Hlavní obsah

BIS nechybovala, prověřte práci Hradu, vyzvali poslanci

Foto: Profimedia.cz

Dva hlavní podezřelí z výbuchu ve Vrběticích.

Reklama

aktualizováno •

Bezpečnostní výbor Sněmovny doporučil Národnímu bezpečnostnímu úřadu a ministerstvu vnitra provést kontrolu dodržování požadavků na ochranu utajovaných informací v kanceláři prezidenta.

Článek

Ráno předtím, než poslanci bezpečnostního výboru začali řešit, proč Pražský hrad skartoval tajnou zprávu o Vrběticích, zveřejnila Kancelář prezidenta republiky (KPR) další detaily o tom, jak jí loni tento dokument přišel od Bezpečnostní informační služby (BIS).

Hrad stejně jako v prohlášení vydaném zkraje týdne uvádí, že tato zpráva přišla v „hrubém nepořádku“. To však BIS v reakci na zmíněné dřívější prohlášení Hradu už odmítla.

A dnes i sněmovní výbor pro bezpečnost po jednání oznámil, že neshledal, že by postup BIS a Národní centrály proti organizovanému zločinu v případu utajované zprávy o explozích ve Vrběticích byl v rozporu s předpisy. Výbor také doporučil, aby Národní bezpečnostní úřad a vnitro provedly kontrolu dodržování požadavků na ochranu utajovaných informací v kanceláři prezidenta.

Poslanci vyslechli informace od šéfa BIS Michala Koudelky i zástupců policie.

Hrad však tvrdí, že v postupu chybovala tajná služba. Uvádí, že kurýr tajné služby přivezl zprávu loni 7. dubna v odpoledních hodinách. Dokument byl označen podle vyjádření Kanceláře prezidenta republiky jako Důvěrný.

Podle Hradu písemnost nebyla označena tím, že má být předána ihned adresátovi. V prohlášení se naznačuje, že zprávu také nebylo možné ihned přijmout, protože dorazila po pracovní době a ve chvíli, kdy nebyl na Hradě prezident.

„Pro přenos utajovaných informací mezi Bezpečnostní informační službou a Kanceláří prezidenta republiky nebyl zvolen ani nejrychlejší možný prostředek, tedy certifikovaný informační systém,“ píše Hrad v dokumentu.

Hrad také uvádí, že „při ukládání dokumentu zjistily pracovnice tajné spisovny KPR, že k listinám ve stupni Důvěrné byla v BIS připojena příloha ve stupni Tajné“.

„V tom případě měl být celý spis (včetně jeho obálky) označen jako Tajný. Jinak by s ním mohly v KPR omylem nakládat osoby bez potřebného stupně bezpečnostní prověrky. Utajovaný spis byl nesprávně označen v hrubém rozporu s platnou legislativou a nebylo jasné, v jakém režimu došlo k jeho zaslání,“ píše se v prohlášení podepsaném Kanceláří prezidenta republiky.

Bezpečnostní informační služba v pondělí odmítla, že by zprávu o Vrběticích doručila prezidentské kanceláři v hrubém nepořádku. „Dokument byl řádně předán a převzat bez výhrad,“ uvedla BIS na Twitteru s tím, že komplexní zprávu v této souvislosti dostanou poslanci bezpečnostního výboru.

Reklama

Doporučované