Hlavní obsah

Glosa: Jak nám „úkáčka“ udělila morální lekci

Foto: Profimedia.cz

„Letošní volba byla nejjednoznačnější, jakou pamatujeme. Zelenskyj vyburcoval svět způsobem, jaký jsme neviděli desítky let,“ napsal časopis Time.

Reklama

Volodymyr Zelenskyj se stal osobností roku podle časopisu Time. Magazín přitom symbolicky vzpomněl i „nezlomného ducha Ukrajiny“. Budiž to finálním argumentem, který by nás mohl definitivně vyléčit z přezíravosti vůči Ukrajincům.

Článek

Bohorovným moresům jsme se po listopadu naučili velmi rychle. Ukrajinští muži, kteří začali do Česka jezdit za prací, pro nás byli „úkáčka“. A to v kompletním negativním a povýšeneckém smyslu toho slova.

Úkáčka makala na stavbách, okrádána všemožnými pracovními agenturami a zprostředkovateli. Úkáčka odváděla tu nejtěžší práci za peníze, které by u mnohého nezaměstnaného Čecha nevzbudily žádný větší zájem.

Chce-li dnes někdo tenhle nehezký rozměr česko-ukrajinského soužití popírat, lže si do kapsy.

Pak ale úkáčka přepadl Vladimir Vladimirovič Putin. Prezident velmoci, ve své hlavě patrně car, přesvědčen, že jim během pár dnů zabaví vše – zemi, kulturu, půdu, duši.

A Ukrajinci ukázali nejen nám, s naší neblahou dějinnou zkušeností, ale celému světu, co je odvaha, smělost, houževnatost, píle, bystrost, vynalézavost a hrdost.

Načež nám povýšené čelisti spadly.

Magazín Time tento týden ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyhlásil osobností letošního roku. Charakter Zelenského jako kdyby v sobě koncentroval vše, co je na Ukrajincích obdivuhodné. Time označil za osudové Zelenského rozhodnutí neutéct po začátku ruské invaze z Kyjeva, nýbrž zůstat v ukrajinské metropoli. Ukázalo to prý jednotu ukrajinské vlády i Ukrajinců.

Časopis upozornil i na nezlomného ducha Ukrajiny.

Pokud tedy lze na barbarském ruském vpádu na Ukrajinu najít něco pozitivního, pak je to snad víra, že už v České republice nikdy neuslyšíme pojem „úkáčko“.

Ať už válka dopadne jakkoliv, onen „nezlomný duch Ukrajiny“ nás, myslím, lidsky ukáznil.

Reklama

Doporučované