Hlavní obsah

Video z fronty u úřadu práce: „Tady je lidí, jako by dávali něco zadarmo!“

„Tady je lidí, jako by dávali něco zadarmo!“ Video z fronty před úřadem práce na pražském Střížkově ve středu 12. dubna.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Provoz všech přepážek, rozšíření úřední doby, ale i větší organizace fronty a posílení spolupráce s policií. Zastupující ředitel Úřadu práce vysvětluje, jak reagují na tlačenice v Praze.

Článek

Už druhý dubnový týden se před pražským úřadem práce na Praze 9 tvoří nervózní fronta vyšších desítek žadatelů. „Tady je lidí, jako by dávali něco zadarmo!“ poznamená jeden z čekajících.

Vedení úřadu se snaží na situaci zareagovat. Oznámilo, že od příštího týdne se v Praze rozšíří úřední dny. Lidé budou moci chodit řešit agendu spojenou s nepojistnými sociálními dávkami vedle dosavadního pondělí a středy nově i v úterý. Rozroste se tak i počet termínů v rámci on-line rezervací.

Karel Trpkoš, zastupující generální ředitel Úřadu práce ČR, vysvětloval ve středu novinky i na poslaneckém výboru pro sociální politiku.

„Jsou to zejména fronty na pobočkách na Praze 4 a Praze 9. Připravili jsme soubor jedenácti opatření, abychom situaci dokázali posunout,“ uvedl zastupující ředitel. Rovnou ale dodal, že zcela odstranit fronty se nepodaří.

Podle Karla Trpkoše budou nově vždy otevřené všechny přepážky. Pomáhat bude i podatelna a pracovníci, které úřad zaměstnal na dohodu o provedení práce. Z jedenácti novinek vypíchl také to, že se zavádí už od tohoto týdne takzvaný „management front“.

„Osvědčil se nám už na speciálním pracovišti v Holešovicích a také v rámci krajských poboček po celé ČR. Zaměstnanci budou vypomáhat v čekárnách, kontrolovat žádosti klientů, zrychleně odbavovat ty, kteří budou mít vše v pořádku a budou moci žádost zanechat na pracovišti, aniž by museli čekat na jednání u přepážky,“ vysvětlil zastupující generální ředitel Karel Trpkoš.

Od lidí v chudobě nelze očekávat elektronickou komunikaci, reagoval Juchelka

Zároveň Karel Trpkoš zmínil větší zapojení ochranky a snahu oddělit ukrajinské uprchlíky od českých občanů tam, kde to bude možné. „Vytváří nám to zcela třaskavé situace,“ uvedl ředitel, podle kterého začali na úřad docházet uprchlíci kvůli nutné přeregistraci v rámci dočasné ochrany.

Na situaci na úřadech práce mají také v exponovaných časech dohlížet policisté. Ti už během minulého týdne byli například na pražském Střížkově přítomní prakticky každý den.

Novinky na úřadech práce

Úřad práce zavádí cca 11 opatření, uvedl následující:

  • Vždy otevřeno 100 % přepážek, na které máme pracovníky.
  • Management front, podatelna, zajištění administrativní činnosti lidmi na DPP.
  • Posílená ochranka pro předcházení konfliktům.
  • Kde to lze, oddělujeme ukrajinské uprchlíky od českých občanů.
  • Navýšení počtu dní pro veřejnost v Praze, srovnání stavu s republikou.
  • Akce Čisté stoly – úředníci nejprve zpracují ty žádosti, co jim leží na stolech a které nestihli odbavit.
  • Akce Nadechnutí Prahy – nové žádosti se v Praze nevyřizují a dělají to regiony, dokud Praha nevyřídí staré žádosti.

Zdroj: Prezentace a projev zastupujícího ředitele Úřadu práce

I nadále ovšem ředitelství úřadů práce podtrhává, že nejjednodušší formou komunikace je elektronické podání. Právě na to ovšem na sociálním výboru reagoval opoziční poslanec Aleš Juchelka.

„Nikdy nebude úřad práce bankou. Nikdy to nebude plně digitalizované. Pokud potřebuji dávku, tak potřebuji spíše osobní přístup. Když jsou lidé v pasti chudoby, tak často nemají na notebook,“ uvedl poslanec s tím, že je nutné očekávat, že s klientem úřadu práce nebude snadná komunikace.

+5

Reklama

Doporučované