Hlavní obsah

Alkohol už nepiju, řekl Janoušek. Soud ho ale z vězení nepustil

Foto: ČTK

Obvodní soud projednával žádost odsouzeného lobbisty Romana Janouška (vlevo) o podmíněné propuštění z vězení, 2. srpna 2022, Praha.

Reklama

aktualizováno •

Muž, který byl v minulosti označovaný za šedou eminenci pražské politiky, si proti rozhodnutí může podat stížnost.

Článek

Předseda senátu Obvodního soudu pro Prahu 6 Lubomír Janoušek podotkl, že podmíněné propuštění je možné jen tehdy, pokud existuje odůvodněný předpoklad, že odsouzený povede na svobodě řádný život.

Podle soudce se neprokázalo, že v Janouškově případě už bylo dosaženo účelu trestu. Shodl se na tom se státním zástupcem, který zpochybnil lobbistovu sebereflexi a polepšení.

Janoušek má strávit ve vězení celkem 4,5 roku za to, že v roce 2012 v pražské Michli vážně zranil svým autem ženu a od nehody ujel. Do věznice nastoupil v listopadu 2014, od března 2016 byl ale ze zdravotních důvodů na svobodě a za mříže se vrátil až loni v červenci.

U soudu dnes opakovaně zdůraznil, že alkohol ani jiné návykové látky už neužívá několik let. Nad svým činem vyjádřil lítost. Uvedl také, že je velice rád, že sražená žena nemá žádné trvalé následky. Zmínil, že ve vězení se chová řádně a že tam dostal řadu pochval a žádný kázeňský trest.

Kvůli nehodě byl vlivný pražský podnikatel původně obžalovaný za pokus o vraždu. Soudy ho ale uznaly vinným z ublížení na zdraví a z řízení pod vlivem návykové látky. Výkon trestu mu následně brněnská justice opakovaně přerušovala na základě lékařských posudků, podle nichž u Janouška existuje po operaci hlavy riziko těžkého poranění mozku, potřebuje dohled a musí se při chůzi opírat o berli.

Janoušek dvakrát žádal pražský městský soud o prominutí zbytku trestu, ten mu však nevyhověl. Sledování nařízené pražským vrchním soudem lobbistu v době přerušení trestu zastihlo na plovárně, na kole nebo v galerii. Média také zveřejnila fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na nichž je Janoušek bez hole v Alpách.

Reklama

Související témata:

Doporučované