Hlavní obsah

Že jsme proruští? Nálepkování jako za komunistů, říká Dufek k protestu

Hostem Ptám se já byl předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek. Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Část zemědělců se rozhodla traktory zablokovat Prahu. Velké zemědělské organizace ale daly od akce ruce pryč. Vadí jim, že ji organizují lidé spojení s proruskou a dezinformační scénou. O co protestujícím přesně jde?

Hostem Ptám se já byl jeden z organizátorů protestu, předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek.

Do protestu v Praze se se svými traktory a další zemědělskou technikou zapojila jen část tuzemských zemědělců. Velké oborové organizace jako Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se nepřidaly, na čtvrtek chystají vlastní symbolický protest proti politice EU na hranicích.

Protestující zamířili před Ministerstvo zemědělství s cílem předat ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) dopis se svými požadavky. Podle Výborného ale organizátoři akce, mezi nimi právě Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, sledují vlastní politické cíle a farmáře nezastupují. Změny v zemědělství s nimi ministr tedy konzultovat nehodlá.

„Akci organizuje odborový svaz. Oni jsou mluvčí těch zemědělců. Kdyby pan ministr svolal tripartitu, možná nic nebylo,“ oponoval Dufek. Že si akcí zemědělci znepřátelí veřejnost, se neobává: „Praha není pupek světa, ani celá republika. A my jsme to poctivě řekli dopředu, což je norma, kterou používají všechny odborové svazy napříč celou Evropou.“

Jaký výsledek dnešního protestu organizátoři očekávají? A jde jim o české farmáře, nebo mají vlastní politické ambice?

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Mohl byste jednoduše popsat, o co vám v protestu jde? - Nám jde o jednoduchou věc, změnit některé pozice, které zastává vláda České republiky proti zemědělcům. Podotýkám, že jsou to dlouhodobé problémy. V roce 2010 náš odborový svaz inicioval antibyrokratické zavedení byrokratické komise na Ministerstvu zemědělství, protože už tenkrát s tou byrokracií byly obrovské problémy a ty problémy se ještě znásobily. To je první věc. (…) Jednoduše Green Deal, zelená politika Evropské unie znásobená ještě vládou České republiky nesmyslnými požadavky na zemědělce. - Takže chcete zrušení Green Dealu? - Když řeknete zrušení Green Dealu, tak vám odpovídám: ano, v některých oblastech ano.

3:00 A další jasný požadavek? - Další jasný požadavek vedle Green Dealu je změna české politiky. Protože si myslím, že v době, kdy je tady veliký problém se zemědělstvím, říkat o tom, že budeme dávat půdu do klidu, je prostě absolutně nemorální. Když půlka Afriky doslova hladoví a není možné tam z Ukrajiny dostat to obilí, které se tam běžně vyváželo, když spekulanti ho nechali na trhu Evropské unie.

3:30 Další věc, která je v tuto chvíli limitující a nemluví o ní pan ministr jednoznačně. Chceme, aby se přehodnotila smlouva se státy Jižní Ameriky, kde má dojít k bezcelnímu obchodu, kdy tyto státy v žádném případě nedodržují evropské standardy.

6:00 Myslíte, že máte podporu veřejnosti? - Myslím, že podporu máme. Mám obrovské množství e-mailů, které jednoznačně hovoří v náš prospěch. V Praze před chvílí (dnes ráno, pozn. red.) projela obrovská kolona osobních vozidel. To jsou ti zemědělci, kteří jedou až z Ostravska, protože asi nemá smysl, aby z Ostravy jeli traktorem.

6:30 Neobáváte se ale toho, že tohle otočí veřejnost proti vám? Že tomu budou lidé v Praze rozumět? - Praha není pupek světa ani celá republika. A my jsme to poctivě řekli dopředu, což je norma, kterou používají všechny odborové svazy napříč celou Evropou. Pražané to věděli týden dopředu. Je na každém, aby se s tím vypořádal. Protože to byste se mohla zeptat pilotů Lufthansy, proč zrušili tisíce letů, protože stávkují kolem kolektivní smlouvy. - Ale teď spolu hovoříme o téhle stávce, tak se vás ptám na traktory. - To jsou takové řeči v České republice, kdy část redaktorů tady neustále tlumočí o tom, že někdo někoho naštve. Já se také nebavím o tom, co udělali Pražané proto, aby Praha byla průjezdná, a navíc já jsem to řekl panu Hřibovi: Vždyť nám tady neustále říkáte, jak z magistrály uděláte jenom dvouproudovou silnici a uděláte tam klidovou zónu, tak teď máte ideální možnost si to všechno zkusit, co to je, když vymýšlíte ty vaše nesmysly s cyklopruhy a tak dále.

12:00 Od toho vašeho protestu se distancovala Agrární komora, Asociace soukromého zemědělství, Zemědělský svaz České republiky, tudíž ty největší organizace, které se zemědělství věnují. Proč myslíte, že to udělaly? - A vy si myslíte, že do Prahy přijeli jiní zemědělci než ti, co jsou například v Agrární komoře? Ne. To jsou lidé, kteří jsou v Agrární komoře, nejsou spokojeni. Co dělá pan Doležal, je to jejich rozhodnutí. A podotýkám, že během 10 dnů se zvedla taková míra odporu, že vznikla tato akce. Navíc jsem byl u pana ministra, požádal jsem ho, aby svolal zemědělskou tripartitu a mohli jsme se o tom bavit. On mně řekl, že nic svolávat nebude, protože on dělá všechno v pořádku. Takže jsem si říkal, je to špatně. Napsal jsem dopis premiérovi, aby premiér svolal tripartitu, takže my jsme jednat chtěli, ale oni si myslí, že tuhletu republiku jsme jim dali a že je jejich a já vám musím říct, že není jejich. My máme právo vyjádřit svůj názor.

13:00 Ta otázka mířila k tomu, jak si vysvětlujete, proč Agrární komora, Asociace soukromého zemědělství a Zemědělský svaz České republiky s vaším protestem nechtějí nic mít? - Protože si myslí, že to všechno dojednají. Anebo, když to řeknu popravdě, odsouvají ty protesty do měsíce března, kdy už budou zčásti ti lidé na polích. A podotýkám, že se jich nezeptáte, proč blokují hranice na hranicích? Oni si budou brát občany jako rukojmí, protože já vůbec v žádném případě nesouhlasím v tom, abychom blokovali hranice a hraniční přechody.

15:00 Velmi často ze strany představitelů zemědělců spadajících do těch spolků, které jsem vyjmenovávala, zaznívá, že s vámi nechtějí nic mít, mimo jiné proto, že váš protest je spojen s dezinformátory a s proruskými silami. Jste dezinformátoři, jste proruští? - To je přesně nálepkování, jako tady bylo za komunistů, kdy měl každý přidělen ve svých spisech nějakou značku a podle toho se ten režim choval. A ono mně to připadá, že teď je to stejné, protože co předvedli někteří politici, to je vrchol hnusu, protože použili informace, které vůbec policie pustit ven nemohla a já věřím, že se to začne celé vyšetřovat. Včetně toho, co si dovolil pan ministr říct, že já mám politické ambice. Tak já vám tady říkám, od roku 1990 jsem žádné politické ambice neměl, od roku 1990 jsem nekandidoval za žádnou politickou stranu a do žádné politické kampaně nevstoupím. - Dobrá, ale v nedávné době jste vystupoval na demonstracích na Václavském náměstí, které organizovalo mimo jiné hnutí PRO Jindřicha Rajchla, nechystáte se tedy za ně kandidovat? - Jako že mám dvě ruce, tak mi je můžete potom useknout, pro žádné politické seskupení pracovat nebudu a za nikoho kandidovat nebudu.

18:00 A co další spoluorganizátor vašeho protestu pan Zdeněk Jandejsek, což je bývalý zemědělský expert politické strany Trikolora? Teď je místopředsedou hnutí Jasný Signál Nezávislých. Tam nejsou nějaké politické ambice? - To se ptejte jeho. (…) Akci organizuje odborový svaz. Oni jsou mluvčí zemědělců. To se zeptejte jich. Kdyby pan ministr svolal tu tripartitu, možná nic nebylo, kdyby pan premiér svolal tripartitu o zemědělství, tak také.

20:00 Já se na to ptám proto, protože se objevují pochybnosti o tom, jestli ten traktorový protest není zneužit nějakými politickými silami, nakolik reprezentuje skutečně české zemědělce? - To, co říkáte, samozřejmě nese každá protestní akce. A není to jenom akce naše, já bych chtěl, abyste pochopila, že to není akce jenom zemědělců. Přihlásily se k tomu odborové svazy, protože to, co se tady chystá se zákoníkem práce, propouštění bez udání důvodů… vláda nedala dohromady žádný materiál, ač to slibovala ohledně dřívějšího odchodu do důchodu u profesí, které jsou velice těžké, slibovala, že dají dohromady směrnici. A nás samozřejmě bolí i ta vysoká cena potravin, protože někdy to obchodní řetězce nakupují doslova za mizivé peníze a prodávají to šíleně draho. Že se to zastavilo, zaplaťpánbůh, protože opravdu jsme jak laboratoř Evropy.

29:00 Jaký očekáváte výsledek toho vašeho dnešního protestu, co očekáváte a co byste si vy sám třeba přál, že by bylo ideální? - Kdyby se otevřel opravdu stůl, kdybychom si sedli, tak jako to dělají jiní ministři. Když se zemědělci mezi sebou hádali, tak jeden ministr je vzal na parník na Vltavě a řekl: Budeme tady jezdit tak dlouho, než se dohodnete. A víte, ono to fungovalo. Takže já bych si přál, aby pan ministr nedělil mezi Agrární komoru a  Zemědělský svaz a pana Šebka a ty ostatní, ať sedne a pozve všechny k jednacímu stolu.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované