Hlavní obsah

Jeli jsme se zemědělci do Prahy: „Děláme vám žrádlo, nechte nás jen pokojně žít“

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Vyzdobené stroje zemědělců z východních Čech.

Reklama

aktualizováno •

Vyrazili jsme na reportáž se zemědělci, kteří dnes protestují před Ministerstvem zemědělství proti Green Dealu a podle nich špatně nastavenému systému dotací.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je těsně před druhou hodinou ráno a na parkovišti před obchodním domem na okraji Hradce Králové se začínají štosovat traktory. Zatím jich je jen osm a s nimi jedno vozidlo s nakladačem. Na něm je symbolicky umístěná česká vlajka.

„Bude nás nepočítaně,“ řekl novinářům tajemně organizátor hradecké části protestu Adam Lád. Po parkovišti pobíhá v obleku v barvách české vlajky. „Chceme rovnost a chceme, ať se do nás přestanou cpát,“ dodal bojovně novinářům.

Před stroji postávají v hloučcích jejich šoféři, před kterými je několikahodinová cesta na Prahu. Pokuřují, nikdo se bavit nechce. Kromě staršího muže, který se jako jediný stylově oblékl do holinek a klobouku. Ten se ale spíše než o demonstraci chce bavit o jeho názoru na média.

Jede nejmenším traktorem, který si ale vybavil největší cedulí, s jejíž pomocí si vyrovnává účty s Green Dealem, ale i s premiérem, kterému vzkazuje, že „ani sto titulů nenahradí selský rozum“.

Traktoristé mlčenlivě pokuřují, do řeči jim není. Skupina mužů z Podkrkonoší nakonec ukáže na svého šéfa, který je vzal s sebou. Je to šéf zemědělského podniku Rýcholka z Choustníkova Hradiště Petr Teichman.

+3

Na protest do Prahy s sebou vzal několik zaměstnanců s traktory. „Přemlouvat jsem je nemusel,“ usměje se. Pondělní den protestu zvolil prý proto, že ten čtvrteční podle jeho názoru bude velmi slabý. „A už je potřeba dát vládě velmi důrazně najevo, že takhle to nejde,“ říká.

Nejvíc ho prý štve dohoda Green Deal a také fakt, že dostávají přednost zemědělci ze zemí mimo EU.

Z Hradce Králové vyjíždíme krátce před čtvrt na tři. Zemědělci by se do Prahy měli sjet do šesté hodiny ranní, stroje však jedou pomalu. I proto, že není možné jet po dálnici. Vyrážíme tedy po takzvané „staré“ cestě na Prahu přes Chlumec nad Cidlinou a Poděbrady, kde by se měli připojovat další. Do Chlumce přijíždíme přesně ve tři. Tu a tam ve vesnicích, kterými projíždíme, stojí u branky zvědavci, kteří traktorům mávají.

Lád spolu s jedním kolegou jede v čele kolony v obytném voze, cestou telefonuje i s dalšími účastníky, kteří by se měli k naší koloně připojovat cestou. Někteří jedou pomaleji než naše kolona, která si dohodla, že pojede třicetikilometrovou rychlostí. „Už jsme skoro v Chlumci, počkáme na vás u Prahy,“ říká do telefonu.

Kde všude se v pondělí připravit na problémy?

Zemědělci se chystají na pondělní protest. Do Prahy vyrazí po šesti trasách, upozornit chtějí na problémy tuzemského zemědělství i projevit nesouhlas s politikou EU. Na jejich příjezd se připravují České dráhy i policie.

„Dojíždí za námi minimálně pět traktorů od Dolní Moravy, další skupiny budeme nabírat u Poděbrad, jednu u Sadské a další dvě až před Prahou. Tam by měli přijet kolegové od Havlíčkova Brodu,“ hlásí mi Lád, který má po celou cestu přilepený telefon na uchu. Zároveň sdílí videa a fotky do skupin na sociálních sítích, kde se účastníci protestu sdružují. „Jojo, přibrzdíme,“ hlásí do telefonu jednomu z nestíhajících řidičů.

Ve tři čtvrtě na pět projíždíme kolem středočeského Mochova, do cíle v centru Prahy to má kolona už jen necelých 30 kilometrů. U benzinky už čekají zhruba dvě desítky dalších farmářů s traktory, kteří se k naší koloně pomalu přidávají.

Před odjezdem Lád ještě před novináři vystoupí s emotivním projevem na podporu českého zemědělství. Tam vyzývá politiky, aby se do zemědělců přestali „s*át“. „Já jsem možná sprostej, ale jsem synek zemědělce, my takoví jsme, tak nás takové přijměte. My vám děláme žrádlo, jenom nás nechte pokojně žít. Je to náš způsob života na venkově, my vám neuhneme. My vám uděláme jídlo, rádi se s vámi o něj rozdělíme. A jestli nás nebudete poslouchat, my vám to jídlo nemusíme dát,“ řekl.

Cestou nás tu a tam předjíždějí ojediněle jedoucí osobní automobily nebo náklaďáky. První policejní hlídku potkáváme ještě v Hradci Králové, policisté hlídají sjezd na dálnici. Další hlídka pak stojí u silnice těsně před Chlumcem nad Cidlinou. Jedné hlídce u výjezdu z Poděbrad kolona zatroubí na pozdrav. Policisté troubení neopětují.

Policisté nejen ve východních Čechách jsou na protest připraveni. „Pouze jsme navýšili počet některých hlídek v rámci běžného výkonu služby,“ uvedla mluvčí policistů z Pardubického kraje Markéta Janovská.

Traktory se na okraji Hradce Králové sjely už před druhou hodinou ranní.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Dodala, že v žádném případě policie nebude nikomu upírat svobodně vyjádřit svůj názor. „Nicméně stejně tak v žádném případě nebudeme akceptovat porušování zákona. Mám na mysli například dopravní předpisy a podobně,“ vysvětlila.

Po čtvrt na šest vjíždíme do Prahy na Černý Most. Tam už čekají další, včetně dodávek a osobáků, které se ke koloně přidávají. Řidič našeho obytňáku je zdraví troubením. Před ministerstvo bychom podle odhadu vedoucího kolony měli dorazit těsně před šestou. Na Černém Mostě se nás už „ujímá“ policejní hlídka, která jede v dostatečné vzdálenosti před námi.

Podle původních předpokladů by do Prahy měla dorazit až tisícovka traktorů z celé České republiky.

„V souvislosti s protestem jsme připravili bezpečnostní opatření, na kterém se budou podílet stovky policistů z celé republiky, včetně členů antikonfliktního týmu,“ uvedla Violeta Siřišťová z pražské policie.

Akci svolává Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů. Jejich cílem je podle organizátorů upozornit na problémy, kterým čelí české zemědělství včetně systému dotací v EU, a vyzvat vládu, aby přehodnotila svůj postoj k Zelené dohodě.

Reklama

Doporučované