Hlavní obsah

Zakázané HHC okamžitě nahradí jiné produkty, říká expert

Hostem Ptám se já je adiktolog Aleš Kuda.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Gumoví medvídci, sušenky i želé s psychoaktivní konopnou látkou HHC už nebudou k sehnání. Vláda pod tlakem zpráv o předávkovaných dětech rozhodla o urychleném zařazení HHC na seznam zakázaných návykových látek. Je to správný krok?

Hostem Ptám se já je Aleš Kuda, psycholog, adiktolog a ředitel Institutu Origanum, který se zabývá duševním zdravím a závislostmi.

Psychoaktivní látky HHC, HHC-O a THCP budou v Česku zakázané od 1. března. V příštím roce by už měla platit připravovaná novela zákona o návykových látkách, která bude prodej kanabinoidů regulovat.

Dočasné opatření, které ve středu přes odpor Pirátů odsouhlasila většina vládních stran, musí ještě potvrdit Evropská komise. Kabinet zařadil zmíněné substance na seznam návykových a zakázaných látek poté, co došlo k sérii případů, kdy měli mladiství a děti zdravotní problémy po požití cukrovinek s kanabinoidem HHC.

„Vládě jsme předložili rychlé a efektivní řešení, jak je během pár dnů dostat z prodeje a mimo dosah dětí. ODS, STAN, KDU-ČSL a TOP 09 se místo toho rozhodli pro plošný zákaz všech výrobků s HHC. To je nejen nesmysl, ale bohužel i nebezpečný nesmysl, před kterým varovala řada expertů,“ zkritizoval postup koaličních partnerů šéf Pirátů Ivan Bartoš na síti X.

Plošný zákaz podle něj pouze otevírá cestu k nebezpečnějším produktům. Před tím varoval i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Je situace s HHC skutečně tak závažná? Proč vláda nezakázala i diskutovaný kratom? A věnujeme dostatečnou pozornost problémům dětí, ale i všech ostatních s alkoholem?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Bohužel je to zase další rozhodnutí, které děláme ohledně psychoaktivních látek pod nějakým emocionálním tlakem, kdy jsme do toho podle mého názoru účelově dali ty děti.

2:00 Co se podle mě mělo udělat, a vláda už to mohla udělat před půl rokem, je ve spolupráci Státního zdravotnického ústavu a Státní potravinářské inspekce vydat vyhlášku obecné povahy, kdy by se vlastně látka HHC nesměla prodávat, nesměla distribuovat společně s potravinami, čímž by zmizely třeba gumoví medvídci nebo koláčky nebo různé další formy.

4:00 A když se teď objevily v posledních dnech zprávy hned z několika nemocnic napříč republikou o tom, že lékaři přijímali děti, které byly intoxikovány právě látkou HHC, bylo to tak závažné? Nebo to nebyly tak jednoduché případy? - Ty případy nebyly tak jednoduché, jak byly prezentovány podle mých informací. Nechci bagatelizovat ohrožování dětí, sám jsem otec tří dětí a chci ochránit děti. Ale třeba ty zmiňované případy v Karlovarském kraji byly spojené s tím, že ty děti napřed vypily litr vodky… takže by bylo docela zajímavé vzít statistiku, kolik dětí je za víkend třeba hospitalizováno v souvislosti s předávkováním alkoholem. (Po zveřejnění rozhovoru se ozvala mluvčí karlovarské nemocnice Markéta Singerová a popřela Kudova slova, že by hospitalizované děti vypily vodku. Tato informace se nezakládá na pravdě, uvedla. - pozn. red.)

7:00 A jak byste pojmenoval to, když vidíte, jak vláda mediálně velmi viditelně reaguje na těch několik případů spojených s užíváním látky HHC versus to, jakým způsobem bojujeme, respektive nebojujeme s problémy s alkoholem u nezletilých? - Česká republika má poměrně dobře propracovaný systém prevence i léčby v závislosti a problematiky návykových látek. A vždycky jednou za čas se objeví nějaké téma, které je společensky zajímavé nebo někdo může mít pocit, že to může přinést politické body a toho se chytí. Ministr Výborný v médiích mluvil způsobem, že on je jediný, kdo chce teď zachránit naše děti. A přišlo mi to naprosto pokrytecké. Přišlo mi v tu chvíli, že se lidovci rozhodli, že je to pro ně teď téma, kterým můžou získat nějaké body a nějak na sebe upozornit. A je to ta samá strana, která před pár měsíci mluvila o tichém vínu, o tom, že vlastně víno není alkohol, není nebezpečné a že je to jiný typ alkoholu, ze kterého nebudou daně. Takže si opravdu myslím, že je to účelové, populistické.

8:00 Téma drog a ochrana našich dětí bohužel vždycky bude mít tendenci sklouzávat, ale nikdy neuděláme dobré rozhodnutí, dobré opatření, když budeme vycházet jenom z takových krátkozrakých, emocionálních situací nebo emociálních vnímání toho problému.

10:00 V tuto chvíli máme normalizační přístup k alkoholu. Další téma je, jak přistupujeme k užívání léků. My jsme vlastně odmala vychovávání k tomu, že každá nepohoda má rychlé řešení. Že může mít rychlé řešení ve formě léků. A to jsou věci, kde začíná přístup k prevenci, kdy mladý člověk nebo dítě si vlastně nastavuje, že na všechno funguje nějaká látka. I na této úrovni je potřeba, abychom ten diskurz otevřeli, abychom mluvili o tom, že ano, alkohol je kulturně v naší společnosti zaveden, ale není to látka, která nemá problém. Je to droga, je to vlastně nejzávažnější droga. Alkohol nám způsobuje z hlediska finančního dopadu na zdraví občanů největší škody.

14:00 Nejsem žádný velký zastánce HCC. Tady jde o princip, jakým přistupujeme k řešení něčeho, co jsou psychomodulační látky a něčeho, co jsou lidé zvyklí používat. Velmi významná skupina lidí ty látky používá a my je tím zákazem teď postavíme mimo zákon, stejně jako lidi, kteří užívají třeba heroin nebo pervitin. Poptávka bude a bude i nabídka. A tím, že není regulace, tak ta nabídka se děje mimo oficiální zdroje a my ztrácíme možnost nějaké kontroly. Nemůžeme zaručit tu kvalitu. A myslím si, že vytváříme daleko větší problém, než kdybychom nějakým způsobem hledali cestu, jak to regulovat, aby tyto látky nebyly dostupné pro děti, ale abychom uživateli, který se rozhodne přijmout rizika, která ta látka nese, snížili riziko, že se dojde nějakému dalšímu problému.

16:00 Jak rychle mohou alternativní produkty HHC na trhu nahradit? - Myslím, že takřka okamžitě, dokonce si myslím, že už někteří obchodníci mají připravenou alternativu a využijí vlastně konkurenční výhody, že jsou nachystaní na zákaz HHC a že se ty látky objeví velmi rychle na trhu. Znovu opakuji, pokud bude poptávka, tak bude i nabídka a ta nabídka si cestu k uživatelům najde. A my můžeme ovlivnit, aby v nabídce byly látky, které budou mít přijatelnější riziko.

20:00 Proč se na seznam rovnou nedostal i kratom? - To je právě příklad toho, že se toto rozhodnutí děje naprosto pod tlakem a naprosto nesystémově. Kratom je látka, která může působit problémy. Sám se setkávám s lidmi, kteří se odvykají z kratomu a není to úplně bez následků. Ten odvykací stav tam je, protože na vyšších dávkách může způsobovat závislost velmi podobnou závislosti na opiátech, jako je třeba heroin. Jednoznačně krakom patří mezi psychomodulační látky. A když jsme se bavili o nějaké rozumné regulaci psychmodulačních látek a ten zákon je před druhým čtením, tak tam kratom je, tam se s ním počítá. Tohle je opravdu takový unáhlený, populistický výkřik zakažme teď HHC, ale kratom je vlastně stejným problémem.

22:00 Jak byste řekl, že je generace současných dětí generací rizikovou nebo generací více náchylnou pro různé závislosti? Je to jen zdání? - Jednoznačně si myslím, že to zdání není, že to tak je. Teď jsem viděl jednu studii, která se dělala na druhém stupni základních škol a tam opravdu u 25 %, u celé jedné čtvrtiny těch respondentů vykazovali středně těžkou depresi, která vyžaduje okamžitý jako zásah. Děti zažívají obrovský rozpor v tom, že na jednu stranu jsou velmi technologicky vyspělé. Nechci tady otevírat problematiku sociálních sítí, ale vezměte si, že my máme neustále nějaké benchmarky, pořád se porovnáváme s tím světem, jestli jsme hezčí, chytřejší, rychlejší, pořád vidíme někoho, kdo to nějak všechno zvládá lépe než my. A do toho covidová doba, velmi nepřehledný svět, ve kterém my dospělí lidé teď zažíváme úzkosti, deprese, nevíme, co vlastně bude. A to je takový velmi vysoce rizikový faktor, kdy člověk může sáhnout po nějaké v uvozovkách medikaci.

25:00 Není téma zakazovat a hledat, jestli teď za všechno může HHC. Je potřeba opravdu začít budovat, podpořit systém. Podpořit jak rodiče v tom, aby byli schopni s dětmi mluvit, tak je třeba podporovat učitele, aby byli schopni reagovat a pomáhat těm žákům.

Aktualizace 19.2.: Doplnili jsme reakci karlovarské nemocnice a upravili titulek.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované