Hlavní obsah

Krávy prdí, no… To chcete dovážet z Indie, zlobí se zemědělci

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nespokojení zemědělci obsadili magistrálu před Hlavním nádražím v Praze.

Reklama

Organizátoři předali ministrovi dopis, ve kterém žádají, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu. Seznam Zprávy se zemědělců zeptaly, co jim nejvíc vadí a proč.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Část demonstrantů, kteří dnes přijeli do Prahy, se o tom, proč vlastně do metropole s traktory dorazili, odmítla bavit. Ti ostatní mluví o drahé chemii, zahraniční konkurenci, nízkých výkupních cenách a nerovných podmínkách. Proč místo spánku sedli do traktoru a vydali se na mnohahodinovou pouť do hlavního města?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zemědělci od Semil kritizují snižování stavů dobytka.

„Krávy prdí, to je přece normální, jak to chcete zakázat?“ ptá se například Karel ze Semilska. Naráží tím na fakt, že skot produkuje příliš mnoho metanu zhoršujícího globální oteplování.

„Další věc je snižování stavu dobytka, to taky není úplně v pořádku. A navíc jsme tady relativně soběstačná země, můžeme si vyrábět produkty sami. Dovážet maso z Indie nebo odkud? Proč?“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

„Úroda nám leží v halách,“ stěžují si muži z Mělnického Vtelna.

„My jsme z Mělnicka. Přijeli jsme, abychom si trošku polepšili. Oni s námi tak orají… Ceny jsou takové, jaké jsou,“ říká muž z Mělnicka.

„Naše úroda zůstává v halách a cizí sem dováží. Něco máme na dobytek na krmení a teď musíme počkat. Chemie je drahá, všechno je dvakrát dražší, než bylo,“ dodává jeho kolega z Družstva vlastníků Mělnické Vtelno.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

„Ať se dotace třeba zruší, ale potrava potom bude dražší,“ říká soukromý zemědělec ze Žatecka.

„Nejhorší je ta byrokracie. A nejsou nastavené rovné podmínky v celé Evropské unii. Dotace nejsou rovné, nejsou nastavené spravedlivě. Já to říkám dlouhodobě: Ať se dotace třeba zruší, daňoví poplatníci to nebudou muset platit, ale ať se potom lidi připraví na to, že budou mít dražší potravu. Ale zase si myslím, že když budeme produkovat naše potraviny, tak budou kvalitnější,“ říká Jan Dlouhý ze Žatecka.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jakub ze Struhařova.

„Přijeli jsme ze Struhařova a protestujeme proti výkupním cenám za komodity. A všeobecně proti byrokracii, kterou nastavili, je nutné hlídat nesmyslné množství věcí. Mě osobně se to tolik netýká, já jsem zaměstnanec, ale je potřeba hlídat různé papíry. Kvůli počasí třeba včas nesklidíte louky a už vás popotahují,“ říká Jakub.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

„Dostal jsem instrukce, ale kdybych měl vlastní podnik, taky bych přijel,“ říká Karel.

„Jsme od Litoměřic, povolalo nás sem vedení. Kdybych měl svůj vlastní podnik, tak bych samozřejmě jel z vlastního rozhodnutí, ale jelikož jsem zaměstnanec, tak jsem dostal instrukce,“ směje se Karel. „V půl druhé ráno jsme vyjeli od Litoměřic a v půl třetí vyrážela celá banda z Ústeckého kraje. Od včerejška jsme nespali,“ dodává.

Reklama

Doporučované