Hlavní obsah

TOP 09 se v koalici rozpouští jako cukr, říká Lacina

Hostem Ptám se já byl poslanec Jan Lacina.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Jejich předseda rozjel uprostřed volebního období vlastní kampaň a vymezil se proti premiérovi. Jejich ministr zase jmenoval vlastního zmocněnce pro euro a skončilo to rozepří v koalici. Co tím hnutí STAN sleduje?

Hostem Ptám se já byl místopředseda hnutí STAN a poslanec Jan Lacina.

Donedávna panovala v pětikoalici navenek vcelku přátelská atmosféra. S blížícími se volbami do evropského parlamentu je ale po klidu. V posledních týdnech se o to postaralo hnutí STAN. Po videu, ve kterém se jeho předseda Vít Rakušan nepřímo opřel do premiéra Petra Fialy (ODS) a spuštění série debat s veřejností s kontroverzním názvem Bez cenzury, STAN tento týden odpálil další koaliční rozbušku.

Pondělní rozhodnutí ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) jmenovat svého zmocněnce pro euro vyvolalo ostré reakce koaličních partnerů. Premiér dokonce svolal vůbec první dohodovací řízení pětikoalice a pozice zmocněnce byla zrušena.

„Je to reakce hnutí STAN na určité rozpaky z toho, jak vláda působí navenek. A možná jsme chtěli dát najevo, že my máme nějaké svoje priority a že ty priority chceme razantněji formulovat do veřejného prostoru. A že už po těch dvou letech společného vládnutí nechceme být zdvořilými dodavateli 33 poslaneckých hlasů do vládní většiny, kterou řídí dost významně ODS,“ vysvětlil místopředseda STAN Jan Lacina, proč se teď se Starostové rozhodli vládou podle svých slov „zatřást“.

Kam až chce hnutí STAN zajít? Chce opustit vládu? A nejsou výkony jeho vlastních ministrů slabé?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Chce hnutí STAN opustit vládu Petra Fialy? - Podle mě je dobře začít takhle přímou otázkou a já dávám jednoduchou přímou odpověď. Určitě ne. - Ale trochu to tak vypadá. - Skoro dva roky poslouchám od prakticky všech lidí ze svého okolí: vláda strašně špatně komunikuje, dělejte s tím něco. A já úplně neumím zařídit to, aby předseda vlády nebo vláda lépe komunikovala, ale samozřejmě umím určitým způsobem tohle přenášet dovnitř do STAN. Čili je to reakce hnutí STAN na určité rozpaky z toho, jak vláda působí navenek a možná jsme chtěli dát najevo, že my máme nějaké svoje priority a že ty priority chceme radikálněji nebo možná razantněji formulovat do veřejného prostoru. A že už po dvou letech společného vládnutí nechceme být zdvořilými dodavateli 33 poslaneckých hlasů do vládní většiny, kterou řídí dost významně ODS.

3:00 Proč jste si na to, že chcete euro, vzpomněli v lednu 2024? Proč jste si na to nevzpomněli, když se vláda sestavovala a nedali jste to do jejího programu? - My jsme to dost ostře formulovali na mimořádném sněmu strany v Hradci Králové v létě roku 2022, kde jsme říkali, že euro je jednou z našich významných priorit. A také jsme hodně tlačili na to, aby se to objevilo v programovém prohlášení vlády. Je v něm kompromis, že máme naplňovat Maastrichtská kritéria, ale to nejen fiskální. To znamená schodek státního rozpočtu a inflaci a ty další věci, ale zároveň, že jedním z těch kritérií je vstup do zóny ERM II, to znamená do čekatelské zóny. A na to jsme my teď trošku přitlačili. Protože se nám zdálo, že když nepřitlačíme, tak to možná nechá vláda vyhnít.

4:00 My to vlastně zjednodušujeme takovým sloganem, že za tři hodiny se domluvilo to, co se nedomluvilo za posledních 20 let a že to považujeme naopak za velmi významný posun vpřed. Je to mimořádná situace. - To jinak nešlo než takovou bouří? - V programovém prohlášení vlády je řada věcí, některé mají prioritu a vždycky je někdo, kdo je intenzivně tlačí vpřed. A pak tam jsou body, které z různých důvodů nechává vláda v uvozovkách vyhnít. A myslím si, že tohle je určitě vstup do ERM II. A my jsme s vládou trošku zatřásli a výsledkem je, že se ta věc dala výrazně prudčeji do pohybu. Máme lidi, máme úkoly, máme termíny a do konce října bychom měli přijít jako vláda s informací, jak dál.

6:00 Proč jste se probudili zrovna teď? - Přece jenom v poslaneckém klubu je obrovské množství nováčků, já vlastně patřím mezi ně. My jsme tam měli z těch 33 lidí pouze pět, kteří měli poslaneckou zkušenost z předešlého období (…) A ti nováčci, což byli většinou starostové středních a malých obcí, se museli trošku učit to řemeslo. A po dvou letech si myslím, že se zorientovali, naučili se řemeslo, našli si svá témata a začali je razantněji a hlasitěji formulovat.

10:00 Nebude to mít nějaký fatální dopad na vládu? - Myslím, že ne. Příkop, který je mezi současnou vládní koalicí a opozicí, občas ho označuju s troškou nadsázky jako Mariánský příkop, je opravdu velmi hluboký. A vláda drží pohromadě a bude držet pohromadě, za to vám ručím.

11:00 Oba pánové, jak Vít Rakušan, tak pan premiér Fiala, jsou takové formáty, že celkem v klidu dotáhnout tuhle vládu do října roku 2025 (k příštím sněmovním volbám, pozn. red.). A já jsem už nedávno někde řekl, že si myslím, že není konec. Jsem přesvědčen o tom, že na podobném formátu bude pokračovat tato vláda ještě jedno volební období.

13:00 Zdá se mi, že dnes se vůči vám nejvíc vymezuje TOP 09. Je to asi logické, tvářila se, že je nejvíc prounijní strana, euro měla jako své téma. Teď možná mají v TOP 09 pocit, že jste jim to tak trochu vyfoukli. Je to tak? - Jsem přesvědčen o tom, že nejvíc prounijní strana jsme už dlouho my. Akorát, že se o tom příliš v médiích nevědělo. TOP 09 se do určité míry ztrácí v koalici Spolu, je to skutečně vidět na jejich evropské kandidátce. Oni se trošičku potýkají s komplikacemi, které trojkoalice Spolu v některých momentech přináší. My to máme jednodušší, my jsme sami. Můžeme být pro veřejnost skutečně čitelnější než topka, která se v té koalici trošičku rozpouští jako cukr v šálku kávy.

15:00 A co Danuše Nerudová, o kterou měla zájem i TOP 09? Nakonec dala přednost vám, co jste jí nabídli? - My jsme pověřili přípravou kampaně do Evropské unie Jana Farského, to je velmi zkušený politik a on pravděpodobně s paní Danuší Nerudovou začal jednat seriózně, včas. A hlavně to, že jsme přišli včas a že jsme dali seriózní srozumitelnou nabídku a bylo vidět, že okolo toho nepřešlapujeme, si myslím, že způsobilo to, že se Danuše Nerudová rozhodla pro nás. (…) Ta akvizice se povedla. Jestli bude nakonec třeba i evropskou komisařkou, necháme se překvapit.

17:00 Na druhou stranu to místo vyjednává Petr Fiala, vyjednává ho premiér této vlády. Je to ještě daleko a myslím si, že se voda začne intenzivně vařit, jakmile vyběhnou výsledky evropských voleb.

19:00 Jak jste spokojený s tím, jak probíhají debaty Víta Rakušana a jakou to má odezvu? Nemáte pocit, že jste trochu zneužili naštvané, rozčílené lidi pro vlastní zviditelnění? - První, co mě napadlo, když jsem viděl živé přenosy z té Karviné nebo ze Sokolova, jestli já bych v téhle situaci obstál. A musím říct, že si tím nejsem úplně jistý. Ale Vít Rakušan prezentuje nějakou svoji přednost a ta přednost je, že je schopen stoupnout si proti 200 lidem, kteří jsou skutečně naštvaní, někde daleko od Prahy a vést s nimi nějakou debatu. Takže my tím ukazujeme nebo sázíme na něco, co víme, že je naše silná stránka.

23:00 Ale vy osobně jste s těmi akcemi spokojený? Já jsem byl v Sokolově a debatou bych to nenazval.- Já bych osobně očekával, že se postupně budou ty debaty kultivovat. Jednak proto, že už veřejnost ví, že ty debaty existují a že se, speciálně v Karviné, sjeli z celé České republiky nějací konkrétní lidé, kteří dost přesně věděli proč. - Dezinformátoři za vámi budou jezdit možná pořád.- Zároveň už tam přicházejí i lidé, kteří chtějí podpořit tuto vládu, chtějí ten obrázek toho místa nějakým způsobem dorovnat. A zároveň pod určitou kritikou široké veřejnosti se ti lidé budou uklidňovat, tak já bych čekal, že ty debaty budou postupně kultivovanější a pro vás zase o něco nudnější. - Řekl jste to Vítu Rakušanovi, že by se to mělo trochu kultivovat? - My se vždycky stihneme potkat na chodbě v Poslanecké sněmovně a říct mezi sebou čtyři slova a každý běžíme někam jinam, ale budeme mít dneska předsednictvo. Tak já mu ten váš vzkaz zkusím vyřídit. - Můj vzkaz… vy jste říkal, že by to mělo být kultivovanější. - Ne, já jsem říkal, že si myslím, že se budou kultivovat přirozeně. Nejtěžší dělové koule už byly vystříleny.

25:00 Není varující, že ministr vnitra, vicepremiér, člen bezpečnostní rady vlády v hospodě v Sokolově najednou řekne velkou dezinformaci, a sice, že vláda chystá znárodnění energetické společnosti ČEZ? - To byl úlet a řekl bych, že to byl úlet právě díky tomu tlaku, který tam je. Co bych považoval za důležité, je, že to řekl ve chvíli, kdy se uzavřela burza a stihl to dementovat ještě než se otevřela burza druhý den. Takže ty pohyby nakonec byly opravdu miniaturní a nic to nezpůsobilo. Kdyby to něco způsobilo, byl by to skutečně velký problém.

28:00 Pořád mluvíte o volbách sněmovních v roce 2025. Půjdou do nich Starostové sami? - Můžu říct celkem s jistotou, že do sněmovních voleb v roce 2025 půjdeme určitě sami, že víme poměrně dobře proč a že už jsme emancipovanou stranou.

Ptám se já

Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované