Hlavní obsah

Pražský úřad práce zavalily davy. Vášně opakovaně krotila policie

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Tento týden jsme na úřad práce v Českolipské ulici vyjížděli třikrát, hlásí policejní mluvčí.

Reklama

Do dveří úřadu práce v Českolipské ulici na Střížkově se krátce po osmé hodině snaží naráz natlačit několik desítek lidí. Chtějí se co nejdříve dostat ke stroji, který vydává pořadová čísla.

Článek

„Pusťte maminku s malým dítětem, prosím,“ volá z jedné části lidského hroznu žena a snaží se vysvětlovat, že přeci s miminkem nemůže na úřadu strávit celý den.

Na opačné straně se jiná žena zlobí, že někdo jde bez pořadového lístku rovnou do prvního nadzemního patra. „Taky můžu říct, že jdu do prvního patra, a vyhnu se tak frontě!“ čílí se.

U reportéra se zastavuje drobná šedovlasá stařenka a ptá se, co má dělat. Úředníků se prý potřebuje vyptat na svůj specifický problém. „Chci jen informaci, ale bojím se, že dostanu, když se tam budu cpát,“ strachuje se paní Marie při pohledu na tlačenici.

„Raději chodím osobně. Z očí do očí, abych měla jistotu,“ vysvětluje, proč nezkusila úřad zkontaktovat jinak. Z plátěné tašky vytahuje tlačítkový telefon a podotýká, že více věří svým úhledným ručním zápiskům na papíru.

Během jejího vyprávění dorazí na úřad několik policistů, kteří se situaci uvnitř snaží uklidnit. Nejsou tu poprvé. „Tento týden jsme na úřad práce v Českolipské ulici vyjížděli třikrát a vždy se jednalo o hádky mezi klienty kvůli předbíhání ve frontě,“ řekl Seznam Zprávám policejní mluvčí Jan Daněk.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Středeční tlačenice ke stroji, který vydává na úřadě práce v pražském Střížkově pořadové lístky.

Strach o pořadové lístky

Na úřad v Praze 9 ve středu mířili nejen ti, kteří přišli řešit příspěvek na bydlení, ale i řada válečných uprchlíků. Už to, že čekají ve stejné frontě, která se postupně utvořila a vedla k vydavači pořadových lístků, některým vadilo.

„Teď vydávají lístky. Odpoledne už třeba nebudou,“ snaží se celý rozruch krátce po osmé ráno vysvětlit jedna z oslovených žen.

Asi o 20 minut později vychází ven mohutný starší muž podepřený holí. Představuje se jako Jiří Mareš. „To už nemá smysl. Tam už nejsou lístky,“ hlásí.

Přišel doložit podklady k příspěvku na bydlení a původně prý byl objednaný na pondělí. Jenže to byl na úřadě takový nápor, že se lidé dokonce poprali. „Paní referentka mi řekla, že musela rezervaci zrušit. Tak přijdu zase až další středu, v pondělí je svátek,“ stýská si. „Taky o ty peníze můžu přijít,“ obává se.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Krátce po zahájení otvírací doby se lidé začali tlačit do dveří pracoviště. Boj byl o pořadové lístky.

Právě nové dokládání příjmů a nákladů na bydlení pro příspěvek na bydlení hlásila většina lidí. „Máme na to delší dobu, ale je lepší to podat dřív,“ říká jeden ze seniorů s poukazem na obavy, že by mu jinak nemuseli dávku vyplatit včas.

„Je to pod úroveň, jděte se tam podívat. Přestěhovali to, jsou tam sice nové přepážky, ale je tam málo místa,“ stěžuje si invalidní důchodkyně Alžběta. I ona přišla kvůli příspěvku na bydlení a s pořadovým číslem raději postává venku.

„Tipuji, že domů přijdu tak ve dvě ve tři. A to mají ještě hodinu pauzu na oběd, všechny vyhodí z budovy na zimu,“ vypichuje žena v zeleném kabátku. Na pobočku dorazila osobně, protože prý musí doložit originál nájemní smlouvy, která se jí v únoru měnila.

Raději elektronicky, nabádá úřad

Pracoviště v Českolipské ulici funguje pro Prahu 9, 14, 18, 19, 20 a 21. Od začátku roku se sem postupně sestěhovala agenda z dalších budov.

Koncem února se na Střížkov přemístilo z Vysočan vyřizování dávek státní sociální podpory, a to včetně zmíněného příspěvku na bydlení. Od dubna také agenda hmotné nouze, kvůli níž žadatelé původně jezdili na Černý Most.

Už dříve pak úřad fungoval jako speciální kontaktní místo pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Ti už sice můžou chodit na úřady, které mají blíže, přesto zůstala adresa dále v povědomí lidí s dočasnou ochranou.

Tento souběh je dalším důvodem, proč úřad čelí takovému náporu. „Mluvila jsem teď s ředitelkou a odbavování průběžně probíhá. Úřad posílil podatelnu, aby nápor lépe zvládal, a pomáhá i ostraha. Je tam vyvolávací systém, lidé vědí, kdy přijdou na řadu,“ hlásí mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Apeluje na klienty, že nemusí chodit hned v prvních dnech měsíce, kdy jsou tradičně největší fronty. Doložit potřebné dokumenty podle ní lze i v nadcházejících dnech.

„Nejjednodušší a nejrychlejší forma komunikace s Úřadem práce ČR je ta elektronická, například prostřednictvím nástrojů Identity občana,“ radí v tiskové zprávě z března zastupující generální ředitel Úřadu práce ČR Karel Trpkoš.

„Ve většině případů platí, že pro účely příspěvku na bydlení a přídavku na dítě mohou klienti pro doložení rozhodných příjmů, v případě příspěvku na bydlení i nákladů na bydlení vzniklých a uhrazených za předchozí kalendářní čtvrtletí, využít též zjednodušenou on-line aplikaci na portále MPSV. Vše tak vyřídí z pohodlí domova.“

Reklama

Doporučované