Hlavní obsah

Fialův institut má příjmy od nadace, kterou sponzorovala pražská záložna

Foto: Koláž: Adam Borový, Seznam Zprávy

Pravý břeh – Institut Petra Fialy prezentuje na svých stránkách řadu studií se značkou nadace New Direction.

Reklama

Bruselský investigativní web naznačil novou spojnici mezi vládní ODS a Podnikatelskou družstevní záložnou, v níž měl předseda strany a český premiér Petr Fiala pět let podíl, který nikdy neuvedl ve svých majetkových přiznáních.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Titul bruselského investigativního webu „Follow the Money (Sleduj tok peněz)“ je zrovna pro tento případ docela příhodný.

Jeho novináři totiž odhalili (jak upozornily také Lidové noviny) pozadí finančních darů plynoucích z Česka do bruselského think-tanku New Direction, který má blízko ke konzervativní frakci Evropského parlamentu, kam patří i česká Občanská demokratická strana premiéra Petra Fialy.

Proč mluvit o „toku peněz“? Protože z New Direction zase mířily desítky tisíc eur do Česka. A to do think-tanku Pravý břeh, s nímž je opět těsně spojena ODS a Petr Fiala. Vydávají se tu jeho publikace a celý oficiální název spolku nese podle webových stránek jeho jméno: Pravý břeh – Institut Petra Fialy.

Podle bruselských novinářů, s nimiž Seznam Zprávy spolupracují, přišlo od firem, které měly účty, a tedy podíl v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ), do New Direction mezi lety 2017 až 2022 na finančních darech celkem 208 tisíc eur.

Seznam Zprávy pak zjistily, že Institut Petra Fialy naopak získal od roku 2018 ze jmenovaného bruselského think-tanku řádově podobnou částku – 280 tisíc eur.

Mají tyto finanční toky spojitost? Může jít o de facto vrácené finanční dary, které do Bruselu přišly z účtů pražské záložny, s níž Petr Fiala na pět let spojil své osobní finance?

Na tyto otázky dává předseda spolku Pravý břeh František Mikš nepřímo odmítavou odpověď.

Bruselský think-tank totiž podle něho „neposílá Pravému břehu žádné peníze ve formě darů či sponzorství“, jako je dostává z prostředí PDZ. „280 tisíc eur jsou částky, které český think-tank u New Direction vysoutěžil,“ upřesnil František Mikš na otázku Seznam Zpráv.

„Pravý břeh je jedním z tuzemských think-tanků, jež se formou výběrových řízení ucházejí o zakázky ve formě vypracování odborných studií na předem vypsané téma,“ vysvětluje dále František Mikš. „Tyto studie pak vycházejí v Bruselu, nikoliv v ČR, jsou zdarma a neprodávají se,“ říká předseda spolku Pravý břeh, který je mimo jiné s Petrem Fialou spoluautorem 53stránkové publikace Konzervativní realismus, na jejímž přebalu je logo New Direction nepřehlédnutelné.

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Peníze na trase: záložna – Brusel – Pravý břeh.

Totéž, co František Mikš, připomíná mluvčí ODS Jakub Skyva, který redakci tlumočil odpovědi Petra Fialy.

„Pravý břeh je jedním z tuzemských think-tanků, jež s New Direction dlouhodobě spolupracují. Nejde ale o sponzoring, jednotlivé zakázky musí Pravý břeh získat v tendrech. Tato spolupráce je veřejně známa a pravidelně prezentována. Navíc základním principem nadace New Direction je, že dary a projekty jsou striktně odděleny. Nejde tedy o „jedny a tytéž“ peníze,“ uvedl mluvčí Skyva.

Mluvčí ODS: Jsou to jiné peníze

„Pan předseda nemá o sponzoringu pana Bahbouha ani nikoho dalšího ve prospěch bruselské nadace New Direction žádné bližší informace. Nikdy o tom s nikým nejednal ani to nijak neřešil. Dozvěděl se to až v minulých dnech v souvislosti s informacemi, které přinesla média.

Pravý břeh je jedním z tuzemských think-tanků, jež s New Direction dlouhodobě spolupracují. Nejde ale o sponzoring, jednotlivé zakázky musí Pravý břeh získat v tendrech. Tato spolupráce je veřejně známa a pravidelně prezentována.

Navíc základním principem nadace New Direction je, že dary a projekty jsou striktně odděleny. Nejde tedy o ‚jedny a tytéž‘ peníze. Zároveň je třeba podotknout, že ani souhrnné částky, jež zmiňujete, ani časový horizont spolupráce nejsou stejné.

Pokud pomineme spekulace a teorie spiknutí, nedává vámi tázaný mechanismus žádný smysl. Mimo jiné i proto, že celé fungování New Direction je pod velice přísnou kontrolou a její dárci z celé Evropy jsou transparentně zveřejňováni.

Za jejich podporu konzervativním idejím je jim třeba, dle názoru pana předsedy, spíše poděkovat.“

Jakub Skyva, tiskový mluvčí ODS

S novinářem Follow the Money Jesse Pinsterem, který se penězi z Česka do New Direction zabýval, je redakce Seznam Zpráv kvůli kauze Podnikatelské družstevní záložny v kontaktu od prosince minulého roku. Právě on objevil, že za dary plynoucími z České republiky se velmi často vyskytuje jméno klíčového manažera Podnikatelské družstevní záložny Kamila Bahbouha.

„Zkoumal jsem dary a všiml jsem si, že jich mnoho přichází s Česka, to mne zaujalo,“ říká Jesse Pinster.

Jak zjistil, peníze přicházely sice z různých firem, ale jedno měly společné. „Všechny měly vazby na českého podnikatele Kamila Bahbouha,“ vysvětluje Pinster.

Přesněji – v jejich statutárních orgánech byl klíčový muž záložny Kamil Bahbouh, anebo někdo z jeho příbuzných. „Pan Bahbouh je spojen s každou z těch firem, ale v různých pozicích – takže je možné argumentovat, že ne vždy to byl on, kdo dával pokyn k převodu peněz,“ dodává novinář.

Kupříkladu 7. května 2021 poslaly podle Pinsterova zjištění tři české společnosti každá 16 tisíc eur. Šlo o Galerii Gema, společnost Redbrick a společnost Somecs Institute (více o ní v infoboxu), za nimiž Bahbouh stojí.

Jesse Pinster tak upozorňuje, že u některých darů z PDZ do New Direction se mohla porušovat pravidla pro financování think-tanků v Bruselu. „Jeden dárce může darovat maximálně 18 tisíc eur ročně,“ říká Jesse Pinster.

Případ Somecs Institute:

Foto: Seznam Zprávy

Novinář Jesse Pinster.

Jmenovaná společnost je už z pátrání Seznam Zpráv kolem Podnikatelské družstevní záložny známá. Na jejím účtu v březnu 2023 skončilo téměř 50 milionů korun určených původně na nákup munice pro Ukrajinu. Střelivo ale nikdy na bojiště nedorazilo a případem se zabývá jak ukrajinská, tak česká policie.

Na nestandardní okolnosti kolem jejího daru pro New Direction narazil i Jesse Pinster:

„Zajímavá situace nastala na konci minulého roku: Jeden z darů, který byl původně od firmy Somecs Institute, byl vyňat z dříve zveřejněných dokumentů, protože tam byl prý nějaký problém, a později byl dárce Somecs Institute změněn na PDZ. Když jsem to zkoumal, řekli mi v PDZ, že jen převáděli peníze pro jednoho klienta. O kterého klienta šlo, mi nechtěli říci.“

Kamil Bahbouh, jehož obchody a činnost v záložně Seznam Zprávy popisují, s redakcí v posledních týdnech nekomunikuje – s odůvodněním, že nemá důvěru, že jeho vysvětlení bude férově interpretováno.

Na otázky kolem sponzoringu však redakci dříve odpověděl, přičemž své spojení s finanční podporou do New Direction nepopíral. „Požádali mne přátelé, kterým jsem uvěřil,“ řekl na počátku prosince minulého roku s tím, že z jeho strany šlo o ideologickou podporu pravicového tisku.

Kdo ho o podporu požádal a proč peníze posílal, však neřekl.

Už citovaný mluvčí ODS pak říká, že Petr Fiala „nemá o sponzoringu pana Bahbouha ani nikoho dalšího ve prospěch bruselské nadace New Direction žádné bližší informace“. „Nikdy o tom s nikým nejednal ani to nijak neřešil. Dozvěděl se to až v minulých dnech v souvislosti s informacemi, které přinesla média,“ uvedl za premiéra mluvčí.

Reklama

Související témata:
New direction (think tank)

Doporučované