Hlavní obsah
Online

Online: Ukradená demonstrace. Ozývalo se „Čechy Čechům“, mnoho farmářů odešlo

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Na Malostranské náměstí přicházeli noví demonstranti, kteří se dopoledního protestu nezúčastnili. „Ráno jsme neměli čas,“ vysvětlovali.

Reklama

aktualizováno •

Do Prahy přijeli na demonstraci zemědělci v traktorech i jejich podporovatelé. Poté, co předali v petici své výhrady - hlavně vůči Green Dealu - ministru zemědělství, přesunuli se na protest v centru. Dění jsme sledovali online.

Článek

Co byste měli vědět

  • Do Prahy v pondělí ráno přijely stovky traktorů a další zemědělské techniky. Zemědělci tak protestovali proti Green Dealu, který podle nich snižuje produkci českého zemědělství, a způsobuje tak nedostatek domácích potravin na trhu.
  • Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že organizátory nepovažuje za zástupce zemědělců, jedná s nevládními organizacemi.
  • Premiér Petr Fiala uvedl, že akci pořádali lidé, kteří se mj. netají podporou Kremlu a s bojem za lepší podmínky zemědělců nemají mnoho společného.
  • Odpoledne začali někteří zemědělci odjíždět, ale protestní akce pokračovala demonstrací na Malostranském náměstí.
  • Od brzkého rána sledovala jízdu traktorů do Prahy reportérka Michaela Rambousková, protest v ulicích Prahy dokumentoval reportér Vojtěch Gavriněv a fotograf Michal Turek.

+28

Dění kolem stávky zemědělců v Praze sledujeme v online zpravodajství:

  • Výborný: Zelená dohoda musí mít reálné parametry

    Ministr Výborný v reakci na demonstraci řekl, že je potřeba požadavky Zelené dohody zasadit do reálného rámce. „Česká republika a Evropa nemohou zůstat nekonkurenceschopné vůči zbytku světa, a to není rezignace na péči o krajinu nebo klima,“ uvedl a pro ČTK dodal, že na dopis farmářům odpoví. Ministr preferuje jednání u kulatého stolu před protesty na ulicích, řekl také. Organizátoři, ke kterým patří předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR a majitel firmy Rabbit Trhový Štěpánov Zdeněk Jandejsek podle Výborného sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupují.

  • Online shop kvůli protestu stáhnul z nabídky sortiment organizátora

    V reakci na pondělní protest v podvečer firma Rohlík, největší český online prodejce potravin, v tiskové zprávě oznámila, že se distancuje od metod, které tyto protesty zastupují. Ze svého sortimentu proto stahuje produkty organizátora protestů, společnosti Rabbit CZ. Lokální farmáře podporujeme, neférové chování ne, říká majitel skupiny Tomáš Čupr.

  • Poslanec SPD považuje požadavky zemědělců za zcela oprávněné

    Poslanec SPD Jan Hrnčíř uvedl, že požadavky zemědělců považuje za zcela oprávněné. „Naše zemědělství a potravinářství poškozují byrokracie, dramaticky vysoké ceny energií, hnojiv, nájmů, pojištění, vody, osiv, práce, ale i vládou tolerované dovozy nekvalitních zemědělských komodit a produktů z Ukrajiny, kde nejsou dodržovány přísné normy EU,“ uvedl. Zemědělství je strategickým odvětvím, které si zaslouží speciální podporu a ochranu ze strany státu, Fialova vláda je přitom vůči zemědělcům hluchá a nejedná s nimi, dodal.

  • Dufek: Fiala s Výborným dehonestovali dnešní protest, nejednají slušně

    Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dehonestovali dnešní protest části zemědělců v Praze, jejich chování je za hranou slušnosti. Na demonstraci na Malostranském náměstí to řekl jeden z organizátorů Bohumír Dufek, který je předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství (OSPZ) a výživy a Asociace svobodných odborů. Demonstrace, která měla původně trvat do 17:00, kolem 16:00 skončila. Tisková konference se místo dnešního večera uskuteční v úterý ráno v pražské centrále OSPZ, uvedl Dufek. Tam organizátoři oznámí, v jaké podobě budou protesty pokračovat.

    „Ani v hloubi duše jsem nevěřil, že může státní administrativa takovým způsobem využít demokracii proti nám,“ řekl dnes Dufek. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha podle něj nezastupují české zemědělce, ale jen sami sebe, a to proto, aby „dlouho zůstali u svých koryt“,“ uvedl.

  • Policie: Magistrála je po protestu plně průjezdná, zemědělská technika odjela

    Provoz na pražské magistrále, kterou od rána částečně blokovala jízda zemědělců, je plně obnoven, všechna zemědělská technika odjela, uvedla policie kolem 15:15. Protestní jízda traktorů dnes časně ráno částečně zablokovala pražskou magistrálu a v centru Prahy na chvíli omezila provoz tramvají. Větší dopravní problémy ale nezpůsobila.

  • Opozice má požadavky zemědělců za pochopitelné a oprávněné

    Představitelé opozice považují požadavky zemědělců za pochopitelné a oprávněné. Schillerová se nediví, že se ozvali, když s nimi vláda nemluví.

    Schillerová k dnešnímu protestu zemědělců v Praze uvedla, že obdobné požadavky mají zemědělci v celé Evropě. „A já myslím, že jsou pochopitelné. Současná podoba Green Dealu (Zelené dohody pro Evropu) pro ně opravdu může být likvidační. A pokud s nimi vláda odmítala mluvit, je jasné, že se ozvali,“ napsala Schillerová ČTK.

    Nedokáže si představit, že by vláda ANO nechala problémy „takhle vyhnívat“. „Ale tady se opakuje stejný scénář, jaký jsme viděli ve školství, ve zdravotnictví. A k tomu všemu to neskutečné nálepkování. Snaží se kompromitovat protestující i za cenu lží a dezinformací,“ uvedla. „Nálepkování“ a rozdělování společnosti kritizoval také první místopředseda ANO Karel Havlíček. Odkazoval přitom na vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS), že demonstraci pořádají lidé, kteří se netají například svou podporou Kremlu.

  • Podle Výborného dnešní akce zemědělcům u veřejnosti uškodí

    Výborný se nediví zemědělcům, kteří odjeli z protestu v Praze. Dnešek přinese horší obraz zemědělského sektoru v očích veřejnosti, míní.

  • Kolují petice proti EU, lidé se začínají rozcházet

    V davu kolují dvě petice - za vystoupení z EU a za zrušení korespondenční volby. Denonstrace končí, lidé se rozcházejí.

  • Zadržený muž měl doma skutečně samopal a ostré náboje

    Muže, který prohlašoval, že na demonstraci přijde se samopalem, zadržela zásahová jednotka pražské policie včera odpoledne . „Při následné domovní prohlídce byl nalezen nelegálně držený samopal vzor 58 v plně automatické verzi se zásobníky s ostrým střelivem,“ dodali policisté.

    Muž skončil v policejní cele. Kriminalisté podali státnímu zastupitelství podnět na jeho vzetí do vazby.

  • Policisté zadrželi muže, který hrozil, že na protest přijde se samopalem

    Policisté zadrželi muže, který podle nich o víkendu na sociální síti vyhrožoval, že se přidá k dnešnímu protestu zemědělců v Praze a se samopalem půjde na Úřad vlády. Při domovní prohlídce u něj našli nelegálně držený samopal se zásobníky s ostrým střelivem. Zadržený je podezřelý z několika trestných činů a hrozí mu až deset let vězení, uvedla policie.

    „Kriminalisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie zachytili o víkendu výhrůžku na sociální síti. Pisatel na ní avizoval, že až pojedou protestující se zemědělskou technikou do Prahy, přidá se se samopalem a půjde s ním na Úřad vlády ČR,“ uvedli policisté.

  • Demonstraci se snaží opanovat komunisti a Okamurovci

    Na náměstí přišli různí antisystémoví politici a okrajová hnutí. Svůj stánek tady mají komunisté a Česká strana národně sociální. Přišel také Jaroslav Foldyna z SPD.

  • Konflikt vznikl kvůli ukrajinským vlajkám

    Na demonstraci na Malostranském náměstí se dnes odpoledne dostala do konfliktu s protestujícími zhruba desetičlenná skupina jejich odpůrců. Na místě zasahovala policie, nikoho však nezadržela. Řekl to mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Na náměstí dorazili dnes kolem 13:00 protestující zemědělci. S nimi ale přišli i lidé opakovaně se účastnící protivládních demonstrací. Dohromady jich je na místě několik stovek.

    S protestujícími se dostala podle Daňka do konfliktu skupina lidí nesoucí ukrajinské vlajky. Policie musela obě strany od sebe oddělit. Odpůrci protestu následně podle mluvčího odešli. „Nikdo nebyl zajištěn,“ uvedl Daněk.

    Foto: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy

    Demonstrace na Malostranském náměstí má podle zpravodaje Seznam Zpráv úplně novou dynamiku. Změnila se na čistě protivládní.

    Někteří protestující zemědělci přitom již dnešní protest opustili. Koordinátor protestu pro Ústí nad Labem a Litoměřice Miloš Malý v České televizi hovořil o „ukradeném protestu“. Části zemědělců se podle něj nelíbí provolávání protivládních hesel, chtěli poklidný protest. Na Malostranské náměstí dorazil i organizátor protivládních organizací Jindřich Rajchl.

  • Účastníků demonstrace přibývá

    Na Malostranské náměstí stále přicházejí noví demonstranti, kteří se dopoledního protestu nezúčastnili. „Ráno jsme neměli čas,“ vysvětlují.

    Foto: Seznam Zprávy

    Lidé míří s transparenty od metra na Malostranské náměstí.

  • Malostranské náměstí: vizáž demonstrantů se změnila

    Na Malostranském náměstí se sešli na první pohled jiní lidé než před Ministerstvem zemědělství. Zatímco zemědělci přijeli v montérkách nebo jiném pracovním oblečení, u Parlamentu jsou všichni v civilu. Většina lidí říká, že se dopoledního protestu nezúčastnila.

  • Demonstranti se poprali na Malostranském náměstí

    Na dnešní demonstraci na Malostranském náměstí se dostala do konfliktu s demonstranty skupina jejich odpůrců. Zasahovala policie, nikdo nebyl zadržen.

  • „Protivládní skupiny nám ukradly protest“

    Koordinátor protestu pro Ústí nad Labem a Litoměřice Miloš Malý v České televizi hovořil o „ukradeném protestu“. Části zemědělců se podle něj nelíbí provolávání protivládních hesel, chtěli poklidný protest.

    „Když se podíváme na skupinu lidí, kteří tady provolávají protivládní hesla a nadávají všem, tak to není, co my jsme chtěli. My jsme chtěli poklidný protest, chtěli jsme ukázat, že náš protest jsou traktory na magistrále, zemědělci. Ale my jsme tady dnes v menšině,“ uvedl Malý.

Reklama

Hlavní zprávy