Hlavní obsah

Rakušan to chce po třech letech říct Fialovi. Trošku neuvěřitelné, říká Kuba

Hostem Ptám se já byl jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Dlouhodobě kritizuje fungování Fialovy vlády a už rozjel kampaň do podzimních krajských voleb. Proč nemá na billboardech logo ODS a má podle něj koalice Spolu vůbec budoucnost?

Hostem Ptám se já byl jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS. Častý kritik Fialovy vlády překvapivě začal kampaň do krajských voleb billboardy bez stranické příslušnosti. „Když bydlíte v jižních Čechách, tak jméno Martin Kuba je tak spjaté s ODS, že to prostě všichni vědí. (…) Chci vyzdvihnout osobní zodpovědnost,“ říká Kuba.

Koalicí Spolu v posledních týdnech rezonuje kampaň šéfa Starostů Víta Rakušana. „Mám pro to do určité míry pochopení. Je to klasický obrázek, kdy Starostům přišla nějaká PR agentura poradit, co mají dělat,“ myslí si Kuba. Kauza premiéra Fialy s nepřiznaným milionem v kontroverzní kampeličce podle něj premiéra neohrožuje: „Je to nešťastná záležitost. Nemyslím si, že je úmyslná. Rozhodně jsem v ODS nezaznamenal jediný hlas, který by to nějak hrotil.“

Kdo mu platí kampaň? Může jmenování zmocněnce pro euro ohrozit vládu? A má koalice Spolu ještě smysl?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:30 – Na billboardech je váš obličej, nápis Kuba 2024, modrá barva, ale chybí tam logo ODS, tak kde se ztratil ten ptáček?

Všichni to hrozně řeší a já na to říkám, že kdybyste žili v jižních Čechách, tak on to v jižních Čechách moc nikdo neřeší. Protože když bydlíte v jižních Čechách, tak jméno Martin Kuba je tak spjaté s ODS, že to prostě všichni vědí. Já někdy slyším od novinářů z Prahy: Potlačujete logo ODS. Já nic nepotlačuju, já naopak chci vyzdvihnout osobní zodpovědnost.

3:00 – A není to tak, že se za tu ODS trochu stydíte? Je dneska vedoucí silou ve vládě, která je velmi nepopulární.

Já jsem členem ODS velmi dlouho a byl jsem jím, i když měla pět procent. (…) Nikdy jsem se za to nestyděl. Jsou politici, kteří odejdou, mají myšlenku, že založí svoji vlastní stranu. Já říkám, že už jsem na to poměrně starý, abych měnil politická trika. Já je pořád budu držet.

7:30 – Přispěla vám centrála ODS nějak na tuhle kampaň? Jak ji financujete?

My nedostáváme žádné peníze na krajské nebo komunální kampaně, dokonce u té krajské je to naopak, protože čím víc máme mandátů, tím víc dostává strana za každého zastupitele. (…) Když se ptáte, kdo platil tuhle první část kampaně, to, že dneska visí billboardy, což stálo asi 200 tisíc, tak 100 tisíc jsem poslal já osobně ze svého účtu a 100 tisíc naše společnost OIG.

14:00 – Měla by podle vás koalice Spolu dál pokračovat i po evropských volbách?

Pro mě byla varianta Spolu rozumnou volbou, kterou udělal Petr Fiala ve chvíli, kdy bylo třeba získat většinu tak, aby se Česko mohlo zbavit Andreje Babiše jako premiéra a ANO, což s Milošem Zemanem na Hradě byla velmi nebezpečná kombinace. Blbé na tom je, že ty strany by se pravděpodobně nikdy nesešly ve vládě, kdyby nebyl úkol odstranit Babiše. Problém je, že ten úkol se splnil hned první večer po volbách. A je od té doby vidět, že každá z těch stran má jiný program, velmi těžko se na něčem dohadují. Ale pro mě jako člena ODS by na to měla navazovat strategie: Tak buď jsem předseda ODS, který nakonec říká: Já chci tady udělat jednu velkou stranu a všechny do ní přivedu. Což je jedna legitimní strategie. Otázkou je, jestli by to Petr Fiala vyslovil, jestli by to v ODS prošlo, já si trochu myslím, že ne. Anebo bych čekal, že bude následovat strategie: Tak a teď zaujmeme tu lídrovskou pozici a budeme tu politiku dělat tak, abychom si vyzobávali ty voliče z těch jednotlivých stran.

17:30 – Řekl byste tedy, že Petr Fiala je trochu vyhořelý?

(…) Nutno říct, že vláda velkou část energie spotřebovává na vnitřní balanc, aby Petr Fiala udržel pětikoalici pohromadě. A chybí tam schopnost s energií přijít, postavit se a jednotně tlačit nějaké věci. A to právě souvisí i s koalicemi. Vědět, že to říkáte za sebe a že nemusíte čekat, jestli někdo za vás řekne, že má zmocněnce pro euro, a vy všichni se musíte najednou potkat.

20:00 – Ubližuje uvnitř ODS Petru Fialovi ten příběh s milionem uloženým v kampeličce, která dostala dvě pokuty od České národní banky a od Finančního analytického úřadu?

Myslím, že uvnitř ODS mu neškodí, že u Petra Fialy je to spíš věc, že on se opravdu tomu nějak zásadně nevěnoval, spíš dal na radu některých lidí. Tak jak on to říká, bych řekl, že je to i uvěřitelné. Je to nešťastná záležitost, to bezesporu. Nemyslím si, že je úmyslná a že by od Petra Fialy byla promyšlená. Ale rozhodně jsem v ODS nezaznamenal jediný hlas, který by to nějak hrotil.

21:00 – Když máte také silné představy o tom, jak by měla ODS vypadat, budete kandidovat do vedení?

V téhle chvíli nebudu kandidovat do vedení, a to především ze dvou důvodů. Ten první je, že mojí hlavní misí je věnovat se Jihočeskému kraji. Jsem tam čtvrtým rokem hejtmanem, mám pocit, že se nám podařilo některé věci nastartovat, a rád bych je dotáhl. Jsem chlap, který nerad odchází od rozdělané práce. A zadruhé si myslím, že to ani není možné prostě proto, že teď tu ODS vede tým, který se podílel na vytvoření vlády, on za to nese zodpovědnost. A taky by k tomu měl mít veškeré pravomoci a mantinely a nemá cenu, aby se ten tým teď nějak obměňoval.

23:00 – Jak vidíte současnou kampaň Starostů, kteří se snaží být vnitřní opozicí uvnitř vlády?

Mám pro to do určité míry pochopení. Je to klasický obrázek, kdy Starostům přišla nějaká PR agentura poradit, co mají dělat, a řekla jim v podstatě to, co já říkám dlouhodobě: Ta vláda nepůsobí na lidi dobře, ti lidé z té komunikace nejsou nadšení. Teď to jde za premiérem (…), tak zkuste toho využít a odehrajte si hru, že vy mluvíte s lidmi. A natočí video, kdy Vítek Rakušan se v šatně postaví a řekne: Hele, já už jsem chlap, já už mu to řeknu. Co mně na tom přijde komické, je to, že kdyby byl ten chlap, tak mu to říká od začátku. Nemusí vám po třech letech někdo poradit, že máte natočit video a říct: Tak já už to tomu premiérovi řeknu. Sice jsem mu to teď tři roky neřekl, nevím proč, ale teď už mu to tedy opravdu řeknu. Což je na tom trošku neuvěřitelné. Ale já tu snahu oceňuji, protože on se snaží oslovit voliče, na které si nikdo moc nechce sáhnout. Nikdo pro to nic systémově nedělá a oni se nějak snaží. Jestli to bude fungovat, nebo ne, to se uvidí.

26:30 – Když si včera ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák vybral zmocněnce pro euro, to byl už úplný výbuch emocí v ostatních stranách. Myslíte si, že to může skončit třeba i pádem vlády?

Já si myslím, že pádem vlády to teď skončit nemůže. Protože si všichni začnou uvědomovat, co by dělali. Teď si lidovci uvědomí, že mají tři procenta, takže už by se asi do Sněmovny těžko podívali, tak se jim asi do rozpadu vlády chtít nebude. Všichni se zamyslí, jestli by to vůbec ještě šlo, podívají se, že ANO má v průzkumech dlouhodobě někde kolem 30 procent. Je to podle mého strategicky promyšlená další fáze kampaně. Starostové si vyhodnotili, že jejich voliči fandí euru, že jsou na tom politickém trhu volní lidé, kteří fandí euru. A tím, jak velká část ODS je pořád proti euru, což já taky zdaleka nemám tak vyhrocené, je to prostor, kam se dá sáhnout.

28:00 – Když už jsme u toho eura, nebojuje ODS i proti svým voličům? Tipoval bych, že jako vaši voliči jsou spíš pro Evropskou unii, že budou patrně i pro euro?

Myslím, že tipujete velmi správně, a já tenhle boj od některých členů ODS už taky považuju trochu za přežitý. Na druhou stranu si myslím, že česká ekonomika má mnohem víc důležitějších problémů, než je euro. Pokud nebudeme schopni mít moderní ekonomiku, posunout pracovní trh, všechny ty firmy do procesu moderního fungování, tak je jedno, čím se platí. Představa, že sem teď přijde euro a on přijde ráj na zemi, je trochu divná. Na druhou stranu si myslím, že ideová zaťatost některých členů ODS zdaleka neodpovídá pocitu voličů. A to se mimochodem na některých schůzích ODS často děje, že ti straníci jsou v některých oblastech mnohem víc zaťatí, než volič nakonec čeká.

30:00 – Má koalice Spolu podle vás budoucnost?

Bude se to odvíjet od výsledků evropských voleb a tam to je velmi rozumná volba. A do budoucna bude záležet na tom, jak se ty strany budou profilovat. Hodně o tom rozhodnou krajské volby, protože v některých krajích se třeba podaří obhájit, v některých nepodaří.

Reklama

Doporučované