, že stížnosti byly důvodné.

5. díl: Po řadě měsíců, kdy jsme mapovali situaci na prvním oddělení největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji, jsme se vydali za zástupcem zřizovatele, tedy za náměstkem ostravského primátora Pražákem.

Reklama

Doporučované