Hlavní obsah

Hrad neuspěl s oznámením na lékařku, která se pustila do Mynáře a Nejedlého

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Lékařku Džamilu Stehlíkovou policie z ničeho neobvinila.

Reklama

Policisté se zabývali trestním oznámením, které podala Kancelář prezidenta republiky. Po pár měsících řekli, že se lékařka Džamila Stehlíková trestného činu nedopustila, když komentovala vliv Mynáře a Nejedlého na prezidenta.

Článek

Pražská policie ukončila prověřování trestního oznámení, které podali zástupci Kanceláře prezidenta republiky na lékařku a bývalou ministryni Džamilu Stehlíkovou. Vyšetřovatelé v uplynulých dnech rozhodli, že se nedopustila trestného činu, když v České televizi zpochybňovala chod a fungování Hradu v době, kdy byl prezident Miloš Zeman vážně nemocný.

„Kriminalisté případ prověřili a došli k závěru, že ve věci nejde o podezření ze spáchání trestného činu. Věc tedy odložili,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Policie se v této souvislosti konkrétně zabývala slovy, jež lékařka pronesla zejména na adresu hradního kancléře Vratislava Mynáře loni v březnu v pořadu České televize Máte slovo.

„Strašlivé je to, v jaké absolutní závislosti je pan prezident Zeman na svém okolí. Mynář si ho vodí a teprve minulý rok, kdy byl pan prezident nemocný, jsme viděli, že i když lékaři řekli, že není schopný pracovní činnosti, tak jeho úřad dál fungoval. Nevíme, jestli rozhoduje Zeman, čínská ambasáda, nebo Putin,“ řekla Stehlíková.

Rozhodnutí zatím není pravomocné. Zástupce advokátní kanceláře Marka Nespaly, který Hrad zastupuje, Seznam Zprávám napsal, že se budou dál bránit.

„Proti předmětnému usnesení policejního orgánu o odložení věci bude podána stížnost dozorujícímu státnímu zástupci, jelikož závěry v usnesení učiněné jsou nesprávné,“ napsal advokát Tomáš Rousek z advokátní kanceláře Marka Nespaly.

Advokát Artur Ostrý, který Stehlíkovou zastupuje, pak nechtěl rozhodnutí vyšetřovatelů blíže komentovat, protože nemá usnesení policie o odložení případu k dispozici.

Nejbližší okolí prezidenta Miloše Zemana přitom už jeden spor se Stehlíkovou zahájilo. Podalo na ni civilní žalobu, kterou chce Zeman po Stehlíkové vymoci omluvu a jeden milion korun za to, že se na svém blogu i v médiích vyjadřovala o jeho zdraví. Zmínila mimo jiné, že u prezidenta došlo k metabolickému rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

V tomto případu se zatím konalo jen první jednání, kauzou se bude soud zabývat na začátku roku 2023. A není pravděpodobné, že by už padl rozsudek.

Reklama

Doporučované