Hlavní obsah

Peníze za Turów dorazily. Dle Hubáčkové je dohoda právně v pořádku

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL)

Reklama

aktualizováno •

Polsko zaslalo smluvenou částku 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun).

Článek

Česká republika stáhla žalobu u Soudního dvora Evropské unie, protože Polsko splnilo dohodnutou podmínku a zaslalo finanční kompenzace kvůli hnědouhelnému dolu Turów.

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) sdělila, že od Polska její úřad obdržel domluvenou částku na řešení vlivu těžební činnosti v dole u českých hranic. Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek po podpisu mezivládní dohody s polským protějškem Mateuszem Morawieckým řekl, že právě poté Česko žalobu stáhne.

Částka 35 milionů eur poputuje do Libereckého kraje, deset milionů bude náležet českému státu. Mezivládní transfer činí 35 milionů eur, dalších deset milionů dnes už dříve poskytla Libereckému kraji nadace těžební společnosti PGE, která důl provozuje.

Liberecký kraj peníze použije na konkrétní projekty v nejbližším okolí dolu Turów na českém území - na výstavbu náhradních vodovodů a zdrojů vody.

Ukažte smlouvu

Podle organizace Greenpeace a expertní organizace Frank Bold ale smlouva s Polskem dostatečně nezaručuje ochranu českého příhraničí, čímž odporuje českým i unijním zákonům.

„V žádném případě dohoda není v rozporu s českým nebo evropským právem, to je absurdní pohled. Jedná o smlouvu mezivládní, u ní nelze jít nad rámec platných zákonů ani České republiky, ani Polska. Smlouva je koncipována tak, aby respektovala zákony obou států,“ uvedla Hubáčková.

Greenpeace také vyzvala vládu, aby dohodu zveřejnila. Mluvčí vlády Václav Smolka ve čtvrtek uvedl, že smlouva bude v nejbližší době zveřejněna ve sbírce mezinárodních smluv.

Ministryně smlouvu označila za úspěch, který znamená lepší budoucnost pro české obce v blízkosti polského dolu. „Podepsaná dohoda nám přináší peníze na vodovody, podzemní bariéru proti odtoku podzemních vod, zelený val proti prachu i hluku, to vše s právní zárukou,“ poznamenala ministryně. Jako zásadní přínos pak zmínila to, že těžební práce se podle smlouvy nebudou přibližovat českým hranicím a důl nebude zahlubován do doby, než budou vybudována ochranná opatření minimalizující negativní vlivy těžby.

Fotogalerie z roku 2021:

+8

„Díky dohodě budeme mít v ruce to, o čem se nám ani nesnilo – transparentní monitoring – tedy přístup ke všem relevantním datům mapujícím vlivy těžební činnosti. Takže bude moci daleko dříve a lépe reagovat na možný blížící se problém. ČR tak má nyní v ruce mechanismy i možnosti, jak kontrolovat činnosti v dole Turów,“ míní ministryně.

Miliarda jako náhrada škod

Greenpeace a Frank Bold ve čtvrtek zopakovaly, že budovaná podzemní bariéra je nedostatečná a její budoucí dostavba či prodloužení by trvaly příliš dlouho na to, aby ochránily zásoby vody na českém území. Premiér Fiala ve čtvrtek uvedl, že smlouva garantuje, že stěna bude funkční a pokud ne, tak smlouva umožňuje zastavení těžby.

Česko se kvůli Turówu loni v únoru obrátilo na Soudní dvůr Evropské unie poté, co polské úřady schválily prodloužení těžby v dole do roku 2026. Podle české vlády se tak stalo bez dostatečného posouzení vlivu dalších prací na životní prostředí, což je i názor Evropské komise. Varšava veškeré námitky Prahy i Bruselu k povolovacímu řízení odmítala. Fiala ve čtvrtek uvedl, že Česko stáhne žalobu u unijního soudu poté, co obdrží od Polska domluvené peníze. Premiér sdělil, že by to pak mělo být v řádu hodin, nejpozději dnů.

Reklama

Související témata:

Doporučované