Hlavní obsah

Odstupte, vyzvalo vedení STAN Hlubučka a pozastavilo mu členství

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Reklama

aktualizováno •

Vedení hnutí STAN na večerním jednání pozastavilo členství obviněnému náměstkovi pražského primátora Petru Hlubučkovi. Zároveň ho vyzvalo, ať s okamžitou platností rezignuje na všechny funkce.

Článek

Předsednictvo navrhlo pozastavení členství Petru Hlubučkovi a požádalo Rozhodcovský a smírčí výbor, aby se touto žádostí neprodleně zabýval. Ten tak učinil a obratem Hlubučkovi členství pozastavil.

Předsednictvo také Hlubučka vyzvalo, aby odstoupil z funkce náměstka primátora hlavního města Prahy a všech dalších postů, v nichž reprezentuje hnutí STAN.

Vedení STAN tak reagovalo na obvinění náměstka pražského primátora a dalších deseti lidí z korupce se zakázkami.

Až do večerního jednání se zástupci STAN k případu příliš nevyjadřovali. „O zásahu už z médií vím, neznám ale podrobnosti. Proto se k tomu v tuto chvíli nebudu dál vyjadřovat. Děkuju za pochopení,“ řekl dopoledne předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

„Jako ministr vnitra jsem dlouhodobě přesvědčen, že policie má konat. Konat v případech, které k tomu zavdávají příčinu,“ uvedl odpoledne s tím, že nemá žádné nadstandardní informace a s Hlubučkem dnes nemluvil.

„Zatím víme jen to, co vědí média. Nepochybuji o tom, že to bude předsednictvo strany v nejbližších hodinách řešit,“ řekl Seznam Zprávám pražský poslanec STAN Jan Lacina. „Někteří kolegové se ho snažili kontaktovat, ale nepodařilo se to,“ dodal.

„Informace mám jako každý jiný pouze z médií, proto nechci případ blíže komentovat. Věřím v nestranné vyšetřování. Samozřejmě, že to může hnutí poškodit. Ale na jakékoliv hodnocení máme příliš málo informací, což je v případě policejního vyšetřování běžné,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv ministr školství Petr Gazdík.

Deník MF DNES napsal, že policisté se v souvislosti s razií zajímají i o tohoto politika. Při domovních prohlídkách údajně hledají materiály, které se ho týkají.

11 obviněných

Detektivové protimafiánské centrály zasahovali od středečního rána na pražském magistrátu, v Dopravním podniku Praha či Všeobecné zdravotní pojišťovně.

„Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti 11 osobám, souvisí s hospodařením společnosti Dopravní podnik hlavního města Prahy. Další informace vzhledem k fázi trestního řízení není možno k věci sdělit,“ uvedl pouze státní zástupce Adam Borgula.

Kromě Hlubučka se policisté podle dostupných informací zajímají mimo jiné i o zlínského podnikatele a lobbistu Michala Redla, podnikatele Pavla Dovhomilju, náměstka ředitele pro informatiku VZP Tomáše Knížka či člena představenstva dopravního podniku Mateje Augustína.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) už svého náměstka Hlubučka, který je také členem dozorčí rady dopravního podniku a starostou městské části Praha-Lysolaje, vyzval k rezignaci, zatím se s ním ale podle vlastních slov nemůže spojit.

„Koalice je připravena navrhnout a schválit odvolání Petra Hlubučka na čtvrtečním jednání zastupitelstva hlavního města Prahy,“ nechal se slyšet.

Kauza hospodaření pražského dopravního podniku

O koho se policie zajímá:

  • Petr Hlubuček – pražský zastupitel a náměstek primátora za STAN pro oblast životního prostředí, infrastruktury, technické vybavenosti a bezpečnosti, podle informací redakce patří mezi obviněné,
  • Michal Redl – zlínský podnikatel a lobbista, na počátku milénia spolupracoval s uprchlým zločincem Radovanem Krejčířem, má dlouholeté vazby na několik politiků STAN, podle médií patří mezi obviněné,
  • Pavel Dovhomilja – podnikatel v oblasti vývoje softwaru pro veřejný sektor, v minulosti přistižen při tajných schůzkách s někdejším právníkem podnikatele Ivo Rittiga, jak řešili zakázky dopravního podniku hlavního města,
  • Zakaria Nemrah – šedá eminence a zprostředkovatel mezi politiky a manažery státních firem. V minulosti působil jako funkcionář na Praze 9 v SPOZ,
  • Tomáš Knížek – náměstek ředitele pro informatiku ve Všeobecné zdravotní pojišťovně,
  • Matej Augustín – člen představenstva dopravního podniku, kterého do vedení podniku před třemi lety prosazoval právě Hlubuček.

Kde policie zasahovala:

  • Magistrát hlavního města Praha, Dopravní podnik hlavního města Prahy, Všeobecná zdravotní pojišťovna, Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje.

Reklama

Doporučované