Hlavní obsah

Glosa: Válka může ukončit naši národní prokrastinaci

Foto: Profimedia.cz

Současnou krizi můžeme brát i jako „zatřepání“ pro Česko.

Reklama

Pod tlakem historických událostí se vyprázdněné pojmy dají znovu naplnit smyslem.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je přirozenou reakcí lidské mysli hledat v negativních věcech dobré zrnko. Ve válce s Ruskem, která se jistě netýká jen Ukrajiny, to není jednoduché, ale pokusme se o to.

Konflikt, jehož hlavním aktérem je hráč, který zvlášť v minulém století tak negativně ovlivnil vývoj v našich krajích, má možná potenciál „dokopat“ nás ke krokům, o kterých jsme dlouho věděli, že jsou nutné, ale vinou společné národní prokrastinace jsme je roky odsouvali.

Každý dnes řeší ceny energií, dostupnost plynu, na jehož dovozu z Ruska jsme stoprocentně závislí. Přitom pravý opak – snaha o energetickou nezávislost – byl mantrou, kterou jsme slýchali opakovat v posledních dekádách tak často, že se z ní stalo jen heslo beze smyslu. Energetická nezávislost, efektivní státní správa, omezení byrokracie. Hesla z plakátů, která máme vypálená do mozků, ale kdo si představí něco konkrétního…

Tak snad nyní, pod tlakem vpravdě historických událostí, se může podařit vyprázdněné pojmy znovu naplnit smyslem.

Tíživé okolnosti nahrávají tomu, aby zkostnatělé uvažování i některé zbytečně komplikované postupy padaly. Dějí se zvláštní věci. Zástupci plynové lobby mluví o příležitosti, katarzi. Státní úředníci, vědci hovoří o stoprocentně překopaných plánech, změně myšlení.

Takový čerstvý vítr by si zasloužily i jiné oblasti než energetika. Už se řeší školství, které se chtě nechtě musí vypořádat s náporem nových žáků, kteří budou potřebovat pomoc a „vytáhnout“. Jestli se to naučíme, mohou z toho těžit všechny děti. Získali jsme tak příležitost, jak konečně skutečně překonat tu třicet let probíranou propast, kterou české školy hloubí dětem, které se nenarodily vysokoškolsky vzdělaným rodičům nebo se stříbrnou lžičkou v puse.

A ještě jeden příklad, který s národní bezpečností taky velmi souvisí, ač na to někdy zapomínáme: péče o krajinu a zemědělství. Možná symbol toho, jak moc důležité problémy jsme schopni přehlížet. A jak dlouho. Desítky let po revoluci se těžko můžeme vymlouvat na „komunisty, kteří rozorali meze“. Zemědělství, kde budou zastoupeni a podporováni nejen ti obří, ale i střední a malí, může pomoci k větší potravinové soběstačnosti, lepší kvalitě jídla. Také známá hesla, že? Kvalitní půda by také měla zůstávat na polích, a ne mizet a odtékat kamsi pryč. A kdyby se lidé mohli do vedlejší vesnice dostat dva kilometry cestou přes pole, a ne patnáct kilometrů okolo lánů autem, taky by se to hodilo.

Před použitím zatřepat, zní známá rada z návodů na použití ledasčeho, pak to lépe funguje. Tak můžeme brát současnou krizi jako takové zatřepání pro Česko.

Reklama

Doporučované