Hlavní obsah

Kauza nebytových prostor: Státní zastupitelství zrušilo stíhání dvou žen

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo stíhání dvou žen podezřelých z neoprávněného nakládání s nebytovými prostorami v domě na Hlinkách v Brně. Nemusí to však být definitivní konec kauzy.

Článek

O zrušení stíhání informoval na twitteru ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

„Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo usnesení o zahájení trestního stíhání, protože za dané důkazní situace nebylo dostatečně odůvodněné,“ přiblížil posléze mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

„Pracujeme s policií na tom, aby trestní stíhání mohlo být znovu zahájeno,“ reagovala dozorující státní zástupkyně Petra Lastovecká z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

O kauze, volně související s dalšími brněnskými případy, informovalo olomoucké vrchní státní zastupitelství loni v listopadu, a to bez podrobností a bez uvedení jmen. Jedna žena skončila ve vazbě, druhá byla stíhána na svobodě. Lastovecká v minulosti uvedla, že se případ točí kolem půdních prostor v historickém domě na Hlinkách.

Tam lze vybudovat exkluzivní bydlení. Kriminalisté podle Seznam Zpráv dospěli k závěru, že obě ženy prostory ovládaly prostřednictvím takzvaných bílých koní.

Dva půdní byty měly být, dle zjištění reportérů, určené k privatizaci pro primátorku Brna Markétu Vaňkovou. Ta informace dříve popírala, nyní je „nevylučuje“.

Špičky ODS v podezření

Vaňkovou, jejího náměstka Roberta Kerndla a nynějšího ministra spravedlnosti Blažka (všichni ODS) policie podle informací Seznam Zpráv prověřuje v souvislosti s brněnskou bytovou kauzou.

O Blažkovi klíčový spolupracující kauzy, bývalý starosta Rojetína na Brněnsku Pavel Hubálek tvrdí, že byl hlavou skupiny složené především právě z politiků ODS a podnikatelů, kteří kupčili s brněnským městským majetkem.

Právě Blažek své středeční vyjádření na twitteru spojil s kritikou médií i orgánů činných v trestním řízení. „Budou se tomu média věnovat stejně jako v době jejich nespravedlivého zadržení a veřejného lynče? A budou i orgány odpovědné za nezákonnost a opakovanou, zjevně jimi řízenou, protiprávní ‚veřejnost‘ případu stejným terčem novinářské pozornosti?“ napsal.

Ten ze své pozice dohlíží na fungování mimo jiné Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, jež „jeho“ kauzu dozoruje.

Policejní kauza brněnských bytů

  • O dlouhodobém systému kupčení s brněnským městským majetkem začal v roce 2018 vypovídat klíčový svědek kauzy, někdejší dobrý známý brněnských občanských demokratů a bývalý starosta jihomoravské vesničky Rojetín Pavel Hubálek. Toho policisté obvinili z podvodu právě v souvislosti s městskými byty.
  • Hubálek policii vypověděl, že s obecními byty skutečně kšeftoval, podle jeho slov byl ale součástí rozsáhlé struktury složené z politiků, úředníků a podnikatelů, kteří se manipulací s městským majetkem účastnili.
  • Ve svých výpovědích, které má redakce k dispozici, za vrchol skupiny označuje významné občanské demokraty. „Hlavní skupinu tvoří Pavel Blažek, Robert Kerndl a Otakar Bradáč,“ řekl vyšetřovatelům Hubálek.
  • Jeho slova odstartovala rozsáhlé prověřování, které v říjnu vyústilo v prozatím dvě policejní razie. Národní centrála proti organizovanému zločinu obvinila bývalého předsedu bytové komise Bradáče z korupce a přijímání úplatků, spolu s ním rovněž brněnské realitní agenty či pracovníka Správy nemovitostí Brna-střed Radima Suchánka (ANO).
  • V druhé vlně pak policisté obvinili například brněnského podnikatele Michala Horkého – ten měl i s jeho ženou Markétou, majitelkou realitní kanceláře, také kupčit s obecními byty. I o něm Hubálek detektivům vypovídal.
  • Posléze detektivové , jak upozornily Seznam Zprávy, obvinili i dvě ženy, které za pomoci bílých koní ovládaly prostory lukrativního městského domu na ulici Hlinky. Jedná se o byty, které chtěla získat, dle výpovědi Hubálka i architekta připravujícího projekt rekonstrukce bytů, primátorka Markéta Vaňková. Za tímto účelem se oficiálními nájemci daných prostor dle výpovědí svědků stali právě švagr Vaňkové a jeho přítelkyně. Nejvyšší státní zastupitelství stíhání začátkem února zrušilo.
  • Vyšetřovatelé v souvislosti s machinacemi s městským majetkem – respektive s aktuální bytovou kauzou – podle informací Seznam Zpráv dlouhodobě podezřívají právě Vaňkovou, ale i Blažka nebo Kerndla. Vaňková s Kerndlem i stíhaným Bradáčem jsou bývalými koncipienty ministra Blažka.
  • V minulosti reportéři popsali, že si policisté z radnice Brna-střed odnesli mimo jiného dokumenty, které se týkají nemovitostí spojených se jmenovanými občanskými demokraty.
  • Politici Hubálkova slova dlouhodobě odmítají s tím, že jde o snahu podvodníka vyvinit se z vlastního případu. Hubálek nicméně usiluje o status spolupracujícího obviněného, přičemž podmínkou je, že při výsleších musí mluvit pravdu.
  • Jeho slova o kšeftování s obecními byty ale potvrzují další obvinění, kteří se k činnosti na organizované skupině (například kolem Bradáče) již přiznali.
  • V souvislosti s kauzou brněnských bytů byl v listopadu nepravomocně odsouzen bývalý šéf brněnské hospodářské kriminálky Vladimír Machala. Ten jako první od roku 2018 pracoval s výpověďmi Pavla Hubálka proti vysoce postaveným občanským demokratům. Soud naznal, že citlivé informace z vyšetřování Machala předával svému příteli, někdejšímu šéfovi Správy nemovitostí Brna-střed Petru Kosmákovi, který je v kauze sám podezřelý. Zároveň je Kosmák nepravomocně odsouzen v korupční kauze Stoka.
  • Dozorující žalobkyně z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petra Lastovecká, jež vedla Machalův případ a zároveň dozoruje bytovou kauzu, k tomu Seznam Zprávám řekla: „Kdyby Machala postupoval dle zákona a nevynášel informace Kosmákovi a ten je následně nešířil dále do prostředí, tak by už od roku 2018 mohla být nasazena účinná operativa na lidi, o kterých Hubálek vypovídal. Celá aktuální bytová kauza tak mohla vypadat jinak nejen časově, ale i obsahově.“

Reklama

Doporučované