Hlavní obsah

Šéf BIS: Ruský agent v Česku uplácel, využil i známé osobnosti

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Šéf BIS Michal Koudelka.

Reklama

aktualizováno •

Úplatek ve výši několika tisíc eur byl podle šéfa tajné služby za šíření narativů podporujících zájmy Ruska v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Článek

Ruská federace přímo koordinovala šíření některých dezinformací v českém informačním prostoru.

Podle šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky se například loni na podzim snažily „proruské entity“ navázat přímý kontakt s jedním z pořadatelů protivládních demonstrací nebo se ruský agent snažil za úplatu zajistit šíření ruské propagandy v Česku i s využitím veřejně známých osobností.

„V nejnovějším případě se BIS podařilo odhalit, že jeden z dlouhodobých ruských vlivových agentů v ČR zařídil za úplatek ve výši několika tisíc eur šíření narativů podporujících zájmy Ruské federace v souvislosti s válkou na Ukrajině. Byly využity i veřejně známé osobnosti,“ prohlásil Koudelka v rámci zpravodajské zprávy, kterou přednesl účastníkům panelu o dezinformacích na půdě Poslanecké sněmovny. Konkrétní jména neuvedl.

Kdo neví, co je ruská propaganda, je slepý

Přímé ruské zapojení BIS odhalila i před českými prezidentskými volbami, kdy telegramový kanál ruské agentury Sputnik vypustil do veřejného prostoru falešné sestříhané video s tehdejším kandidátem Petrem Pavlem, který na něm říkal, že by se Česko mělo zapojit do války na Ukrajině.

Jeho pravost byla tehdy ihned vyvrácena porovnáním s originálním videem. „Kdo v tuto chvíli řekne, že neví, co je ruská propaganda, je slepý a hluchý,“ rozčílil se před poslanci Koudelka.

Přímé zasahování do českého informačního prostoru v uplynulých letech ruští agenti prokázali i u loňského tvrzení o údajném verbování Čechů do žoldnéřské Vagnerovy skupiny či zajišťování výjezdů českých novinářů.

„Ještě před válkou na Ukrajině došlo k zachycení aktivit proruského aktivisty, který využíval vybrané české novináře, financoval několik zahraničních výjezdů a po novinářích chtěl vytvářet materiály pro podporu ruské strany,“ uvedl Koudelka.

České straně se podle něj v uplynulém období podařilo některým dezinformacím nebo jejich masivnímu rozšíření i úspěšně bránit. Jako příklad uvedl třeba relativně hladké schválení obranné smlouvy s USA (DSA).

„Po zkušenostech ze Slovenska jsme věděli, jakou dezinformační kampaň mohou Rusové a jejich přisluhovači zahájit. Mnozí toto riziko veřejně zmiňovali, na možnost vlny dezinformačních útoků jsme velmi vážně upozorňovali i my,“ uvedl šéf BIS s tím, že aktivita měla význam v tom, že Sněmovna smlouvu schválila rychle a nebyl dán prostor pro zahájení větší kampaně.

Ruské narativy v menšině

I přes příklady přímého ruského zapojení jsou podle Koudelky ruské narativy a dezinformace spíše v menšině a většina české dezinformační scény si vytváří dezinformace vlastní.

Že na české dezinformační scéně není přímý koordinátor, podle Koudelky ukázala i jistá prodleva po začátku ruské agrese vůči Ukrajině. „Dezinformátoři zpočátku nevěděli, jak na zahájení války reagovat. Adaptace na dezinformační narativy související s válkou, jejichž zdrojem byla ruská státní propaganda, nebyla okamžitá, ale vyvíjela se v čase,“ přiblížil.

Šéf BIS zároveň dodal, že bychom výraz „dezinformace“ měli používat méně. „Na slovo dezinformace jsme si už trochu zvykli a s problémem se tak trochu smířili. Proto si myslím, že bychom v této souvislosti měli využívat výrazy, které jsou jasné a vystihují lépe podstatu, a to slova lež nebo propaganda,“ uvedl Koudelka a citoval prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, který řekl, že „lež je druh násilí“.

„V roce 2018 bylo ruské tvrzení, že jed novičok byl vyráběn v ČR, násilím vůči naší zemi. Tato dezinformace byla velmi nebezpečná a někým dobře připravená, protože obsahovala určitý prvek pravdivosti – tedy že v Česku existuje laboratoř, která by byla schopna ho vyrobit. A tady se tehdy našli ruští přisluhovači, kteří ji dále šířili. Naštěstí neúspěšně,“ narazil Koudelka na prohlášení tehdejšího prezidenta Miloše Zemana o tom, že v Česku se novičok vyráběl.

Reklama

Doporučované