Hlavní obsah
Online

Online: Ukradená demonstrace. Ozývalo se „Čechy Čechům“, mnoho farmářů odešlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Na Malostranské náměstí přicházeli noví demonstranti, kteří se dopoledního protestu nezúčastnili. „Ráno jsme neměli čas,“ vysvětlovali.

Reklama

aktualizováno •

Do Prahy přijeli na demonstraci zemědělci v traktorech i jejich podporovatelé. Poté, co předali v petici své výhrady - hlavně vůči Green Dealu - ministru zemědělství, přesunuli se na protest v centru. Dění jsme sledovali online.

Článek

Co byste měli vědět

  • Do Prahy v pondělí ráno přijely stovky traktorů a další zemědělské techniky. Zemědělci tak protestovali proti Green Dealu, který podle nich snižuje produkci českého zemědělství, a způsobuje tak nedostatek domácích potravin na trhu.
  • Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že organizátory nepovažuje za zástupce zemědělců, jedná s nevládními organizacemi.
  • Premiér Petr Fiala uvedl, že akci pořádali lidé, kteří se mj. netají podporou Kremlu a s bojem za lepší podmínky zemědělců nemají mnoho společného.
  • Odpoledne začali někteří zemědělci odjíždět, ale protestní akce pokračovala demonstrací na Malostranském náměstí.
  • Od brzkého rána sledovala jízdu traktorů do Prahy reportérka Michaela Rambousková, protest v ulicích Prahy dokumentoval reportér Vojtěch Gavriněv a fotograf Michal Turek.

+28

Dění kolem stávky zemědělců v Praze sledujeme v online zpravodajství:

  • „Nechceme Green Deal, který likviduje lidstvo“

    Firmy Zdeňka Jandejska dostávají od EU a Ministerstva zemědělství mnohamilionové dotace. Podle bývalého šéfa Agrární komory ale zemědělci potřebují lepší podmínky. „Jsem rád, že lidi pochopili, že nám nejde o to, abychom jim dělali problémy, ale o to, že chceme ukázat, že tady chceme domácí potraviny, nechceme Green Deal, který likviduje lidstvo, to není pro lidi, to je politická akce, která chce zlikvidovat lidi, to je skutečnost,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

  • Část zemědělců odjíždí z Prahy domů

    „Protest před ministerstvem skončil, demonstranti se spolu loučí, nasedají do traktorů a aut a odjíždějí. Na Magistrále stále stojí část zemědělské techniky ve směru od centra k řece,“ hlásí z místa zpravodaj Seznam Zpráv.

  • Demonstrující zemědělci dorazili hodinu po poledni na Malostranské náměstí

    Protestující zemědělci dorazili kolem 13:00 na Malostranské náměstí v Praze, kde mají od 15:00 do 17:00 naplánovanou demonstraci. Je jich na místě několik stovek. Před příchodem na Malostranské náměstí se demonstrující také zastavili před Úřadem vlády, kde pokřikovali a bubnovali. Policie kvůli protestu uzavřela prostor před budovou Poslanecké sněmovny.

  • Primátor: Demonstranti dodržují dohodu

    Protestující podle pražského primátora Bohuslava Svobody dodržují domluvu, jezdí pouze po vnitřní straně silnic, ponechávají tak volnou pravou stranu k odbočování. „Předpoklad je, že by odjeli kolem druhé hodiny odpoledne s tím, že by zůstalo pět traktorů, které by projížděly Karmelitskou ulicí směrem k Malostranskému náměstí, to se ale ještě neví,“ doplnil Svoboda.

  • Pražané kvůli demonstraci omezili jízdy autem

    „Dnešní protest zemědělců s traktory nezpůsobil kolaps dopravy, Praha je průchodná,“ řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Lidé podle něj omezili jízdy autem.

  • Veřejnost si neznepřátelíme, Praha není pupek světa, míní Dufek

    Část zemědělců se rozhodla traktory zablokovat Prahu. Velké zemědělské organizace ale daly od akce ruce pryč. Vadí jim, že ji organizují lidé spojení s proruskou a dezinformační scénou. O co protestujícím přesně jde?

    Hostem Ptám se já byl jeden z organizátorů protestu, předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

    Že si akcí zemědělci znepřátelí veřejnost, se neobává: „Praha není pupek světa, ani celá republika. A my jsme to poctivě řekli dopředu, což je norma, kterou používají všechny odborové svazy napříč celou Evropou.“

  • Rozčilený Babiš: Demonstranti nedělají špinavou práci pro mě

  • Část farmářů se vydala na Malostranské náměstí, kde bude demonstrace

    Část protestujících farmářů se dnes před polednem vydala od budovy Ministerstva zemědělství v centru Prahy na Malostranské náměstí, kde je od 15:00 do 17:00 naplánována demonstrace. Traktory a další zemědělskou techniku nechali na magistrále.

  • Musíme omezit byrokracii, připustil šéf Zemědělského výboru Sněmovny

    „Rozumím tomu, že si zemědělci stěžují na byrokracii nebo na často úřednicky, od stolu nastavené greendealové požadavky. O to víc si vážím těch zemědělců a jejich zástupců v asociacích a svazech, kteří jsou ochotni jednat. V minulých dnech jsme, věřím, našli shodu, kterou tlumočil předseda vlády a ministr zemědělství,“ uvedl Michal Kučera, poslanec, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a předseda Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny.

    „Stále platí, k čemu jsme se zavázali. Dále podporujeme malé farmy do 150 hektarů, které byly dlouhodobě opomíjeny (chceme totiž větší diverzifikaci v zemědělství). A našli jsme řešení pro ty střední kolem 2,5 tisíce hektarů v Programu rozvoje venkova. Řešíme i nedanění dotací, které je časté v evropských zemích. To by pak mělo pomoci podnikům všech velikostí. A byrokracii, tu opravdu musíme zásadně omezit. To víme a pracujeme na tom. České a moravskoslezské zemědělství podporu zasluhují. Ne tak politické ambice pana Jandejska a spol.,“ dodal.

  • Fiala z SPD považuje slova Fialy z ODS za směšná

    Ke shromáždění před Ministerstvem zemědělství se dopoledne připojil místopředseda opozičního hnutí SPD Radim Fiala. Mimo jiné reagoval na prohlášení premiéra Petra Fialy (ODS), který uvedl, že dnešní protesty zemědělců v Praze nemají mnoho společného s bojem za podmínky zemědělců. Akci podle něj pořádají lidé, kteří se netají podporou Kremlu.

    „Tomu se musím jenom smát, protože to je právě politické prohlášení premiéra i dalších ministrů této vlády. Pokud by to byla pravda, tak mají opravdový problém, protože to všichni zemědělci v Evropě jsou proruští, všichni stávkují v evropských metropolích a jezdí tam traktory. Jsou tedy všichni zemědělci v celé Evropské unii proruští? Je to nesmysl, jenom hájí svoje zájmy,“ řekl Radim Fiala.

  • Demonstrující: Zelená dohoda snižuje produkci českého zemědělství

    Zelená dohoda, proti které dnes brojí zemědělci, podle protestujících snižuje produkci českého zemědělství, a způsobuje tak nedostatek domácích potravin na trhu. To následně vede k nárůstu dovozu z Jižní Ameriky a dalších zemí mimo EU, přečetl z dopisu před Ministerstvem zemědělství jeden z demonstrujících. Uvedl také, že dohoda zhoršuje úrodnost půdy a zvyšuje ceny potravin tím, že ji zatěžuje daní z produkce oxidu uhličitého, který ale není příčinou globálního oteplování.

  • Rakušan: Tady fakt nejde o zemědělce

  • Demonstranti předali Výbornému dopis a skandují „Demisi!“

    V 11 hodin organizátoři předali dopis ministrovi Výbornému. Dav skanduje „Demisi!“

  • Dav skanduje: Fialovej hnus

    Velebila u megafonu vystřídal podnikatel Zdeněk Jandejsek. Mezitím dav skanduje „Fialovej hnus“ a zpívá „Ach, synku, synku“ s mírnou úpravou z pera Jana Velebila: “ (…) nauč se, ministře, hospodařit.“

  • „Naším cílem je zrušení Zeleného údělu“

    K demonstrantům promluvil bývalý předseda Agrární komory Jan Velebil. „Naším cílem je zrušení Zeleného údělu, takzvaného Green Dealu,“ řekl předseda politického subjektu Strana venkova – spojené občanské síly.

  • Protesty potrvají do úterý

    Na dnešní protest části zemědělců do Prahy přijelo více než 500 traktorů. „Dorazit by na podporu farmářů měli i lidé asi ve 4000 osobních autech,“ řekl mluvčí Daniel Sterzik. Protesty podle něj budou trvat do úterý, podrobnější informace k dalšímu postupu organizátoři zveřejní na večerní tiskové konferenci, uvedl. Jedním z důvodů dnešní akce je podle Sterzika také liknavost Agrární komory ČR (AK ČR), které je mnoho protestujících členem. AK ČR podle mluvčí Barbory Pánkové rozumí tomu, že jsou farmáři zoufalí z přístupu českých i evropských politiků k problémům v zemědělství. Proto je AK ČR vyzvala k účasti při evropských protestech, které se uskuteční ve čtvrtek, uvedla mluvčí.

  • Bartoš: Protesty jsou navázány na Rajchla, dezinfo scénu či některé agrobarony

    „Zemědělský sektor dostihla objektivně řada problémů, například ceny energií, inflace, dopady Putinovy války, rostoucí byrokracie i oligopoly jak na straně produkce potravin, tak v prodeji. Odpovědnost za zemědělství nese v Evropské komisi Janusz Wojciechowski z polské konzervativní strany Právo a spravedlnost, který zanedbal dialog se zemědělci a nedokázal dobře nastavit mezinárodní smlouvy, kdy si zemědělci oprávněně stěžují na dumpingové importy do EU,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Problémy bereme velmi vážně a o řešeních se intenzivně jedná s relevantními zemědělskými organizacemi, jako je Agrární komora, Asociace soukromého zemědělství, Zemědělský svaz a další. Ty se od pondělních protestů distancovaly, protože nejsou o zemědělství, ale jsou částí organizátorů zneužívány pro vlastní mocenské hry a stojí za nimi lidé navázaní na extremistu Rajchla, dezinformační scénu či některé agrobarony.“

Reklama