Hlavní obsah

Jak na dopravu v méně osídlených oblastech? Mixem mezi autobusem a taxíkem

Foto: DPP

Ilustrační obrázek.

Ministerstvo dopravy připravilo novelu, která má zlepšit dopravní obslužnost odlehlých oblastí. Staví na principu tzv. poptávkové dopravy, která v sobě kloubí něco mezi hromadnou dopravou a taxislužbou, informuje web Zdopravy.cz.

Článek

Do některých míst se dopravcům v některých časech autobus vůbec nevyplatí vypravovat. Ministerstvo dopravy nyní připravilo novelu zákona o silniční dopravě, která by měla problém dopravní obslužnosti některých odlehlých míst řešit.

Podle webu Zdopravy.cz řeší materiál takzvanou poptávkovou dopravu, která v Česku začíná vznikat zatím spíše živelným způsobem bez opory v zákoně. Podstatou poptávkové dopravy je, že vozidlo jede podle požadavků cestujících, avšak jejich požadavky jsou usměrňovány na určité zastávky a časy. Je tak zajištěna optimální trasa i hromadnost dopravy. V podstatě jde tedy o jakýsi mix mezi hromadnou dopravou a taxislužbou.

„Půjde o pravidelné poskytování přepravních služeb pro cestující, které však nebudou poskytovány podle předem stanoveného jízdního řádu, ale na základě individuálních objednávek cestujících,“ uvádí ministerstvo v předkládací zprávě.

„Je to změna, která pomůže především málo osídleným místům, která jsou špatně dopravně obsloužena,“ řekl webu Zdopravy.cz předseda podvýboru pro dopravu Ondřej Lochman (STAN).

Jednou z hlavních změn bude, že provoz poptávkové dopravy nebude podle jízdního řádu, ale pro vymezené území. Dopravci v poptávkové dopravě nebudou muset zastavovat jen na autobusových zastávkách, ale i na místech, která nebudou fyzicky označena, půjde o tzv. virtuální zastávky. Doprava bude ale stále v objednávce krajů či měst.

Server upozorňuje, že například Středočeský kraj v srpnu spustí pilotní provoz v Českém Brodě a okolí. Cílem je pokrýt poptávku po cestování hlavně po 20. hodině a o víkendech, kdy je kromě vlaků nabídka spojení prakticky nulová.

Doporučované