Hlavní obsah

Jandejsek: Ministr by si měl sednout do zpovědnice a zůstat tam

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zdeněk Jandejsek před budovou Ministerstva zemědělství.

Reklama

Firmy Zdeňka Jandejska dostávají od EU a Ministerstva zemědělství mnohamilionové dotace. Podle bývalého šéfa Agrární komory ale zemědělci potřebují lepší podmínky.

Článek

Nechtěli jsme zablokovat dopravu, ale dostat politiky k jednacímu stolu, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy podnikatel Zdeněk Jandejsek.

Bývalý šéf Agrární komory a majitel zemědělské skupiny Rabbit s miliardovými tržbami je spolu s odborovým předákem Bohumírem Dufkem hlavním organizátorem pondělní demonstrace před Ministerstvem zemědělství.

Traktory nakonec dopravu v Praze nezastavily. Jak hodnotíte dnešní protest?

Myslím, že je lepší, než jsme mohli čekat. Jsem moc rád, že ty informace, které proběhly víc než týden před dnešní akcí, lidi pochopili a že tady zbytečně nejezdí po Praze. Takhle prázdnou Prahu jsem za poslední dva roky ještě neviděl. A to sem jezdím skoro denně.

Takže jsem rád, že lidi pochopili, že nám nejde o to, abychom jim dělali problémy, ale o to, že chceme ukázat, že tady chceme domácí potraviny, nechceme Green Deal, který likviduje lidstvo, to není pro lidi, to je politická akce, která chce zlikvidovat lidi, to je skutečnost.

Takže jste nechtěli zablokovat dopravu? Takhle to bylo míněné?

Takhle to bylo míněné. My jsme chtěli ukázat, že ledacos s technikou se dá udělat, ale chtěli jsme natlačit ty lidi, kteří lžou a lžou, aby se sedlo ke stolu. A jednalo se o tom, aby to hospodářství u nás bylo tak, jak má být, aby byla soběstačnost, abychom produkovali vlastní vepřové a nevozili ho ze Španělska, cibuli z Filipín.

Prostě chceme mít svoje, máme tady na to pozemky, máme na to pole a jsme schopni to vyrobit. Ale vláda musí nastavit takové podmínky, aby to lidi mohli dělat, a ne jiné podmínky, než to mají všichni okolo.

Ministr zemědělství Marek Výborný dnes řekl, že neví, koho zastupujete, že on se baví s nevládními organizacemi, které zastupují zemědělce. A že organizátorům jde o jejich politické ambice…

Tak mi řekněte, odkud jsou ti lidé (co přijeli)? To jsou z Polska nebo z Německa? To jsou všechno naši lidé, kteří jsou v různých agrárních svazech a nesouhlasí s vedením svých oborových šéfů. A nesouhlasí samozřejmě s ministerstvem. Ti jsou tady a ti vědí, co mají dělat. To jsou hospodáři, kteří dělají na pozemku, to nejsou lidi, kteří sedí v kancelářích a poklonkují vládě a všem ostatním.

Budete usilovat o jednání s ministrem?

My o to usilujeme už dva roky. Ministr se se mnou potkal v létě v Budějovicích na Zemi živitelce. Nabídl jsem mu, ať přijede za mnou podívat se, jak se má hospodařit. A dodneška jsem ho nepotkal. V televizi řekl, že všude jezdí, ale lže a lže a lže. Měl by si sednout do zpovědnice a už tam zůstat napořád, protože ty jeho lži, to už nestačí, aby se vyzpovídal jednou týdně.

Reakce ministra na protesty

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl k dnešní akci, od které se distancovaly velké zemědělské organizace, že preferuje spíš jednání u kulatého stolu než protest na ulicích. Organizátoři, ke kterým patří předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, podle ministra sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupují.

„To, že bych teď konkrétní kroky nebo změny, které v oblasti zemědělství v ČR plánujeme, komunikoval nebo konzultoval s panem Dufkem, nepovažuji za důvodné. V tom jednoznačně jednám s těmi třemi nevládními organizacemi (Agrární komora, Zemědělský svaz, Asociace soukromého zemědělství), to jsou pro mě partneři, ti jsou pro mě důležití,“ řekl Výborný.

Nezpochybňuje ale problémy, se kterými se čeští zemědělci potýkají, dodal.

+28

Reklama

Související témata:

Doporučované