Hlavní obsah

„Jsi špinavá jak prase.“ Šikanu seniorů ve Slunečnici líčí klíčová svědkyně

K pátečnímu jednání u Okresního soudu v Ostravě dorazily obě obžalované pečovatelky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ostravský okresní soud se dál zabývá otřesným zacházením se starými lidmi v Domově pro seniory Slunečnice. Pokračuje výpověď klíčové svědkyně. Případ v roce 2019 odhalila investigativní série Seznam Zpráv.

Článek

„Šárka zastavila klientku uprostřed chodby. Kvůli údajně znečištěnému záchodu. Přede všemi jí stáhla kalhotky a kontrolovala, jestli je má čisté. Pak ji tam nechala stát jen tak nahou. Pro klientku to bylo strašné ponížení. Na pokoji pak plakala.“

Otřesné praktiky při „péči“ o staré lidi před ostravským okresním soudním v pátek znovu líčí korunní svědkyně Gabriela Lhoťanová. Dvě ošetřovatelky čelí obžalobě, podle které týraly a ponižovaly klienty Domova pro seniory Slunečnice v Ostravě. Vinu odmítají, v pátek obě k soudu přišly.

Podle státní zástupkyně Jiřiny Navrátilové museli staří lidé, kteří v zařízení trávili poslední roky života, slýchat vulgární nadávky i hrubé zacházení. U soudu už zazněly desítky svědectví.

Právě na podnět ošetřovatelky Lhoťanové odstartovala investigativní reportážní série Seznam Zpráv Ve stínu Slunečnice. Reportéři v ní i díky skryté kameře na podzim roku 2019 odhalili otřesné zacházení s lidmi v domově. Na jejich základě se kriminalisté poměry v zařízení začali zabývat a v roce 2020 ošetřovatelky Šárku Š. a Moniku H. obvinili.

Klíčová svědkyně v pátek vypovídala pět hodin, popsala přístup obou obžalovaných k jednotlivým klientkám i konkrétní situace z domova.

Řekla, že jedna z obžalovaných nechala klientku L. K. dlouhou dobu na záchodě. „Podávaly se snídaně. Asi na ni zapomněla. Našla jsem klientku na WC promrzlou, nahou, neumytou a pomočenou,“ řekla Lhoťanová.

Přidala i další situaci související s obžalovanou Šárkou Š. „Klientka vstávala ráno dříve. Dlouho si stlala. Šárka tam s řevem vtrhla a vynadala jí, že má na pokoji smrad. Deku znovu rozházela, dělalo jí to radost. Ta péče byla odporná,“ popsala svědkyně.

Jindy prý musela klientka sníst oběd kávovou lžící, protože jí obžalovaná odmítla dát klasický příbor.

„Sprostá lež“

Obě obžalované se proti výpovědi korunní svědkyně před soudem ohradily. „Co vypovídala, je sprostá lež. Nikdy jsem na klientku nebyla vulgární. Že si ponadávám, to se o mně ví. Ale nikdy to nebylo klientkám. Nikdy jsem je ani nezastrašovala,“ reagovala Monika H.

Také Šárka Š. svědectví zpochybnila. „Vždy jsem na pokoj zaklepala a zdravila. Nikdy jsem klientkám sprostě nenadávala. Nejsem si ani vědoma zapomínání na WC,“ řekla.

Přiznala jen incident s kávovou lžící. Příbor prý klientce zapomněla dát. Řekla, že v tom nebyl úmysl.

Svědkyně také popsala, že jedna z klientek potřebovala celodenní péči, měla mixovanou stravu, už se nemohla příliš vyjadřovat. Hůře jedla. „Byla potom dost znečištěná. Když sbíraly talíře, nebo klientku ukládaly k odpočinku, tak ji urážely, že je špinavá jak prase,“ popsala Lhoťanová. Dodala, že klientka měla papírovou kůži, a obžalované jí nešetrnou manipulací způsobily odřeniny na ruce a na noze.

Podle ní nemohoucí ženu dvě obžalované také zesměšňovaly. „Nadávaly jí, že je úplně blbá. Jednou měla rtěnku a říkaly jí, že vypadá jak šašek,“ doplnila.

Posměšky popsala i ohledně chování obžalovaných k další klientce. „Šárka třeba řekla: Ježiši, zase se posra… Kdo má čichat ten smrad?“ řekla.

Šárka Š. necitlivou manipulaci odmítla. „Paní měla citlivou kůži. Její stržení způsobovaly latexové rukavice, které jsme používaly. Odřeniny se musely hlásit. Většinou zranění přišla ošetřit žurnální nebo staniční sestra,“ řekla.

Obžalované u soudu podpořilo několik rodinných příslušníků i některých kolegyň ze Slunečnice. Na výpověď svědkyně několikrát posměšně reagovali, soudkyně je musela napomínat.

Lhoťanová pracuje jako ošetřovatelka 15 let. Kauza ji provází i poté, co ze Slunečnice odešla. „I do nového zaměstnání na mě chodily anonymy s tím, že jsem bonzácká sv*ně. Když jsem šla jednou po ulici, zastavil u mě nějaký velký džíp. Řidič mi řekl, ať si dávám pozor, že by mě mohlo přejet auto,“ popsala svědkyně novinářům.

Před soudem má celý den svědčit i na začátku března, na kdy bylo soudní jednání odročeno. Státní zástupkyně pro Seznam Zprávy uvedla, že je v případu větší množství poškozených, pro rozklíčování jednotlivých situací je tak potřeba detailní výpověď.

Korunní svědkyně Lhoťanová před soudem už v prosinci vypovídala čtyři hodiny. Uvedla, že obžalované klientky týraly a urážely mnoha způsoby. Tykaly jim, sprostě nedávaly, nešetrně s nimi manipulovaly. Mělo dojít i na fyzické násilí, včetně zlomenin.

Šárka Š. podle svědectví umývala jednu z klientek studenou vodou. „Viděla jsem, jak jí řekla: ,Otoč se.‘ A pak ji kopala do zadnice holínkou. Řekla jsem jí, ať toho hned nechá,“ řekla mimo jiné Lhoťanová.

Dodala, že byly běžné sprosté nadávky. „Ty pí… Ty stará kur… To Šárka říkala paní P., s níž prý měla dříve konflikt. Dokonce prý klientku škrtila. To se neslo celým domovem, ale tento incident jsem neviděla,“ popsala v prosinci.

Šikana seniorů aneb Ve stínu Slunečnice

Příprava a natáčení reportážní série Ve stínu Slunečnice trvaly osm měsíců. Reportéři Jiří Kubík a Nikola Zwrtková a dokumentarista Braňo Pažitka využili pro mapování situace v největším ostravském domově seniorů skrytou kameru a metodu infiltrace. Reportáže byly zveřejněny v listopadu 2019, od té doby případ vyšetřovala policie.

Foto: Seznam Zprávy

Autoři projektu získali v roce 2020 Novinářskou cenu v kategorii nejlepší investigativní reportáž.

1. díl: Stížnost jedné pečovatelky z ostravského domova Slunečnice na chování některých jejích kolegyň ke klientům odstartovala investigativní reportáž, která vznikala v průběhu posledních osmi měsíců.

2. díl: Reportéři se skrytou kamerou zachytili výpovědi klientek největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji. Vedení domova Slunečnice odmítá komunikovat.

3. díl: Vrchní sestra představuje svůj přístup ke klientům: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ Reportáž z prostředí ostravského domova Slunečnice pokračuje konfrontací s jeho vedením.

4. díl: Mnohaměsíční mapování situace v pečovatelském domě v Ostravě pokračuje. Ombudsmanka je případem zděšená. Ředitel ostravského domova Slunečnice Radek Baran uznal, že stížnosti byly důvodné.

5. díl: Po řadě měsíců, kdy jsme mapovali situaci na prvním oddělení největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji, jsme se vydali za zástupcem zřizovatele, tedy za náměstkem ostravského primátora Pražákem.

Okresní soud řeší případ od loňského podzimu. Zazněla dvacítka svědectví, včetně rodinných příslušníků klientek. Většina žen se soudu nedožila.

Ve Slunečnici dál pracuje jedna z obžalovaných Monika H., stejně jako ředitel Radek Baran. Brání se, že o problémech nevěděl. Domov zřizuje město Ostrava. Primátor Tomáš Macura (ANO) avizoval, že s řešením vyčká na rozhodnutí soudu.

Aktualizace: Doplnili jsme výpovědi obou obžalovaných.

Reklama

Doporučované